Nova vest
Tenis

Utorak, 27.05.2008.

19:59

Enan se povukla, tenis čeka novu kraljicu

Povlačenje najbolje teniserke sveta Žistin Enan iz profesionalnog tenisa neposredno pred početak ovogodišnjeg Rolan Garosa, na kojem je trebalo da brani titulu, najupečatljiviji je momenat dosadašnjeg toka sezone na WTA turu. Belgijanka je taj potez objasnila nemogućnošću da uskladi privatni život i tenisku karijeru. Enan je osvojila 41 titulu, devet puta je trijumfovala na gren slemovima. Na vrhu liste nasledila je Ruskinja Marija Šarapova, ali su odmah iza nje i dve srpske teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković, kao i sestre Serena i Venus Vilijams koje su poslendjih meseci imale problema sa povredama.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Prve nedelje januara igrali su se turniri u Gold Koustu i Oklendu. U Gold Koustu je najbolja bila Li Na koja je u finalu pobedila Viktoriju Azarenka rezultatom 2:1 po setovima 4:6, 6:3, 6:4. Na turniru četvrte kategorije u Oklendu titulu je osvojila Lindzi Devenport koja je u finalnom meču lako savladala Aravan Rezai 2:0 po setovima 6:2, 6:2. Amerikanka se vratila profesionalnom tenisu svega nekoliko meseci posle porođaja.

Na turniru u Sidneju učestvovale su prve četiri teniserke sveta, a trofej je osvojila Žistin Enan koja je u borbi za titulu pobedila drugog nosioca Svetlanu Kuznjecovu rezultatom 2:1 po setovima 4:6, 6:2, 6:4. Belgijanka je u polufinalu bila bolja od srpske teniserke Ane Ivanović, dok je Jelena Janković u četvrtfinalu izgubila od Nikol Vaidišove. Iste nedelje igralo se i u Hobartu gde je trijumfovala Nemica Eleni Danilidou jer joj je Ruskinja Vera Zvonareva predala finalni meč zbog povrede zgloba.

Na red je došlo Otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu, a na prvom gren slemu u sezoni Marija Šarapova je u finalu pobedila srpsku teniserku Anu Ivanović. Detaljnije o toku Australijen opena možete pročitati ovde.

Na turniru druge kategorije u Parizu titulu je osvojila Ana Čakvetadze, koja je bila postavljena za prvog nosioca. Ruskinja je u finalu pobedila Agnješ Savaj rezultatom 2:1 po setovima 6:3, 2:6, 6:2. Čakvetadze je na putu do titule izbacila čak tri francuske teniserske Natali Deši, Ameli Morezmo i Marion Bartoli. Nagradni fond turnira je 600.000 dolara.

Na Tajladnu se igrao turnir četvrte kategorije u Pataja Sitiju gde je trofej osvojila Agnješka Radvanska pobedom nad Amerikankom Džil Krejbas rezultatom 2:1 po setovima 6:2, 1:6, 7:6. 19-godišnja Poljakinja bila je postavljena za prvog nosioca.

Drugu titulu u sezoni Žistin Enan osvojila je u Antverpenu trijumfom u finalu nad Karin Knap rezultatom 2:0 po setovima 6:3, 6:3. Belgijanka je u polufinalu imala manjih problema sa Timeo Baščinski koja je dobila prvi set, ali je tokom celog turnira bila sigurna.

Na prvom turniru u sezoni na šljaci u Vinja del Maru, najbolja je bila Flavija Peneta kojoj je u finalu predala meč Klara Zakopalova pri vođstvu Italijanke od 6:4, 5:4. 26-godišnjoj teniserki je to bila peta titula u karijeri, a prva u sezoni.

Prvi veliki turnir posle Otvorenog prvenstva Australije igrao se u Dohi, a trofej je osvojila Ruskinja Marija Šarapova pobedom nad zemljakinjom Verom Zvonarevom 2:1 po setovima 6:1, 2:6, 6:0. Šarapova je bila ubedljivo tokom celog turnira i zasluženo osvojila prvu titulu u sezoni. Ana Ivanović je ispala u trećem kolu, dok je Kineskinja Na Li priredila veliko iznenađenje savladavši Jelenu Janković u četvrtfinalu sa 2:0 po setovima 6:3, 6:4. Nagradni fond turnira je 2.500.000 dolara.

Drugi turnir te nedelje igrao se u Bogoti na šljaci. Titulu je osvojila Nurija Ljagostera Vives iz Španije koja je u finalu pobedila Argentinku Mariju Emiliju Salerni rezultatom 6:0, 6:4.

Na turniru druge kategorije u Dubaiju najbolji tenis prikazala je Ruskinja Jelena Dementijeva koja je u borbi za titulu savladala zemljakinju Svetlanu Kuznjecovu 2:1 po setovima 4:6, 6:3, 6:2. Ana Ivanović je u prvom kolu bila slobodna, a drugom je ubedljivo savladala Nikol Vaidšovu 6:4, 6:0. Međutim, srpska teniserka je u četvrtfinalu izgubila od Dementijeve koju do sada nije nijednom pobedila. Jelena Janković je posle dva časa i 42 minuta poražena od Svetlane Kuznjecove.

Iste nedelje, Flavija Peneta je trijumfovala u Akapulku pobedom u finalu nad Francuskinjom Alize Korne rezultatom 6:0, 4:6, 6:1.

Amerikanka Lindzi Devenport osvojila je turnir u Memfisu ubedljivo savladavši u finalu 19-godišnju Olgu Govorcovu rezultatom 2:0 po setovima 6:2, 6:1.

Prve nedelje marta igrao je turnir druge kategorije u Bangaloru gde je za prvog nosioca bila postavljena Jelena Janković koju je četvrtfinalu pobedila Kineskinja Zi Jan. Trofej je osvojila Serena Vilijams pobedom nad Pati Šnider iz Švajcarske 7:5, 6:3. Amerikanka, kojoj je to prva titula u sezoni, osvojila je 95.500 dolara i i 300 bodova na WTA listi.

Na turniru u Indijan Velsu igralo se srpsko (Ivanović – Janković) i rusko (Kuznjecova – Šarapova) polufinale, a u meč za titulu plasirale su se Ana Ivanović i Svetlana Kuznjecova. Srpska teniserka je bila mnogo bolja u finalu i trijumfovala rezultatom 6:4, 6:3. Anu je odlično služio servis, kao i forhend koji je njeno najjače oružje. Tom pobedom Ivanovićeva je zaradila 465 bodova na WTA listi. Istovremeno u muškoj konkurenciji trofej je osvojio Novak Đoković.

Odmah po završetku Indijan Velsa, startovao je turnir u Majamiju, čiji je nagradni fond 3.770.000 dolara. Titulu je odbranila Serena Viliams koja je u veoma zanimljivom meču pobedila Jelenu Janković rezultatom 2:1 po setovima 6:1, 5:7, 6:3. Srpska teniserka je tokom meča imala problema sa disanjem ali je ipak pružila snažan otpor Amerikanki. Ana Ivanović je u trećem kolu izgubila od Lindzi Devenport. Sereni Vilijams je to trideseti trofej u karijeri.

Prvi turnir u aprilu igrao se u Amelija Ajlendu gde je titulu osvojila Marija Šarapova pobedom u finalu nad Danijelom Čibulkovom rezultatom 2:0 po setovima 7:6, 6:3.

U Čarlstonu, Jelena Janković nije uspela da odbrani titulu jer je u četvrtfinalu poražena od finalstkinje Vere Zvonareve. Peti nosilac Serena Vilijams je u finalu pobedila Zvonarevu rezultatom 2:1 po setovima 6:4, 3.6, 6:3. Amrikanki je to treći trofej u sezoni, a 31. u karijeri.

Na turniru u Eštorilu, najbolja je bila Marija Kirilenko koja je u finalu ubedljivo savladala rezultatom 2:0 po setovima 6:4, 6:2. Nagradni fond turnira je 145.000 dolara.

Žizela Dulko je bila bolja u finalu turnira u Fesu od Anabele Medine Gariges sa 2:0, a oba seta rešena su u taj brejku. U Pragu je najbolja bila Vera Zvonareva koja je u finalu pobedila Viktoriju Azarenka sa 2:0 po setovima 7:6, 6:2.

Prve nedelje maja igrao se turnir u Berlinu, a srpska teniserka Ana Ivanović nije uspela da odbrani titulu pošto je u polufinalu izgubila ponovo od Jelene Dementijeve. Ruskinja je u četvrtfinalu pobedila još jednu srpsku teniserku Jelenu Janković. Trofej je osvojila Dinara Safina, šesti u karijeri, pobedom u finalu nad Dementijevom od 2:1 po setovima 3:6, 6:2, 6:2. Safina je odlično igrala tokom celog turnira izbacivši Žistin Enan i Serenu Vilijams. Nagradni fond turnira je 1.340.000 dolara.

Odmah posle Berlina usledio je Rim gde je odličnom igrom Jelena Janković odbranila titulu i tako osvojila prvi trofej u sezoni. Srpska teniserka je u finalu bila ubedljivo bolja od Alize Korne rezultatom 6:2, 6:2. Jankovićeva je odlično igrala u Rimu izgubivši samo jedan set (od Venus Vilijams) na celom turniru. Ana Ivanović je već u drugom kolu poražena od Svetlane Pironkove.

Nedelju pred Otvoreno prvenstvo Francuske igrala su se dva turnira treće kategorije, u Istanbulu i Strazburu. U Turskoj je trofej osvojila Agnješka Radvanska pošto je u finalu lako savladala Jelenu Dementijevu sa 6:3, 6:2. Najbolja u Strazburu bila je Anabel Medina Gariges iz Španije koja je u borbi za titulu savladala Katarinu Srebotnik rezultatom 2:1 po setovima 4:6, 7:6, 6:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve