Nova vest
Olimpizam

Utorak, 09.08.2016.

08:31

Skener: Slabosti ’Orlova’ pod jarkim svetlom

Prvi ozbiljan test nije položen – reprezentacija Srbije doživela je najubedljiviji poraz još od finala Svetskog prvenstva sa SAD.

Izvor: B92

Autor:B92

Skener: Slabosti ’Orlova’ pod jarkim svetlom
Getty Images

Nedovoljno čvrsto, bez adekvatne komunikacije u odbrani i pravih akcija u napadu, bolje nije moglo ni da se očekuje, a posebno je gorak ukus zbog poslednja dva minuta u kojima smo dozvolili sebi da budemo ’pregaženi’ – poraz od Australije 95:80.

’Orlovi’ su svoj identitet gradili na odbrani, a sada je ona pucala gde je stigla – u reketu je vladala promaja, pa su Australijanci prečesto i prelako šetali do koša ili poentirali iz pika i alej-upovima. Kasnili smo na preuzimanjima, protivnički bekovi pravili su dobre ’katove’ i koristili dodavanja centara (Bogut je imao šest asistencija), a i strana pomoći neretko je bila mlaka i neodlučna, videlo se i tom aspektu da nedostaje skočnosti i atleticizima, kao i da je izostanak Bjelice teško nadoknadiv.

Uz to, bez potcenjivanja Metjua Delavedove, ali na ovoj utakmici dozvoljeno mu je previše prostora, tako da je ličio na svog saigrača iz Kavalirsa Kajrija Irvinga.

Od starta su Australijanci krenuli ’u meso’ – znalo se da je to njihov stil igre, ali nismo do kraja odgovorili na identičan način. Imali smo problema sa organizacijom napada (Kalinić je tri puta preveo loptu u prvoj četvrtini jer bekovi nisu mogli da dođu do lopte), pa je selektor Đorđević zaigrao sa Teodosićem, Jovićem i Nedovićem u postavi.

Tada je Srbija razvila dve-tri kontre i delovalo je nakratko da će doći do prepoznatljivog stila, ali veći deo utakmice poentirali smo na individualni kvalitet – rival je osujetio protok lopte srpske ekipe, koja je retko dolazila do lakih poena ili otvorenih pozicija za šut. A onda, kada bi se one i stvorile, promašivali smo (Bogdanović, Nedović, Kalinić). Iz čistog pik-en-rola nismo bili pretnja, možda se u tom smislu nije dovoljno koristio Jokić, a Raduljica je efikasnu napadačku partiju proizveo uglavnom igrom ’jedan na jedan’.

Tokom cele utakmice nije se mogao odagnati osećaj da nismo svoji na svome i da nam igra nema glavu i rep, čak i kada smo vodili, pa je opasnost da kola krenu nizbrdo bila sve vreme latentno prisutna. To se i dogodilo u poslednjoj četvrtini, u kojoj je Srbija primila čak 33 poena, da bi u samoj završnici naši momci potpuno odustali.

Raduje činjenica da smo izgubili samo devet lopti i da nismo bili toliko inferiorni u skoku kao što se moglo pretpostaviti. Uprkos tome, slabosti srpskog tima našle su se pod jarkom svetlošću na meču sa ’Bumersima’, ali još smo na početku, takmičenje se tek zahuktava i možda u krajnjem zbiru ovaj poraz neće mnogo značiti jer su razni scenariji još mogući, i u našoj i u grupi B.

Sledeći ispit je Francuska, duel koji najverovatnije predstavlja borbu za treće mesto, mada ni Kinu ne treba potceniti, u pamćenju nam je urezana ona 2004. godina...

4 Miloš Teodosić U prvom poluvremenu je sa pet poena pokrenuo ekipu, na početku drugog vezao je dve trojke, ali do kraja meča nije pogodio ništa. U prošlosti je znao da se muči kada protivnik igra odbranu sa mnogo kontakta (jedan od primera je meč sa Litvanijom prošle godine), ali sada je u tom smislu bio agresivniji i odlučniji. U odbrani je prečesto ispadao, pokušao je Đorđević da ’sakrije’ Teodosića kada ga je stavio da čuva Inglsa, ali ni to nije dalo naročiti rezultat – mora Teo mnogo bolje u odbrani.

5 Marko Simonović Nije ulazio u igru, a čini se da je bilo prostora za tako nešto – koristan je na strani pomoći, što nam je bila boljka, a i tokom sezone je znao da zaključa suparničke bekove i da nogama isprati i brže od sebe.

6 Bogdan Bogdanović Imao je i dobrih i loših trenutaka – dva puta je lepo prošao, ali bez završnice, promašio je sve tri trojke, ali je i nekoliko puta poentirao iz teških pozicija. Treba da bude odlučniji u napadu, on je momak na kojeg se u velikoj meri oslanjamo.

7 Stefan Marković Nije bio na svom nivou ni u odbrambenim zadacima, svojoj specijalnosti, a mučio se i u organizaciji napada. Promašio je sva četiri šuta iz igre.

10 Nikola Kalinić Nije ovo bila njegova utakmica, ali on i jeste tip igrača koji dobre partije pruža iz sistema, iz organizovane timske igre. Bio je neprimetan i potrebno nam je da bude još agilniji na skoku i u ’tuči’.

11 Nemanja Nedović Uneo je živost u prvom ulasku u igru, pogodio je trojku, dva puta otišao uspešno i na prodor, zaslužio je prelaznu ocenu.

12 Stefan Birčević Ponavlja se problem sa nerezonskim faulovima – dva puta su preko njega rivali poentirali za ’dva plus jedan’, a pet ličnih grešaka dobio je za samo deset minuta provedenih u igri. Nije mogao da se nosi sa fizički superiornim rivalima.

13 Miroslav Raduljica Napadački je odigrao briljantno, pogotovo u prvom poluvremenu kada nas je držao u igri – pogađao je levom, desnom, zatim šut s distance, fejd-ave, zakucavanje... U odbrani je imao propusta, pre svega na odbrani od pika i kod alej-upova, a u oči upada i da je upisao samo jedan skok.

14 Nikola Jokić Još ga nije prošla trema, ipak je prvi put na velikom takmičenju – loše se uveo u utakmicu promašenom trojkom i teškim promašajem poluhorogom, ali nismo ga koristili u piku koliko smo možda mogli. U nastavku je popravio utisak, ali može Jokić mnogo konkretnije, i kada ide ka košu i pri dodavanju, poseduje izvanredan pregled igre, potrebno mu je jedino da se oslobodi.

15 Vladimir Štimac Proveo je u igri dva minuta, bez učinka.

24 Stefan Jović Promašio je sva tri šuta iz igre, ali s njime je Srbija delovala sigurnije u organizaciji napada i igrali smo brže, pogotovo u prvom poluvremenu. Stigao je da uhvati i sedam lopti i da pokrene dve efektne kontre.

25 Milan Mačvan Pogodio je jedan šut posle lepe finte, ali to je bilo sve od njega. I on se mučio sa višim suparnicima, a nije uspevao dovoljno često da ih izvuče van reketa, njegova uloga bila je nedefinisana.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve