Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.12.2022.

12:03

Ponos i dika afričkog kontinenta

Nakon senzacionalnog izbacivanja Španije u osmini finala Svetskog prvenstva, ostaje pitanje koji su dometi Maroka u daljem toku takmičenja.

Izvor: Mihailo Račić

Autor:Mihailo Račić

Ponos i dika afričkog kontinenta
Foto: Profimedia

Maroko je u utorak ostvario najveći istorijski uspeh ulaskom među osam najboljih reprezentacija sveta.

Pre Maroka to su od afričkih selekcija uspeli da urade Kamerun (1990), Senegal (2002) i Gana (2010).

Treba napomenuti da je Maroko bio i prvi afrički tim koji je prošao grupnu fazu u istoriji svetskih prvenstava (Meksiko 1986).

Iako je mnogim ljubiteljima fudbala rasplet utakmice u utorak bio iznenađujući, postoje jasni razlozi kako su Marokanci došli u poziciju da se nadaju najvišim dometima.

Nakon osvajanja prvog mesta u grupi sa Hrvatskom, Belgijom i Kanadom, zbačena je i Španija.

Maroko je pokazao na svim utakmicama da je taktički jako disciplinovan, gde svako zna svoju ulogu na terenu i pridržava se taktičkih zamisli trenera Valida Regragijija.

Još jedan od razloga marokanskog uspeha je i to što je većina igrača stasala u evropskim školama fudbala pa razlika u tehničkoj potkovanosti u odnosu na evropske timove nije velika.

Takođe, većina Marokanaca igra u najjačim evropskim ligama, a zvezde tima Hakim Ziješ (Čelsi), Nusar Mazrauji (Bajern), Ašraf Hakimi (PSŽ), Bono (Sevilja) su važni šrafovi svojih timova.

U subotu Maroko očekuje četvrtfinalni susret sa Portugalom, koji će odlučiti trećeg polufinalistu Svetskog prvenstva u Kataru.

Potencijalni rivali u polufinalu su Engleska i Francuska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve