Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 08.08.2016.

01:17

Novak stao na startu, u suzama napustio teren

Novak Đoković je eliminisan na startu olimpijskog turnira posle poraza od Huana Martina del Potra u kome nije imao nijednu brejk šansu - 7:6 (4), 7:6 (2)

Izvor: B92

Autor:B92

Novak stao na startu, u suzama napustio teren
Foto: Getty Images

Iako je Novak imao mnogo više tenisa u nogama i u Rio je došao sa osvojenim Rodžers kupom, dok je Delpo poslednji zvanični meč igrao pre više od mesec dana na Vimbldonu, to se uopšte nije videlo na terenu.

Važnije od "kada" očigledno je bilo "kako" - u Torontu je Novak sa pola gasa oborio još jedan rekord, dok je Argentinac u Londonu ispao od Lukasa Puja u 3. kolu, ali je prethodno zablistao kada je posle tri godine izašao na centralni teren i brutalnim forhendima oduvao Stana Vavrinku.

Baš takvu igru, nemilosrdno napadačku, na još jednom velikom terenu trudio se da reprizira od samog starta duela sa Novakom, u čemu mu je svesrdno pomagala glasna argentinska publika.

Delpo, koji je Novaka savladao i pre četiri godine u Londonu u borbi za bronzu, bio je raspoloženiji i koncentrisaniji u fudbalskoj atmosferi, kojoj je doprineo i sjajan odnos dvojice tenisera na terenu.

Ipak, češće je rivalu morao da čestita Novak, jer tokom dva i po sata igre nije imao pravi odgovor za silovite, precizne forhende i konstantne napade Del Potra.

Tu je bio i ključ Đokovićevog poraza. Del Potro je koristio svaku lopticu koja mu je išla na forhend i prosto nije dozvolio sebi da padne i da počne da promašuje. Na kraju imao 41 viner, od toga 29 iz forhenda, tri više nego Novak ukupno.

Srpski teniser je tako mnogo češće bio primoran da igra u defanzivi, više je grešio (32-24), a tokom meča na kome nije bilo nijednog brejka je morao da spasi sedam brejk lopti.

Čak veći problem bio je taj što u servis gemovima rivala prosto nije mogao da nađe rupu, bez obzira na ritern, pa je najbliže pretnji bilo 0:30 u prvom delu meča i nekoliko izjednačenja.

Oba seta su tako ušla u taj-brejk, a i tamo je incijativu sve vreme imao neumorni Del Potro.

Na kraju, dvojica dobrih prijatelja su se srdačno pozdravila na mreži, a osmehe sa početka meča su zamenile suze.

Novak je nakon što mu je raspršen san o zlatnoj medalji, uz ovacije publike sa terena izašao uplakan, a rasplakao se i Del Potro, koji se dugo pozdravljao sa navijačima.

Vredi istaći i da je uspeo u tome da jedan Argentinac usred Rija dobije veliki aplauz od Brazilaca.

Da favorit neće imati lak posao bilo je jasno odmah. Del Potro je brzo stigao do prve brejk prilike, kada je ukrotio Novakov servis, a zatim razornim forhendom zaustavio rivala na mreži za 30:40.

To je nešto što je publika toliko puta videla do kraja meča.

Novak je morao da se čupa još dva puta, ali je nakon osam minuta borbe, uz dva bljeska i agresivna poena stigao do prvog gema u singlu u Riju.

Tada je bilo jasno da će se borba voditi i na tribinama, gde su domaći navijači uglavnom pružali podršku Novaku.

Ipak, na terenu je u fokusu sve vreme ostao Del Potro, momak koji kada ga ne muče povrede, igra fantastičan tenis.

Nekoliko sjajnih razmena i dobrih promena ritma samo su potvrdili da je ovaj meč apsolutni derbi 1. kola, kao i to kolika je šteta što je žreb bio baš ovakav.

Zahvaljujući nivou na kom je igrao Del Potro, već prvih desetak minuta su na neki način iz Novaka izvukli više i gledaocima doneli kvalitetniju igru nego bilo koji njegov meč u Torontu.

Publika u Riju je tako mogla da uživa u odličnom tenisu i gemovima koje su serviseri morali dobrano da zarade, izuzev trećeg, koji je Novak uzeo munjevito, bez izgubljenog poena.

Prvi set nije bio ni blizu gotov, a obojica su već ispucala ceo arsenal udaraca zbog čega su jedan drugog često nagrađivali aplauzom i osmehom. Jedan od najglasnijih je stigao sa tribina u devetom gemu, kada je Novak fantastičnim pasing šotom precrtao i četvrtu brejk loptu rivala.

Posle toga, bilo je potpuno očekivano da će prvi set odlučiti taj-brejk.

Đoković i Del Potro su razmenili nekoliko mini-brejkova, ali je Argentinac uz malo sreće stekao opipljivu prednost od 5:2, a zatim još jednom sa osnovne linije upisao poen na servis rivala - 6:3. Novak je imao snage da spasi samo jednu od tri set lopte - 7:6 (4).

Prvi set je trajao sat i 11 minuta, a prevagu je odnela agresivnija igra Del Potra koji je imao 20 vinera, naspram Novakovih deset. Obojica su imali po 15 neiznuđenih grešaka.

Del Potro nije spuštao ritam ni za nijansu i odlično je otvorio drugi set, pa je Novak ponovo morao da "čupa" servis gem i brani još dve brejk lopte za 1:1.

Sledeći je konačno osvojio mnogo lakše, ali je daleko veći problem predstavljala činjenica da Novak nikako nije uspevao da stigne do brejk šanse.

Na drugoj strani su nastavile da se nižu, a Đoković je bio na ivici ponora u šestom gemu kada se izvukao as udarcem.

Za razliku od njega, Argentinac je svoje gemove bez mnogo problema rešavao žestokim forhendima i iz minuta u minut nametao sve veći pritisak.

Đoković nije popustio kada je dva puta servirao za ostanak u meču, ali jeste u taj-brejku.

Argentinac je žestoko otvorio poslednji period igre i poveo je sa 5:0, a onda je veliki podvig potpuno zasluženo kompletirao uz pomoć mrežice, koja mu je više puta pomogla u ovom meču.

Najbolji srpski teniser i jedan od miljenika srpske teniske publike sastali su se 15. put i to posle duge pauze, a Novak je dosad slavio 11 puta. Pre ovog meča su poslednji put igrali na završnom turniru sezone u Londonu 2013. godine, kada je Đoković pobedio sa 6:3, 3:6, 6:3.

Ipak, za ovu priču je mnogo važniji jedan još stariji susret - meč za bronzu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, kada je Del Potro upisao jednu od svoje sada četiri pobede - 7:5, 6:4.

Argentinac će igrati u drugom kolu protiv Portugalca Žoaa Souze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1109 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve