Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.12.2022.

13:35

Švajcarci kritikuju Džaku: "Bio i ostao provokator"

Mnogo prašine se diglo oko ponašanja Granita Džake na meču Srbije i Švajcarske u Kataru.

Izvor: B92, Mondo

Autor:B92, Mondo

Švajcarci kritikuju Džaku:
Foto: Profimedia

Iskusni vezista je ulazio u sukobe sa "orlovima", a nakon meča je slavio u dresu na kome je pisalo "Jašari".

To je po mnogima bila jasna referenca na Adema Jašarija, teroristu i jednog od čelnih ljudi OVK koji je ubijen 1998. godine u selu Donje Prekaze, prenosi "Mondo".

Sada je i u švajcarskim medijima počelo da se piše o tome kako ovakvo ponašanje Džake škodi nacionalnom timu i reputaciji Švajcarske, pa je u tekstu pod naslovom "Džaka jeste i ostaje prokovokator" u uglednom švajcarskom mediju "Noje Ciriher Cajtunga" (NZZ) detaljno pisano o ovom slučaju.

Sam vezista Švajcarske je rekao da njegov gest nije imao nikakve veze sa Ademom Jašarijem već sa Ardonom Jašarijem, mladim defanzivnim vezistom koji je u timu Švajcarske, a po pisanjima engleskih medija FIFA je prihvatila to objašanjenje i rešila da Džaku poštedi bilo kakve kazne.

Ipak, u tekstu Tomasa Rosera, dopisnika "Noje Ciriher Cajtunga" iz Beograda, stoji:

"Gestovi kapitena Švajcarske su isprovocirali drugačije reakcije širom Balkana. Mišljenja su različita o Džakinom hvatanju za međunožje. Dok su srpski mediji isprovocirani, kosovski slave uspeh njihovih predstavnika na Svetskom prvenstvu",
navodi se u tekstu.

U tekstu se navodi da ubistvo Adema Jašarija nije do kraja rasvetljeno, a naglašava se da je Džaka jasno znao da u Srbiji za Ardona Jašarija malo ko zna, dok se prezime Jašari isključivo vezuje za Adema Jašarija ubijenog 1998. godine.

Ovaj tekst je izazvao velike reakcije i u kosovskih medijima, pa je "Koha" ljutito reagovala tekstom u kome se navodi da je autor ovog teksta sportski novinar koji ne zna ništa o istoriji sukoba na Kosovu i o Ademu Jašariju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

12 h

U fokusu

Vidi sve