Nova vest
Tenis

Utorak, 27.05.2008.

14:51

Agneš Savaj

Mađarica Agneš Savaj jedna je od teniserki koje su se brzo probile u svetski vrh, i koje bi u narednih šest-sedam godina trebalo da vladaju ženskim tenisom. Ima 19 godina, a tenisom je počela da se bavi sa šest kada su je roditelji odveli u lokalni teniski klub. U profesionalni tenis Savaj je ušla 2004. godine, sa samo 15 godina, a svoj veliki talenat nagovestila je dve godine kasnije kada je i osvojila prve dve WTA titule u karijeri (Palermo i Peking). Do sada je u karijeri osvojila 830 hiljada dolara, a njen skor u singlu je 146 pobeda i 61 poraz.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Mlada Mađarica je na početku svoje karijere kao glavni cilj postavila ulazak među prvih 20 na WTA listi, i to joj je uspelo već u septembru 2007. godine nakon osvajanja titule u Pekingu. Na putu do te titule ona je savladala Srpkinju Jelenu Janković u njihovom jedinom meču do sada. Iste godine zabeležila je i najbolji rezultat na Gren slemu (četvrtfinale). Trenutno je 13. teniserka sveta (najbolji plasman), a u dosadašnjoj karijeri uspela je da pobedi tri igračice iz prvih 10 na WTA listi.

Na prvom WTA turniru u karijeri 2004. godine u Budimpešti, Savaj je poražena već u kvalifikacijama, ali je te sezone osvojila prvi ITF turnir. Naredne godine stigla je kao kvalifikant do polufinala na turniru u Modeni, na četiri turnira ispala je u drugom kolu, a na šest, uključujući i U.S. Open, ispala je u kvalifikacijama. 2006. Savaj takođe nije beležila zapaženije rezultate, ali 2007. je bila godina njenog proboja u svetski vrh.

Pored dve spomenute titule koje je osvojila, Savaj je u prvom delu prošle godine sa 185. skočila na 53. mesto na WTA listi posle odličnog rezultata u Budimpešti (polufinale). Na Rolan Garosu i Vimbldonu stigla je do drugog kola, a posle četvrtfinala na U.S. Openu stigla je do 23. mesta na rang listi. Dve nedelje kasnije posle osvajanja turnira u Pekingu, Savaj se prvi put u karijeri našla na 20. mestu, gde je i ostala do kraja sezone.

Omiljena podloga Agneš Savaj je šljaka, a njen najbolji udarac je servis. Pored tenisa Savaj se bavi atletikom i plivanjem

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve