Nova vest
Tenis

Četvrtak, 29.05.2008.

15:29

Vejn Odeznik

Vejn Odeznik je rival Novaka Đokovića u trećem kolu Rolan Garosa. Amerikanac rođen u Johanezburgu je trenutno 106. na ATP listi, a rekordni rang mu 104. mesto. Od 2001. se takmiči profesinalno, trijumfovao je na sedam turnira iz ITF kategorije i ukupno je zaradio malo preko 350 hiljada dolara. Na Gren slemovima nije imao zapaženijih rezultata i ovosezonski plasman u treće kolo u Parizu mu je najbolji rezultat do sada.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Na početku karijere igrao je uglavnom na ’fjučersima’ u SAD-u, ali prvi trofej osvojio je na Jamajci (10.000 dolara) 2003. godine, kada je u finalu savladao Šveđanina Jakuba Adaktusona sa 7:6, 6:2.

Do jula 2004. godine imao je vrlo loš skor (4-10), ali je i pored toga ušao u prvih 500. Do kraja sezone je igrao tri finala na ’fjučersima’, ali nijednom nije pobedio. Bio je šampion na dva američka ’fjučersa’ sa nagradnim fondom od 15.000 dolara u finišu 2005. godine i tako je obezbedio proboj u prvih 300. Od malo poznatijih igrača pobedio je Sema Kverija, Zeka Fleišmana, Skovila Dženkins...

Posle trijumfa nad Arnoom di Paskvalom u finalu ’fjučersa’ u Milanu (25.000 dolara) ušao je u Top 200, a prethodno je bio najbolji na još dva ’fjučersa’ u SAD-u, pobedivši Skota Udezmu i Harša Mankada u finalima. U drugoj polovini 2006. Odeznik je imao razočaravajućih 10 pobeda i 14 poraza i nije uspeo da se približi klubu 100.

Prosečne partije na takmičenima nižeg ranga Vejn je pružao i u prvom delu 2007. godine, a onda je zabeležio nekolliko solidnih rezultata na betonu i ponovo ušao u 130 najboljih igrača na ATP listi. U Vašingtonu je savladao Garsiju i Del Potra i tek posle tri taj brejka ispao od Džona Ajznera. U Kanadi je izbacio Ljubičića i ispao od Dančevića, dok je na US openu dobio Udomčokea i izgubio od Čele. U završnici godine bio je prvak u Sakramentu (75.000 dolara), kada je pobedio Mamita, Svitinga, Kendrika, Fleišmana i u finalu Jen-Hsun Lua sa 6:2, 6:3.

U Indijan Velsu je ove sezone došao do druge runde i ispao od Bagdatisa, a u Hjustonu je izbacio Delića, Selu i Rojtmana, pre nego što je u polufinalu izgubio od budućeg pobednika Marsela Granoljersa sa 3:6, 7:5, 6:3. U tom meču propustio je dve meč lopte.

Odeznik igra levom rukom, a omiljena podloga mu je šljaka, što je vrlo čudno, uzevši u obzir da je Amerikanac i da je najviše turnira igrao na betonu. Ima precizan servis, u tekućoj sezoni je bio prvi po broju ubačenih prvih servisa. Na mreži se slabije snalazi, ali to nije bio slučaj u duleu sa Lijem, kada je osvojio 30 od 39 poena posle izlaska napred.

U poslednje vreme u radu mu pomaže Feliks Mantilja, nekadašnji polufinalista Rolan Garosa i 10. teniser sveta. Vejn posebno ističe njegove zasluge za poboljšano kretanje i veću izdržljivost, koja mu je pomogla da uđe u treće kolo u Parizu. U poslednjih godinu dana Odeznik na šljaci ima skor 13-8.

U prvoj rundi je pobedio 29. nosioca Giljerma Kanjasa sa 7:6, 7:6, 7:6, a u drugoj upornog Korejanaca Hjung-Taika Lija sa 6:2, 4:6, 6:3, 6:2. Đoković i Odeznik do sada se nisu sastajali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

11 h

U fokusu

Vidi sve