Nova vest
Tenis

Nedelja, 25.05.2008.

22:05

Mark Žikel

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Mark Žikel je prvi protivnik Viktora Troickog na Rolan Garosu. Francuz rođen u Tunisu ima 31 godinu, a najbolji rang držao je u aprilu 2007. godine, kada je bio 38. teniser planete. Nije osvojio nijednu titulu na ATP nivou, a igrao je dva finala (oba u Lionu). Inkasirao je nešto preko milion dolara u karijeri, a na Gren lsem turnirima nije beležio zapažene rezultate. Jednom je došao do osmine finala na US openu, a u Parizu je najviše dogurao do druge runde.

Žikel je profesionalnu karijeru počeo 1999. godine, kada je već imao 22. Mark je tenis podredio obrazovanju i tek se sa 24 godine, kada je završio fakultet, potpuno posvetio sportu. Do 2005. godine je učestvovao na ’fjučersima’ i ’čelindžerima’, a prvi trofej osvojio je 2002. godine, kada je na ’fjučersu’ u San Brijou (15.000 dolara) pobedio u finalu Olivijea Pasijansa sa 6:4, 7:6. U funišu sezone je došao do novog trijumfa u Francuskoj, pošto je dobio Nikolasa Maija sa 6:4, 5:7, 6:2 na ’fjučersu’ od 15.000 dolara.

Slične rezultate beležio je i sledeće godine, a onda je 2004. posle pobede u Timisoari (25.000 dolara) ušao u najboljih 200 tenisera sveta. U 2005. se kretao između 100. i 200. mesta na listi, uz trijumf u Grenoblu (75.000 dolara), kada je savladao Žila Simona, Tijerija Ašiona, Fabrisa Santoroa i u finalu Tomasa Enkvista sa 6:2, 6:0.

Posle plasmana u drugu rundu Rolan Garosa 2006. godine (dobio Di Maura, ispao od Kifer) prvi put je ušao u Top 100. Ušao je zatim u četvrtfinale Amrsfurta, gde je poražen od Novaka Đokovića, a onda je na US openu izbacio Olivijea Rohusa, Huana Karlosa Ferera i Gastona Gaudija, pre nego što je u četvrtom kolu ispao od Federera – 6:3, 7:6, 6:3. Još jednu seriju pobeda napravio je u Lionu, kada je izbacio Sepija, Hrbatija, Grožana i Malisa i tek u finalu izgubio od Rišara Gaskea sa 6:3, 6:1.

Posle proboja u polufinale Kazablanke Žikel je ušao u prvih 40, ali do kraja sezone je upisao još dva četvrtfinala (Hale i Bukurešt) i odbranio finale Liona, što je nedovoljno za priključak vrhu. Žikel je ove sezone na šljaci dva puta prošao do četvrtfinala (Eštoril i Kazablanka), a trenutno zauzima 56. mesto na ATP listi.

Mark Žikel najviše voli da igra na tvrdim podlogama u dvorani, a kao svoje najbolje udarce izdvaja servis i forhend. Poseduje vrlo snažne udarce i uglavnom igra sa osnovne linije. Dešava mu se da uđe u seriju grešaka, brzo postaje nestrpljiv kada se poeni igraju previše dugo. Udara uglavnom ravno i nema mnogo pravih rešenja kada treba da promeni tempo igre.

Viktor Troicki i Mark Žikel još nijednom nisu igrali jedan protiv drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve