Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 23.07.2012.

10:26

Barselona 1992 - Igre XXV Olimpijade

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

XXV Olimpijske igre
Barselona, 25. jul - 9. avgust 1992.
Učesnika: 9356 (6652 muškarca, 2704 žena)
Država: 169
Sportova: 32
Takmičenja: 286
Igre otvorio: Huan Karlos I
Zakletvu položio: Luis Doreste Blanko
Baklju zapalio: Antonio Reboljo


Predistorija Barselona, rodno mesto nekadašnjeg predsednika MOK Huana Antonija Samarana izabrana je za domaćina ispred Amsterdana, Beograda, Birmingema, Brizbejna i Pariza u Lozani 1986. godine. Paraolimpijac Antonio Reboljo upalio je olimpijski plamen sa zapaljenom strelom. Prvi put su se na igrama pojavili profesionalni košarkaši, sa američkim Drim Timom i Džordanom, Medžikom, Birdom Barklijem i drugima. Južna Afrika opet je bila na Igrama posle 28-godišnje pauze zbog aparthejda. Nemačka je prvi put bila ujedinjena na Igrama od 1960. godine. Posle odlaska Estonije, Letonije i Litvanije iz Sovjetskog saveza, ostale republike takmičile su se pod nazivom „Olimpijski tim“. Pod Olimpijskom zastavom takmičila se i Jugoslavija, tada pod sankcijama Ujedinjenih Nacija.

Heroji Košarkaški Drim Tim superiorno je osvojio zlato. Gimnastičar Vitalij Šerbo osvojio je šest zlata, od toga četiri u jednom danu. Derartu Tulu iz Etiopije pobedila je na 10.000 metara I postala prva tamnoputa olimpijska šampionka iz Afrike. Fu Mingksija je pobedio u skokovima u vodu iako je imao samo 13 godina. Ruski plivači dominirali su na ovim igrama, a prednjačili su Aleksandar Popov i Jevgenij Sadovji sa po dva zlata. Evelin Ešford je četvrti put osvojila olimpijsko zlato.

Naši na Igrama Jugoslavija učestvuje sa 52 sportista u individualnim sportovima (zbog sankcija nisu učestvovale naše ekipe) i osvaja 3 medalje u streljaštvu (0, 1, 2) pod olimpijskom zastavom i nazivom "Nezavisni olimpijski učesnici" (Independent Olyimpics Participants). Sve tri medalje stigle su u streljaštvu, a osvojili su ih Jasna Šekarić, Stevan Pletikosić i Aranka Binder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve