Karolina Voznijacki

Karolina Voznijacki je jedna od najperspektivnijih i najtalentovanijih teniserki na WTA turu. Dankinja ima 18 godina i trenutno je 34. na listi, što je ujedno i njen najbolji plasman. Na Australijen openu je dogurala do osmine finala i tako ostvarila divan uspeh već na prvom učešću u Melburnu. Do sada je zaradila oko 400 hiljada dolara, ali je tek ove sezone na redovnoj bazi počela da igra turnire najvišeg ranga. Ima tri trofeja ITF kategorije (Oritsei, Las Vegas i Istanbul), a u Tokiju (175.000 dolara) je stigla do polufinala. Kao juniorka je osvojila Oranž Boul i Vimbldon.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 20.05.2008.

18:37

Default images

Počela je da igra profesionalno sredinom 2005. godine, a prva titulu uzela je krajem naredne sezone, kada je u istanbulskom finalu savladala Tatjanu Malek sa 6:2, 6:1. Na prvom turniru te godine u Memfisu Voznijacki je izbacila dve teniserke iz prvih 100 (Kristinu Brandi i Ešli Harklroud), pre nego što je u četvrtfinalu izgubila od Sofi Arvidson. Zatim je igrala finale ’fjučersa’ u Sivitavekiji, da bi u Stokholmu ponovo dobila dve mnogo bolje plasirane igračice – Ivetu Benešovu i Eleni Danilidu. U četvrtfinalu je poražena od Đie Ženg.

Na ’čelindžeru’ u italijanskom Oritseiu (75.000 dolara) dobila je čak osam uzastopnih mečeva – uspešno je završila kvalifikacije, a zatim bila nezaustavljiva sve do finalnog trijumfa nad Albertom Brijanti – 4:6, 7:5, 6:3. Zatim je na nadmetanju sa istim nagradnim fondom u Las Vegasu pobedila nekoliko solidnih teniserki (Flipkens, Cink i Vakulenko), ali je u finalu bolja bila Akiko Morikgami sa 6:3, 6:2. Posle plasmana u drugo kolo Vimbldona prvi put je ušla u Top 100. U Tokiju je stigla do polufinala, gde je pružila pristojan otpor Venus Vilijams, ali ipak izgubila sa 6:3, 7:5.
Uspon na WTA listi nastavljen je i ove sezone, kada je na svom debitantnskom nastupu na Australijen openu eliminisala Žiselu Dulku, Aljonu Bondarenko i Sabinu Lisicki i tek u osmini finala izgubila od buduće vicešampionke Ane Ivanović sa 6:1, 7:6. U Dohi je dobila Marion Bartoli i Anabel Medinu Gariges, a ispala je u četvrtfinalu od Marije Šarapove sa ubedljivih 6:0, 6:1. Ušla je u prvih 50, a potom igrala četvrtfinale u Stokholomu. U Indijan Velsu i Majamiju prošla je do osmine finala, ali više nije mogla. Prvo je ispala od Svetlane Kuznjecove, a na Ki Biskejnu od Venus Vilijams.

Karolina Voznijacki još nije uspela da pobedi nijednu teniserku iz užeg svetskog vrha, pa čak ni da osvoji set protiv igračica kao što su Ivanovićeva, Šarapova, Venus Vilijams itd. Sa druge strane, vrlo retko gubi duele protiv slabijih teniserki i to je pokazatelj Karolininog snažnog karaktera, odlučnosti i odlične psihičke pripremljenosti. Takve odlike nema većina teniserki na Turu, pa čak ni neke od najboljih. Ukoliko napreduje u elementima teniske igre, što je očekivano uzevši u obzir njen talenat, brzo će doći i trijumfi nad igračicama iz Top 10.

Najviše voli da igra na betonskim podlogama, ali Karolina je svestrana teniserka koja može da se prilagodi svakoj vrsti igrališta. Poseduje snažne udarce sa bazne linije. Kombinuje ofanzivni i defanzivni način igre. Izvesno je da će se u budućnosti opredeliti za napadački stil, jer kada fizički bude bolje spremna (tj. kada potpuno stasa) njeni jaki i precizni udarci postaće još opasniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: