Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 12.12.2022.

15:10

Dalić: Optimista sam i verujem igračima, imamo snage da pobedimo Argentinu

Reprezentacija Hrvatske u utorak od 20 sati u polufinalu Mundijala igra protiv Argentine.

Izvor: B92

Autor:B92

Dalić: Optimista sam i verujem igračima, imamo snage da pobedimo Argentinu
Foto: Profimedia

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić rekao je da njegov tim ima volje, snage i energije da pobedi Argentinu i plasira se u finale.

Hrvatska je aktuelni vicešampion sveta.

"Ušli smo među četiri najbolje reprezentacije sveta. Velika je stvar da to uspemo na dva uzastopna Mundijala. Želimo više, pošto igramo protiv velike Argentine, koju predvodi Lionel Mesi. Veći je pritisak na njima, pošto znamo kako igraju i u kom smeru žele da odvedu utakmicu. Optimista sam i verujem igračima, pokazali su kvalitet i karakter. Bez toga ne bismo došli do polufinala. Nećemo da se prilagođavamo rivalu, igraćemo svoju igru i na rezultat", rekao je Dalić na konferenciji za novinare u Dohi.

Dalić je istakao da Hrvatska mora da igra kao na meču sa Brazilom u četvrtfinalu SP.

"Potrošili smo se kroz dva produžetka, ali smo stigli do polufinala. Imamo snage, volje i energije. Na svakom meču smo dali sve od sebe, a tako ćemo i protiv Argentine. Znamo koliko moramo da se potrošimo i na to smo spremni. Neću da pitam momke da li su umorni, oni ne žele da budu umorni", dodao je selektor Hrvatske.

Svestan je šta njegov tim mora da uradi.

"Osećaj je predivan. Svaki sportista želi finale. Argentina je odlična, ali mnogo toga zavisi od nas. Moramo da igramo kao ekipa, kao što smo igrali protiv Brazila. Moramo da pomažemo odbrani, ako želimo da napravimo nešto kao u Rusiji. Samo kao ekipa možemo do trofeja. Nemamo neki poseban plan, već moramo da pokažemo karakter od prvog do zadnjeg minuta i da učestvujemo u svim akcijama", dodao je Dalić.

Dve reprezentacije sastaju se ponovo posle četiri godine.

"Pred nama je nova utakmica, drugačija od one pre četiri godine koja je bila u grupnoj fazi i koja nije bila na ispadanje. Dobro smo igrali tu utakmicu, dali golove iz svih naših šansi, bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti, ali ta utakmica nema veze s ovom sutrašnjom. Ulog je velik za obe ekipe, sutra nema štednje ni kalkulacija. Očekujem lepu i čvrstu utakmicu, nadam se i fer igri s obe strane", kaže Dalić.

Selektora Hrvatske su podsetili da u Rusiji Mesi i selektor Argentine nisu čestitali Hrvatima na pobedi, te su ga pitali očekuje li nove provokacije.

"Rekao sam to prošli put i neću se na to vraćati. Razumem te ljude, velike su emocije, velika očekivanja. To se dogodi, ne treba im na tome zameriti. Nisam ja to zamerio nikom, nema potrebe za tim. Gledali smo utakmicu protiv Holandije, bilo je mnogo duela, bila je borbena s puno nefudbalskih situacija. Želimo to da izbegnemo. Nadam se da će sudije imati stvari u svojim rukama".

Nije Dalić propustio ni da prokomentariše uspeh Maroka, pošto ga je jedan marokanski novinar pitao o tome kakve su njihove šanse za titulu.

"Pre četiri godine omogućili smo svim malim zemljama da imaju san. Motovisani našim primerom i kvalitetom, druge reprezentacije žive naš san. Tako ga živi i Maroko. Ako pogledamo ovo SP, Maroko je pobedio velike reprezentacije i ima pravo da se nada da će biti najbolji. To pravo ima i Hrvatska. Ziješ igra sjajno, nije mi jasno zašto ne igra u klubu", upitao se selektor Hrvata.

Svakako je izvesno da će meč biti nabijen emocijama.

"Obe reprezentacije imaju velike emocije. Kad pogledate argentinske navijače, to je fascinantno. Takva je i Hrvatska, samo je nas manje. Fudbal je takav kakav je, mnogo toga nosi. Od 32 reprezentacije ostale su četiri, ostaće dve, a ostali će morati da se nose sa svojim emocijama. Samo će jedni uživati. I Hrvatska i Argentina imaju pravo na to. Očekujem sjajnu atmosferu, a nadam se da će lepe emocije i sreću pokazati Hrvati".

Pitali su ga i šta poručuje igračima pred utakmicu.

"Moraju da uživaju. Oni i uživaju na treninzima, sastancima i utakmicama. Reći ću im i da sutra uživaju. Došli su negde gde možda i nisu očekivali, gde ceo svet gleda šta će uraditi jedna mala Hrvatska", zaključio je Dalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve