Nova vest
Fudbal

Petak, 02.12.2022.

12:00

Nova drama – Koreja slavi, Urugvaj i Gana eliminisani!

Poslednje kolo u grupi E donelo je i preokret na tabeli, tako da se Portugalu u nokaut fazi pridružila Južna Koreja.

Izvor: MT

Autor: MT

Nova drama – Koreja slavi, Urugvaj i Gana eliminisani!
EPA-EFE/Abir Sultan

Portugal je uprkos porazu od azijskog tima (2:1), ostao prvi na tabeli, dok su gubitnici dana Urugvaj i Gana.

Delovalo je da će Urugvaju biti dovoljno 2:0 protiv Gane, međutim, Koreja je u nadoknadi vremena preokrenula protiv Portugala i skočila na drugo mesto.

Dakle, Portugal je na čelu sa sedam bodova, Koreja i Urugvaj imaju po četiri boda, istu gol-razliku, ali tim Paula Benta ima i veći broj postignutih golova.

Gana, koja je pred poslednje kolo bila druga, takmičenje završava kao poslednja, sa tri poena.

Portugal će u osmini finala igrati protiv drugoplasiranog iz grupe G (Švajcarska/Srbija/Kamerun), dok će Urugvaj snage odmeriti sa Brazilom.

Fudbaleri Južne Koreje pobedili su Portugal posle preokreta i golom u nadoknadi vremena – 2:1.

Portugalci, iako sa Ronaldom, igrali su u kombinovanom sastavu i to im nije smetalo da već u petom minutu stignu do vođstva.

Po desnoj strani je odlično prošao Diogo Dalo, ubacio loptu u sredinu, da bi je sa ivice peterca u mrežu poslao Rikardo Orta.

Desetak minuta kasnije Južnoj Koreji gol je bio poništen zbog ofsajda, ali u 27. dileme nije bilo – izjednačenje.

Posle kornera i smušene reakcije Portugalaca, pre svih Ronalda kojeg je lopta pogodila u leđa, najbolje se snašao Jung-Gvon Kim i savladao Kostu.

Do pauze Portugal je pokušavao da stigne do novog vođstva, a redom su pokušavali Diogo Dalo, Vitinja i Kristijano Ronaldo, koji je u finišu poluvremena promašio zicer.

Koreja je u drugom poluvremenu pokušavala iz kontre, Portugal je imao inicijativu, ali ona nije bila plodonosna.

Azijski tim je sačekao svoju šansu i posle kontranapada u nadoknadi, preko Hi-Čan Hvanga, kome je asistirao Son, stigli do pobede.

Fudbaleri Urugvaja savladali su uzalud Ganu rezultatom 2:0 i takmičenje završili kao treći u grupi.

Pirovu pobedu doneo im je Đorđan de Araskaeta, koji je golove postizao u 26, odnosno 32. minutu.

Miran početak utakmice nije nagoveštavao velika uzbuđenja u roku od samo desetak minuta.

Kudus je u 16. minutu pao posle očiglednog kontakta sa golmanom Ročetom, ali su sudije pokazale da je pre toga u ofsajdu bio Andre Aju.

Ipak, VAR je ispravio Ziberta i pomoćnike, te je priliku da iz jedanaesterca savlada urugvajskoj čuvara mreže dobio Andre Aju.

Traljavo je izveo najstrožu kaznu, dva puta je zastajao i po zemlji šutirao slabo, a Ročet ga je pročitao i odbranio mu udarac.

Tako je nastavljeno prokletstvo Gane u susretima sa Urugvajom kada su penali u pitanju, a surova kazna je stigla vrlo brzo.

Najpre je Džordan Aju izgubio loptu na sredini terena, ni defanzivci se nisu proslavili kasnije, Suares je šutirao, golman Ati-Zigi odbranio, ali je na loptu naleteo De Araskaeta i postigao gol u 26. minutu susreta.

Isti igrač je Ganu u potpunosti bacio na kolena samo šest minuta kasnije, kada je duplirao vođstvo svog tima.

Bila je to sjajna akcija Pelistrija, Njunjesa, a onda i maestralna asistencija Suaresa za De Araskaetu, koji je sa leve strane natrčao na loptu i još jednom pogodio mrežu Gane.

Drugo poluvreme bilo je relativno mirno, Urugvajci su s vremena na vreme pokušavali, a na sve ili ništa krenuli tek kad je Koreja dala gol Portugalu.

Nadoknada je trajala osam minuta, Kavani je tražio i penal u jednoj situaciji, mogli su da budu i kažnjeni, međutim, promene rezultata nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve