Nova vest
Fudbal

Utorak, 06.12.2022.

11:30

Birhof je "otuđio" reprezentaciju od navijača

Legendarni bivši fudbaler Oliver Birhof više nije direktor Fudbalskog saveza.

Izvor: B92, DW

Autor:B92, DW

Birhof je
Foto: Profimedia

Štampa piše da je razlaz bio neminovan, ali se seća i velikih uspeha jedne duge funkcionerske karijere.

Oliver Birhof napušta Nemački fudbalski savez (DFB) posle „sramotnog“ ispadanja sa Svetskog prvenstva, piše list Velt. Birhof (54), legenda nemačkog fudbala, tako posle punih osamnaest godina uspeha i krahova napušta mesto direktora DFB-a, zaduženog za reprezentaciju i akademiju. Odluka je, kako je navedeno, doneta sporazumno.

„Ispostavilo se da nisu bile ispravne neke odluke u koje smo bili ubeđeni. Niko za tim ne žali više od mene. Zato preuzimam odgovornost“, saopštio je Birhof u ponedeljak (5. decembar).

Za sredu je predviđen „krizni sastanak“ na kojem će selektor Hansi Flik podneti prvi izveštaj. Birhof neće biti za stolom, ali hoće predsednik DFB Bernd Nojendorf i šef nadzornog odbora Nemačke fudbalske lige Hans-Joahim Vacke.

Velt prenosi da je „nejasno“ kakve posledice Birhofov odlazak ima po budućnost HAnsija Flika na klupi Nemačke.

Pročitajte još: Nemačka je postala osrednja

O odlasku sa funkcije čoveka koji je zlatnim golom Nemačkoj doneo titulu evropskog prvaka 1996. godine, piše i sportski magazin Kiker: „Ovaj bivši napadač svetskog glasa nije sam za sve odgovoran, ali je odlučujuće doprineo stanju fatalnim greškama u menadžmentu i kadrovskoj politici.“

„Počelo je time što posle katastrofalnih izdanja na SP u Rusiji 2018. nije smogao snage da otpusti Joahima Leva, već se, uprkos svim javnim kritikama, držao svog dugogodišnjeg kompanjona“, nastavlja Kiker.

„Nastavilo se nakon otrežnjujućeg ispadanja u osmini finala Evropskog prvenstva 2021. kada se Birhof i dalje opirao postavljanju sportskog direktora, te je sam doveo starog ortaka Hansija Flika za saveznog trenera.“

„Vrhunac je donelo tekuće SP u Kataru i teške greške, pre svega u aferi sa kapitenskom trakom“, podseća Kiker na nameru DFB da nemački kapiten nosi šarenu traku u znak protesta, što je Fifa zabranila. Prema oceni magazina, to je opteretilo tim.

Tabloid Bild piše da je Birhof bio odgovoran za „tri turnirska razočaranja zaredom. Pri takvoj seriji kikseva ni menadžeri u Bundesligi ne bi mogli da zadrže posao.“

Kao i druge novine, i Bild špekuliše da bi Birhofa mogao da nasledi nekadašnji saigrač Matijas Zamer (55). „On je već dokazao da ekspresno može da podstakne trenere na najbolja izdanja. Kada je 2012. Bajern bio razvaljen (triput samo vice-šampion), trener Hajnkes je ostao, ali je doveden Zamer kao novi sportski direktor i idealna dopuna. Rezultat tog tandema bila je tripla kruna godinu dana kasnije.“

Komentator Bilda osvrće se i na sudbinu trenera Flika: „Ako Hansi Flik (57) sutra može da ubedljivo predoči koje pouke izvlači iz svojih grešaka na SP, onda bi bilo ispravno dati mu drugu šansu. Posebno jer trenerski titan Jirgen Klop (55) nije dostupan.“

Mediji u velika Birhofova dostignuća broje početak sa Klinsmanom i Levom kao trenerima, nakon čega je ovaj potonji doneo svetsku titulu u Riju 2014. godine. Birhof je uprkos otporima formirao Nacionalnu fudbalsku akademiju. Ali, pljušte i kritike:

„Ljudi povezuju njegovo ime sa ranim ispadanjem sa turnira od 2018, sa prekasnim odlaskom Jogija Leva i otuđenjem ekipe od navijačke baze“, komentariše javni servis NDR. „Birhof je odavno izgubio osećaj kako se o fudbalu priča u kafanama, kancelarijama i svlačionicama amaterskih klubova. Njegov marketinški slogan Die Mannschaft (Jedan tim) je simbolizovao veštački narcisoidni fudbalski vest u koji je Birhof uterao nacionalni tim.“

Portal Sportbazer piše da je razočaranje toliko jer je Birhof podigao letvicu visoko.

Ne samo titulom svetskog prvaka 2014, već i „Letnjom bajkom“, kako Nemci nazivaju SP 2006. u svojoj zemlji, kada se „razvila nova euforija oko nacionalnog tima“.

„Ali kroz preteranu komercijalizaciju i usiljene marketinške slogane poput Die Mannschaft, Birhof je izgubio svaki osećaj. Pojačavalo se otuđenje od baze, od navijača. Trenutni sportski neuspeh, očajne kvote gledanosti, više od 30 miliona evra minusa u prošloj poslovnoj godini – Birhof više nije imao argumenata da ostane“, zaključuje portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve