Etiopija: Naš šampion će imati herojski doček

Vlada Etiopije saopštila je da atletičar Fejisa Lilesa neće biti krivično gonjen po povratku sa Olimpijskih igara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

18:00

Etiopija: Naš šampion će imati herojski doček
Foto: Getty images

Lilesa je osvojio srebrnu medalju u maratonu u Rio de Žaneiru, a tokom prolaska kroz cilj podigao je ruke iznad glave i ukrstio ih, što je jedan od simbola protesta protiv vlade Etiopije.

"Lilesi će biti priređen herojski doček, zajedno sa članovima njegovog tima", rekao je potparol vlade Getačev Reda za državnu televiziju u Etiopiji.

Lilesa je rekao da se plaši za svoj život ako se vrati u zemlju i da mu u najmanju ruku sledi hapšenje.

Podižući ruke Lilesa je dao podršku svom narodu Oromo koji se bori protiv vlade Etiopije.

Antivladini protesti u Etiopiji traju već deceniju, međutim, u poslednje vreme su u porastu, a počeli su jer vlada Etiopije želi da proširi granice glavnog grada Adis Abebe u sela gde žive pripadnici Oromo grupe.

Grupe za zaštitu ljudskih prava ističu da te proteste prati brutalnost vladinih snaga. "Hjuman rajts voč" procenjuje da je više od 400 ljudi ubijeno za sedam meseci, od čega gotovo svi civili.

Oromo, najveća etnička grupa u Etiopiji, ističe da je marginalizovana. Za razliku od te grupe, Tigrajan etnička grupa čini samo oko šest procenata stanovništva, ali upravlja politikom, vojskom, trgovinom...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: