Dudi Sela

Dudi Sela je izraleski teniser koji je najbolji rang u karijeri zabeležio u aprilu ove godine, kada je bio 57. na svetu. Sela ima 23 godine, do sada je osvojio šest ’čelindžera’ i zaradio oko 400 hiljada dolara. Igrač je koji je karijeru gradio postepeno, uglavnom nastupajući na slabijim turnirima kako bi omogućio sebi prolaz na najjače turnire bez kvalifikacija. Ipak, uspon mu nije bilo nimalo lak i u prvih 100 je ušao tek krajem 2007. godine. Nikada nije prošao dalje od drugog kola nekog Gren slem turnira.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 20.05.2008.

18:05

Default images

Postao je profesionalac 2002. godine, a te i naredne sezone uglavnom se takmičio ’na fjučersima’ Bio je pobednik u Tasmaniji i Toljatiju, kada je u polufinalu savladao Igora Kunjicina sa 6:4, 4:1 (predaja) i u borbi za trofej Brzezickog sa 6:2, 6:4.

U 2004. godini je stagnirao, probio se u tri navrata do najboljih osam na četiri ’čelindžera’, a najbolji rezultat ostvario je u Kovingtonu, kada ga je u polufinalu eliminisao Pol Goldstin sa 6:3, 5:7, 6:4. Sledeće sezone je ušao u prvih 200 pobedama na dva uzastopna ’čelindžera’. Prvo je u Leksingtonu dobio Bobija Rejnoldsa sa 6:3, 3:6, 6:4, a u Vankuveru Franka Dančevića, Jen Hsun-Lua i u finalu Bakanela sa 6:2, 6:3. Debitovao je na Gren slem takmičenjima, ali ga je posle uspešno odrađenih kvalifikacija Rodžer Federer nadvisio u prvom kolu Rolan Garosa – 6:1, 6:4, 6:0.

Osvojio je šest ’fjučersa’ u periodu od septembra do novembra 2006. godine, čime je anulirao slabije rezultate iz prvog dela sezone i ponovo došao nadomak prvih 200.
U 2007. godini Sela je pobedio četvoricu igrača iz prvih 100, uključujući i Nikolasa Lapentija u prvom kolu US opena. U drugom je izgubio od 23. nosioca Huana Monaka. Igrao je prvo četvrtfinale na ATP turu, u Tokiju je Rišar Gaske bio bolji u borbi za polufinale – 6:4, 6:1. Taj rezultat doneo mu je plasman u prvih 100, gde je Sela učvrstio poziciju trijumfima u Seulu i Jokohami. Pružio je sjajan otpor Safinu na startu sezone i izgubio tek posle pet setova u drugoj rundi Australijen opena – 6:3, 5:7, 4:6, 7:6, 6:0. Prethodno je u tri seta eliminisao Paradorna Srišafana.

Sela ima nevolja sa samopouzdanjem i čak je razmišljao da ostavi tenis pre početka 2008. godine ukoliko ne napravi značajniji proboj. Poseban podstrek da to ne učini dala mu je pobeda Izraela nad Čileom u Dejvis kupu, u kojoj je imao veliki udeo. Prvo je pobedio Nikolasa Masua, a zatim i Fernanda Gonsalesa sa 4:6, 7:6, 5:7, 7:6, 6:3 u pet sati dugom okršaju i tako trasirao put nacionalnom timu ka vrednom trijumfu.

Ove sezone Izraelac se totalno preorijentisao na ATP turnire jer je shvatio da može da napreduje samo ako igra protiv najboljih. Na Australijen openu je u četiri seta ispao od Iva Karlovića, a u Majamiju je dogurao do treće runde, pošto je pobedio Hjung-Taika Lija i Tomija Robreda.

Dudi Sela forsira defanzivan stil igre. Trudi se da loptu drži što duže u terenu preciznim i dubokim lopticama. Veoma je strpljiv, mudro čeka grešku protivnika, a sa druge strane nastoji da svoje propuste svede na minimum, što mu često uspeva. Fenomenalno se kreće i kada je siguran u sebe sposoban je da vrati u teren vrlo teške loptice. Ipak, Sela nema naročito snažne udarce, pa nije u mogućnosti da diktira tempo u poenu. To mu, uz nedovoljno dobar servis, predstavlja najveći hendikep. Iako je bolje rezultate do sada beležio na betonu, njegov stil igre najviše odgovara šljaci. Solidan je teniser i tek treba da se dokaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: