Nova vest
Tenis

Utorak, 20.05.2008.

18:22

Hose Akasuso

Hose Havijer ’Čučo’ Akasuso je teniser koji ubedljivo najbolje partije pruža na šljakastoj podlozi, te je logično da je na takvim terenima osvojio svih sedam trofeja u karijeri, od toga tri na ATP nivou (Sopot, Bukurešt, Vinja del Mar) i po dva ’čelindžera’ i ’fjučersa’. Od turnira je u karijeri zaradio 3 miliona dolara, a u avgustu 2006. godine bio je 20. igrač na planeti, što mu je rekordni rang. Na Rolan Garosu je 2005. godine došao do osmine finala, ali nikada, ni pre ni posle toga, nije uspeo da prođe drugo kolo na nekom od takmičenja ’velike četvorke’. Iako je levoruk, tenis igra desnom rukom.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U 2000. godini, kao 18-godišnjak, plasirao se u finale ’čelindžera’ u Montevideu, gde je izgubio od Giljerma Korije sa 6:3, 6:7, 6:2. Te i prošle godine uglavnom je igrao turnire nižeg ranga na južnoameričkoj šljaci, a uspesi slični ovom iz Montevidea omogućili su mu ulazak u Top 200.

Prvi značajniji rezultat zabeležio je početkom 2001. godine, kada je u Buenos Airesu (600.000 dolara) savladao Arazija, Portasa, Skvilarija i Gaudija i tek u finalu poklekao pred Gugom Kuertenom, tada prvim igračem sveta. Na Bermudskim ostrvima je trijumfovao na vrlo jakom ’čelindžeru’, pošto je redom dobio Olivijea Rohusa, Blejka, Mamita, Ornu i u meču za trofej Davida Sančesa sa 7:6, 6:1. Sezonu je završio na 86. poziciji na ATP listi.

Sledeće godine je nastavio sa napretkom i u Sopotu je osvojio prvi ATP trofej u karijeri. Eliminisao je Ornu, Hrbatija, Vačeka i Moju, pre nego što je u finalu nadigrao Franka Skvilarija 2:6, 6:1, 6:3. Odmah posle toga bio je šampion na ’čelindžeru’ u San Marinu, a prethodno je na dva turnira sličnog kvaliteta gubio u finalu. Još dva puta je bio vicešampion te godine – u Bukureštu je poražen od Davida Ferera sa 6:3, 6:2, dok je u završnoj predstavi u Palermu bolji bio Fernando Gonsales sa 5:7, 6:3, 6:1. Posle turnira u Rumuniji prvi put je ušao u Top 50, gde se i zadržao do kraja godine.

U 2003. godini usledio je veliki pad, čiji su glavni razlozi bili slabije igre i razne povrede zbog kojih Čučo nije mogao uvek da pruži maksimum. Stigao je do polufinala u Bukureštu, ali to je bilo premalo za ostanak u prvih 100.

U za njega očigledno taličnom Bukureštu Akasuso je slavio jedinu titulu u 2004. godini, pošto je u finalu dobio Igora Andrejeva sa 6:3, 6:0. U Sopotu je u bici za trofej izgubio od Nadala, a u Buneos Airesu i Košti di Sajupe je dolazio do polufinala. Na Gren slem i turnirima Masters serije nije zabeležio nijednu pobedu, a rang na listi bio je u skladu sa gore navedenim rezultatima – 67. pozicija.

Naredne godine je imao nekoliko solidnih rezultata, ali četvrto kolo Rolan Garosa i četvrtfinala na betonu u Sinsinatiju mogu se smatrati najvećim dostignućima. U Parizu je pružio jednu od najboljih partija ikada, pošto je protiv Rodika nadoknadio dva seta i brejk zaostatka u trećem i na kraju slavio sa 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 8:6 nakon skoro 3 i po časa igre. Volandri mu je u narednoj rundi predao meč, a u borbi za četvrtfinale dobio ga je Mariano Puerta.

Dobre rezultate nadgradio je u 2006. godini, kada je prvi put ušao u Top 20, uknjižio rekordne 33 pobede, trijumfovao u Vinji del Maru i došao do finala u Štutgartu. U Hamburgu je došao do polufinala, a stepenik niže zaustavljen je na Kanadskom openu. Na takmičenju u Nemačkoj ispustio je pobedu na neverovatan način – vodio je protiv Davida Ferera sa 5:1 u četvrtom setu, dva puta servirao za osvajanje turnira, ali je ipak izgubio sa 6:4, 3:6, 6:7, 7:5, 6:4. Ono što odvaja ovu sezonu od ostalih jeste Akasusova kakva-takva konstantnost u igri. Dešavalo mu se da kiksne i na samom startu turnira, ali ne tako često kao ranije. To se momentalno reflektovalo i na listi, na kraju sezone Argentinac je bio 27. igrač sveta.

U 2007. nije ni izbliza ponovio igre iz prethodne dve sezone, jedino je u Sopotu dogurao do finala, ali je poražen od Robreda. Igrao je još dva četvrtfinala, ali to je bio vrlo mršav učinak čak i za opstanak u prvih 50.

Hoseu Akasusu odličan prvi servis i snažan forhend predstavljaju najveće vrline, a uz to se izvrsno kreće po terenu. Forsira napadački stil igre, pa je pravo čudo da vrhunske rezultate beleži uglavnom na šljaci. Čučo često pokušava da napravi direktni poen i iz bekhenda, koji mu je slabiji udarac u odnosu na forhend. Top-spin forhend takođe mnogo koristi kao sredstvo za direktno osvajanje poena, ali u i u dužoj razmeni za ostanak u poenu. Oscilacije u igri su ogroman problem u Hoseovoj karijeri, što se može uočiti posmatrajući njegova turbulentna kretanja na ATP listi. Jedan je od najnenpredvidivijih igrača na Turu i nezahvalno je imati ga za protivnika. Poene dobija u serijama, ali ih isto tako i gubi, pa ne čudi što u njegovim mečevima često bude mnogo obrta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

6 h

U fokusu

Vidi sve