Nova vest
Olimpizam

Utorak, 23.08.2016.

19:00

Baklje, ovacije, žurka ispred Skupštine: Osvojili ste sve

Kiša, oblaci, tmurno vreme, ništa nije upropastilo žurku oko 20.000 građana i srpskih olimpijaca ispred Narodne skupštine Srbije.

Izvor: AK

Autor: AK

Baklje, ovacije, žurka ispred Skupštine: Osvojili ste sve
Foto: StarSport

Srpski sportisti osvojili su osam odličja u Brazilu, po dva zlata i bronze, te četiri srebra, što je najbolji učinak našeg olimpijskog tima na jednim Igrama.

Heroje su prvo dočekale desetine građana uz njihove prijatelje i rodbinu na aerodromu Nikola Tesla, gde su svoje utiske izneli tekvondoistrkinje, odbojkašice, košarkaši, vaterpolisti...

Seriju srpskih medalja u Riju otvorio je zlatni rvač Davor Štefanek, olimpijski prvaci postali su i vaterpolisti, srebrne medalje izborili su 18-godišnja Tijana Bogdanović u tekvondou, kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević, odbojkašice i košarkaši, a bronzu skakačica udalj Ivana Španović i košarkašice. Od 103 predstavnika na kraju se s medaljom iz Rija vratilo pedeset četvoro srpskih sportista!

20:51 Zlatni: Štefanek najavio Tokio, "Osvojili ste svet" za vaterpoliste

A onda su na scenu stupili zlatni olimpijci. Najveći aplauz do tog trenutka dobio je rvač Davor Štefanek.

"Ovo je drugi put da sam dočekan ovde, posle 2014. kada sam postao prvak sveta. Nešto sam obećao tada na balkonu, da se vidimo opet posle Rija. To sam ispunio, ali i vi. Želim da čestitam svim srpskim olimpijcima na medaljama, vidimo se u Tokiju, tada šta bude, biće. Živela Srbija!", rekao je Štefanek.

Ništa manje oduševljene u publici nisu izazvali vaterpolisti Andrija Prlainović, Branislav Mitrović, Dušan Mandić, Duško Pijetlović, Filip Filipović, Gojko Pijetlović, Miloš Ćuk, Slobodan Nikić, Stefan Mitrović, Milan Aleksić, Dušan Mandić, Nikola Jakšić i Sava Ranđelović.

Vlada Vujasinovic i Dejan Savic ��

A photo posted by Serbian Water Polo Team (@vaterpolotim) on

"Budite ponosni na ovo što stoji na ovoj bini. Ja sam najponosniji čovek na svetu što mogu da budem kapiten ovakvoj reprezentaciji i deo ovog tima. Hvala vam još jednom", po ko zna koji put tokom dana se obratio kapiten vaterpolista Gocić koji je ispraćen uzvicima: "Osvojili ste sve".

Posebne ovacije dobio je selektor Dejan Savić kojem je masa uzvikivala: "Uzeo si zlato, Dejane!"

Spektakularno veče u Beogradu zaključeno je nezvaničnom himnom naših sportista, pesmom "Igraj i pobedi" rep grupe THC, a potom novim intoniranjem državne himne "Bože pravde".

20:34 Srebrni: Emotivna Tijana, ponosni kajakaši, odbojkašice i košarkaši

Zatim su se na balkonu pojavili osvajači srebrnih medalja, predvođeni kajakašima Tomićevićem i Zorićem.

"Mnogo puta sam zamišljao kako izgleda ovaj doček. Ovo ću sigurno pamtiti ceo život, i kao nešto čime ću se ponositi", istakao je Tomićević, a Zorić dodao, "Pozdrav Srbijo, hvala na dočeku, stvarno se osećam fenomenalno, ovaj doček čini kao da smo osvojili zlato".

Nakon njih su ovacije dobile tekvondoistkinje Bogdanovićeva i Milica Mandić, kao i njihovi treneri.

"Dobro veče Srbijo. Hvala vam puno na podršci tokom ovih Igara. Ovo je neverovatan osećaj, ne mogu da kontrolišem emocije, hvala vam što ste ostali i u jutarnjim satima gledali moje borbe. Samo jedan veliki aplauz za Milicu Mandić i terenera Galeta (Dragan Jović) koji su moja najveća podrška", rekla je Bogdanovićeva.

Usledili su aplauzi za srebrne odbojkašice: Bjanka Buša, Jovana Brakočević, Bojana Živković, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović, Stefana Veljković, Jelena Nikolić, Jovana Stevanović, Milena Rašić, Silvija Popović i Tijana Bošković.

"Dobro veče, Srbijo. Osećali smo u Riju ogromnu ljubav koju nam šaljete. Bilo je mnogo lakše ratovati na terenu kada smo znali ko stoji iza nas. Medalja je bila naša želja, ogromna, velika želja, ali ovo je bio naš san. Hvala vam što smo dosanjali naše snove", poručio je selektor odbojkašica Zoran Terzić, a vrlo emotivna bila je kapiten Maja Ognjenović, "Valjda neću zapklati, valjda se neću onesvestiti. Hvala vam na neprospavanim noćima, ljubavi i energiji koju ste nam pružili. Hvala vam za sve".

Potom su se pojavili košarkaši Miloš Teodosić, Marko Simonović, Bogdan Bogdanović, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić, Vladimir Štimac, Stefan Jović i Milan Mačvan uz svoj stručni štab.

"Večeras", uspeo je da izusti selektor Aleksandar Đorđević pre nego što su ga prekinule ovacije, "Pre 20 godina sam bio u patikama na ovom istom mestu, ali mnogo više sam počastvovan i srećan što iza mene stoje ovako veliki šampioni. Hvala eliti srpskog sporta koja igra za mladu elitu Srbije".

20:25 Bronzani: Izostala Španovićeva, ovacije za vesele košarkašice

Posle prijema kod predsednika Tomislava Nikolića i koktela u predsedništvu, olimpijci će izaći pred nekoliko desetina hiljada građana koji su ispred Skupštine.

Nakon što je intonirana himna Republike Srbije, na binu su izašli olimpijci koji nisu uspeli da osvoje medalju u Riju. Aplauzom su pozdravljeni strelkinje, veslači...

Potom je usledio defile "medaljaša", a krenuli su od bronze. Umesto Ivane Španović koja nije bila tu, izašao je njen trener Goran Obradović. Potom su se pojavile košarkašice i stručni štab na čelu sa Marinom Maljković.

"Voljeni Beograde, voljena Srbijo, narode moj. Bili ste mojim košarkašicama motiv u najvažnijoj pobedi, jedina lekovita misao posle najbolnijeg poraza i meni najveća radost. Najveća pobeda bila je veseliti se sa vama. Živela Srbija", rekla je Maljkovićeva.

Redom su izlazile: Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulja, Aleksandra Crvendakić, Miliaca Dabović, Ana Dabović, Danijel Pejdž i Dragana Stanković.

"Moj Beograde nisam spremala govor kao Marina. Zahvaljujem se u ime devojaka što ste bili naš šesto igrač i vetar u leđa", rekla je ispred košarkašica Milica Dabović, a onda povela pesmu "Marš na Drinu".

19:25 Gocić: Naklon do poda; Raduljica: Pozdrav za RS, CG, Kosovo

Potom su se obratili sportisti, srebrna tekvondoistkinja Tijana Bogdanović, kapiten vaterpolista Živko Gocić, a kasnije je izjavu za Javni servis dao i košarkaš Miroslav Raduljica.

"Nadam se da smo opravdali sva očekivanja. Sjajna atmosfera je bila u timu. Bodrili smo jedni druge. Ovo su bile moje prve Igre i oduševljena sam atmosferom. Hvala vam svima", rekla je posle njih 19-godišnjakinja Bogdanovićeva, a posle nje je reč imao Gocić, "Do poda naklon svima vama koji su učestvovali na Olimpijskim igrama, posebno medaljašima. Do poda naklon".

Gledaocima RTS obratio se i srebrni košarkaš, prva brada Srbije Miroslav Raduljica.

"Ispisali smo stranice, ne samo košarke već srpskog sporta. Pozdravio bih Republiku Srpsku, Crnu Goru i Kosovo, sve koji su navijali za nas i sve koji se osećaju Srbima", rekao je novi centar milanskog Emporio Armanija.

19:10 Predsednik Nikolić: Hvala, hvala, hvala; Udovičić: Carevi i carice

Uskoro je stigao predsednik Nikolić u pratnji supruge Dragice i ministra sporta i omladine Vanje Udovičića.

"Vanja, Dragica i ja smo vas ispratili sa najlepšim željama. A vi ste tamo uradili sve što smo očekivali. Borili ste se najbolje što možete, a to je bilo mnogo bolje od drugih. Sada svi strepe od Srbije. Polovina vas se vratila sa medaljama, neka vam je sa srećom. Podigli ste naciju i sad mogu da vas opteretim time da su milioni strepeli svaki put kad bi neko od vas uzeo loptu, podigao ruku... Raširite se po Srbiji, idite da vas deca pipnu, osete, njima ste idoli. Hvala vam, hvala vam i hvala vam! Ne znam drugu reč kojom bih mogao da objasnim ovaj osećaj", rekao je Nikolić.

Za njim se obratio i Udovičić, nekadašnji vaterpolista, koji je sada zadužen za sport u vladi Srbije: "Ovo vam kažem kao nekadašnji kolega, a sada vaš ministar, svaka vam čast, carevi i carice! Hvala vam".

19:00 Olimpijci čekaju predsednika

U 19 časova počeo je muzički program ispred Narodne skupštine, a dolazak olimpijaca se očekuje oko 20 časova.

S obzirom na njihovu brojnost, ceremonija izlaska na binu će sigurno potrajati, u odnosu na ranije dočeke koji su organizovani na balkonu Skupštine grada Beograda.

Pre nego što se poklone svojim navijačima, srpski olimpijci su otišli na prijem kod predsednika republike Tomislava Nikolića, koji je kasnio zbog večere sa predsednikom Kazahstana.

"Drago mi je što sam inspirisao naše sportiste. Kada sma osvojio medalju rekao sam da se nadam da ću pokrenuti lavinu. Osvojili smo osam medalja i to je sjajan rezultat, za istoriju", rekao je Štefanek čekajući predsednika, a za njim i kapiten vaterpolista Gocić, "Najbitnije je da smo osvojili zlato. Bili smo pod pritiskom po meni nezasluženo jer smo godinama donosili medalje. Pominjao se Seul, ali misli da jedna i druga zemlja nemaju veze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

304 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve