Nova vest
Tenis

Utorak, 20.05.2008.

18:47

Stanislas Vavrinka

Stanislas Vavrinka je švajcarski teniser koji je u karijeri osvojio pet titula, četiri ’čelindžera’ i turnir u Umagu 2006. godine, kada mu je Novak Đoković predao finalni meč. Od turnira je zaradio 2 miliona dolara, a u maju ove godine bio je 10. igrač na ATP listi, što mu je najbolji plasman ikada. Od njega se očekivao znantno brži proboj u Top 20, ali su ga brojne oscilacije u igri i prošlogodišnja povreda kolena sprečile da brže ostvari zacrtani cilj. Na Gren slem takmičenjima nikada nije uspevao da se probije do završnice, jedino je na US openu prošle godine ušao u najboljih 16. Vavrinka oseća preveliki pritisak na bitnim turnirima, pa ni na jednom od nadmetanja iz Masters serije, ne računjaući ovogodišnji Indijan Vels i RIm, nije prošao dalje od treće runde.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sa 17 godina je uknjižio prve profesionalne poena pobedom na ’fjučersu’ u Španiji. Sledeće sezone debitovao je na ATP turu, u Gšadu, ali je poražen od Francuza Lisnara u tri seta. U avgustu je trijumfovao na dva ’čelindžera’ (San Benedeto i Ženeva), čime je obezbedio ulazak u prvih 200 na listi. Od malo poznatijih tenisera te sezone je savladao Kalatravu, Karanušića, Almagra i Vasala-Arhuela.

U sličnom tonu protekla je i 2004. godina, osvojio je dva ’čelindžera’ (Barselona i Ženeva), ali bez ozbiljnijeg proboja na ATP turnirima nije moglo biti ni progresa na listi, pa je Vavrinka tu sezonu završio na 154. poziciji.

Naredne godine je došao do prvog ATP finala – U Gštadu je izbacio Volandrija i Verdaska, ali je u borbi za titulu izgubio od Gaudija sa 6:4, 6:4. Zabeležio je skor 16-16 te sezone, a po rezultatima se već tada videlo na mu više leži šljaka nego ostale podloge. U prvom kolu Rolan Garosa eliminisao je tada 23. igrača sveta Nikolasa Masua, specijalistu za zemljane terene, ali ga je u trećoj rundi izbacio budući vicešampion Marijano Puerta. Savladao je još neke ’šljakaše’ poput Akasusa i Garsije-Lopesa, a potencijal je pokazao i na betonu, pošto je dogurao do trećeg kola US opena.

Sa postepenim napretkom nastavio je i u 2006. godini. Na red je došla prva i za sada jedina titula u Umagu, rekordne 33 pobede u sezoni i plasman u Top 30. U Umagu je Vavrinka odigrao tri meča sa maksimalnim brojem setova i na terenu ukupno proveo devet i po časova, što je krunski dokaz poboljšanja njegove fizičke spreme.

U 2007. godini nije se takmičio tri meseca zbog povrede kolena, što ga je omelo u postizanju boljih rezultata. Ipak, sezona nije bila apsolutno loša za 23-godišnjeg Švajcarca, pošto je na US openu došao do četvrte runde i igrao finala u Beču i Štutgartu. Na Gren slemu u Njujorku eliminisao je Safina sa 6:3, 6:3, 6:3 u, izvesno je, jednom od najkvalitetnijih mečeva koje je Švajcarac odigrao ikada. Demonstirao je sav talenat, pogađao pod neverovatnim uglovima, a nekoliko kratkih bekhend dijagonala kod publike je izazvalo oduševljenje. Taj rezultat, kao i četvrtfinale u Nju Hejvnu, siguran su znak da Vavrinka može sasvim solidno da se snađe i na betonskoj podlozi.

Stanislas Vavrinka preferira napadački stil igre sa osnovne linije. Prepoznatljiv je po jednoručnom bekhendu, koji smatra svojim najboljim udarcem. Teniska javnost se u ubitačnost Vavrinkinog bekhenda definitivno uverila u Indijan Velsu ove godine, kada je Stansilas sa lakoćom pravio ’vinere’ iz nemogućih pozicija, naročito po dijagonali. Servis i kada mu je na vrhuncu ne predstavlja nepremostivu prepreku za većinu rivala, a početni udarac ga neretko izda u prelomnim momentima. Dobro predviđa naredni potez protivnika i zato ume adekvatno da odgovori na napade rivala, iako ne spada među najbrže igrače na ATP turu. Još ga odlikuje solidan ritern, ali i nedopustivi padovi koncentracije u toku duela. Ranije skoro uopšte nije izlazio na mrežu, ali u poslednje vreme je dosta poboljšao volej, pa se češće i odlučuje za juriš napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve