Nova vest
Olimpizam

Subota, 13.08.2016.

12:00

Skener: 'Orlovi' na vreme naoštrili kandže

Poraz koji se čestita. Genijalno je, u stilu svojih dodavanja, Miloš Teodosić opisao utisak koji je reprezentacija Srbije ostavila u utakmici sa SAD.

Izvor: SO

Autor: SO

Skener: 'Orlovi' na vreme naoštrili kandže
Getty Images

Lepršavost, timska igra u svom izvornom obliku, bez trunke straha, bila je to partija koja bi ’Orlovima’ mogla da dâ krila pred odlučujuće borbe – na kraju, nedostajala je nijansa i moćni američki tim se izvukao (94:91).

Dičimo se time da našu školu košarke krasi vic u igri, kreativnost na ivici ludosti, ono što neutralnog navijača drži prikovanog uz ekran. I upravo to videli smo u duelu sa najjačom ekipom na svetu – toliko, da su sa svih strana stizali izlivi oduševljenja.

“Srbija uči SAD nekim osnovama košarke“, napisao je Šarunas Jasikevičus, majstor kakav se rađa jednom u sto godina i, ako se Teov stil igre može sa nekim uporediti, onda je to Šaras.

Baš je Miloš bio pokretač te dopadljive, pitke igre Srbije koja nam je i u trenucima napetosti mamila osmeh na lice i prosto izvlačila aplauze kao da smo u pozorištu. Međutim, nije samo on – i Jokić se potpuno oslobodio na ovoj utakmici, pokazao nam je deo nesvakidašnjeg dara koji poseduje, Raduljica je tako slatko nasamario Kazinsa, a za košarku efektnije reklame nema od timske akcije kojom smo izvrteli celokupnu odbranu SAD.

Samo prvih pet minuta delovali smo kao svezanih ruku i tada su nas Ameri nadskakali i nadtrčali stvarajući veliku prednost, za koju se posle ispostavilo da nije bila toliko velika. Nije, jer su naši momci počeli da odgovaraju sopstvenim oružjima, ali i da ne beže od kontakta – upravo to može da bude vrlo značajno za nastavak turnira, s obzirom na to da bismo u četvrtfinalu mogli da igramo sa jednom od izrazito ’fizičkih’ ekipa poput Litvanije ili Argentine.

Nisu nas Amerikanci nadskakali (33-31, 9-8 u ofanzivnim) niti smo gubili lopte na centru, što inače nije retka posledica njihovog presinga. U suštini, uspeli smo u osnovnom zadatku svakog tima – zabašurili svoje nedostatke i u prvi plan izbacili prednosti.

Reći će neki da nije SAD igrao na maksimumu – možda je i to tačno, ali je i tačno da im je Srbija ušla u glavu i da su naleteli na vrstu prepreke kojoj se nisu nadali. Prvo se iznervirao Džordan, nešto nije pravo bilo ni Grinu ni Kazinsu, a i Džordž je u izjavi posle utakmice priznao da je bio zatečen napadom ’Orlova’.

Sve vreme je Srbija bila u igri, na kraju imala i šut za produžetak, a pitanje je kakav bi ishod meča bio da su sudije bolje uradile svoj posao. U startu su grešile na obe strane, ali kako je utakmica odmicala, to je jasnije bilo da se stvari guraju na vodenicu SAD – ne mora taj podatak ništa nužno da znači, ali brojka od 42 izvedena slobodna bacanja svakako upada u oči. Plus je Raduljica, koji je davao koševe kao od šale, igrao samo 15 minuta zbog problema sa faulovima, od kojih su bar dva bila diskutabilna.

Ekipa Aleksandra Đorđevića pokazala je šta može i za šta je sposobna – dvoboj sa Kinom biće drugačiji, više pritiska zbog imperativa pobede – nema mesta euforiji, ali Orlovi su tek pokazali kandže i nema razloga da sada stanu.

4 Miloš Teodosić “Njega samo treba ’prebiti’ i zaustavljen je“, čest je komentar na Miloša. Istina, bilo je takvih utakmica, ali u duelu sa Australijom i pogotovo sada sa SAD, Teodosić je pokazao da može da se izbori, da ide kroz kontakt i da uprkos njemu igra svoju igru. Pogodio je četiri trojke – znali smo da ume. Podelio je šest asistencija i izveo najbolji pâs turnira koji Bogdanović nažalost nije pretvorio u koš – brada je padala, divili smo se, ali i to smo znali da Teo ume. Ono što ne viđamo tako često od njega jeste vrhunska odbrana, u sudaru sa SAD kao da je imao dodatni motiv da NBA asovima “pokaže da može“. I pokazao je.

5 Marko Simonović Kako turnir odmiče, sve značajniji igrač iz senke za Srbiju, nit koja nam je neophodna u odbrani. Jedan statistički podatak lako se previdi, ali prilično je rečit – sa Simonovićem na parketu, Srbija je imala +16, a niti jedan igrač u oba tima više nije imao dvocifren ’plus-minus’ indeks.

7 Bogdan Bogdanović Nije bilo njegovo veče. U prvom poluvremenu kao da je igrao pod kočnicom, u drugom se oslobodio, pogodio trojku i fino položio pored Kazinsa, ali je na kraju promašio dva važna šuta. Bilo je i nekoliko propusta u odbrani, čak i na prvo gledanje, ali nema razloga da ne verujemo da će sve doći na svoje, samo treba da bude malo agresivniji ka košu, čak i ’sebičniji’ kako bi se razigrao jer nam je on jedna od prvih napadačkih opcija.

9 Stefan Marković Slično kao i Bogdanović, u prvom poluvremenu ga nije bilo, ali je u drugom podsetio na svoje najbolje reprezentativne partije – uska odbrana, sigurno prevođenje lopte, ukupno po četiri skoka i asistencije, uz bonus od dve pogođene trojke iz tri pokušaja. Samo neka nastavi tako.

10 Nikola Kalinić Poseduje osobine koje su neophodne ovom timu i sada ih je demonstrirao – tukao se s kim je stigao, savesno je preuzimao u odbrani i stizao da pokrpi pokoju rupu, uhvatio pet i ukrao dve lopte. Može i napadački da bljesne s vremena na vreme, neka tse to dogodi kad nam bude najpotrebnije.

11 Nemanja Nedović Pre meča se moglo pretpostaviti da će meč sa SAD biti profila kakav njegovim karakteristikama odgovara, ali nije se najbolje snašao i nije mnogo uticao na igru.

12 Stefan Birčević Igrao pet minuta, promašio dve trojke (druga je izašla iz koša) i napravio tri faula. Nije bilo više prostora za njega jer je protivnik bio fizički superioran.

13 Miroslav Raduljica Za samo 15 minuta dao je 18 poena, pobio se i sa Džordanom i sa Kazinsom, dobro se otkrivao posle pika, ali i uspevao da reši igrom leđima ka košu. Najkonstantniji je naš igrač od početka turnira.

14 Nikola Jokić Ubedljivo najveći dobitak sa ovog meča – sada kada je na maestralan način probio led, možemo očekivati da češće gledamo Raduljicu i njega u paru, pogotovo uzevši u obzir probleme sa kojima se suočavamo na četvorci. Dva puta je Jokić manirom veterana okrenuo direktnog čuvara, pokazao meku ruku oko obruča, ali je i pogodio dve trojke. Više od svega, videlo se da nije u grču, a samo tada njegov talenat može u celosti da dođe do izražaja.

15 Vladimir Štimac Nije ovo bi meč za igrača njegovih osobina, ali je svojih pet minuta pošteno odradio, kao i uvek.

24 Stefan Jović Zabeležio je tri asistencije, ali je i olako izgubio dve lopte, a i napravio je dva faula dalje od koša u poslednjoj četvrtini kad smo bili u bonusu. Uprkos tome, nije delovao nesigurno i od njega se može očekivati solidan doprinos u nastavku takmičenja.

25 Milan Mačvan Slično kao i za Štimca, njegove karakteristike nisu pogodne za meč sa ekipom poput SAD – zato je i igrao samo šest minuta, uz jednu promašenu trojku.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve