Nova vest
Fudbal

Utorak, 29.11.2022.

22:17

Iran pustio dvojicu fudbalera iz pritvora

Iranske vlasti saopštile su da su dvojica bivših fudbalskih reprezentativaca, uhapšena ovog meseca u vezi sa protestima širom zemlje, puštena uz kauciju.

Izvor: B92

Autor:B92

Iran pustio dvojicu fudbalera iz pritvora
Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Bivši golman Parviz Brumand uhapšen je pre gotovo dve nedelje pod optužbama da je učestvovao u protestima u Teheranu i optužen je za oštećenje imovine.

Poznati fudbaler Vorija Gafuri uhapšen je prošle sedmice pod optužbom da je uvredio i ukaljao ugled nacionalnog tima i da se bavio propagandom protiv države.

Pravosuđe je najavilo njihovo puštanje na slobodu bez daljeg objašnjenja.

Nakon puštanja na slobodu, Gafuri je izrazio zahvalnost članovima reprezentacije, za koje je rekao da su se bavili njegovim slučajem.

Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je da je oduševljen što je Gafuri pušten.

"U donošenju ove odluke cenim podršku iranskih vlasti, posebno ministra sporta i omladine Hamida Sajadija, sa kojim sam se sreo uoči utakmice Irana i Velsa", naveo je Infantino.

Gafuri, koji igra za iranski klub Fulad i nije izabran u tim za Svetsko prvenstvo, tokom karijere je oštri kritičar iranskih vlasti.

On se usprotivio zabrani žena na fudbalskim utakmicama muških ekipa, kao i iranskoj spoljnoj politici.

Nedavno je izrazio podršku porodici 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u zatvorskoj bolnici nakon što je uhapšena zbog nepridržavanja strogog kodeksa oblačenja žena u Iranu. Njena smrt izazvala je proteste širom zemlje.

Pojedini Iranci navijaju protiv svoje reprezentacije na Svetskom prvenstvu, pošto je povezuju sa vladom koju smatraju nasilnom i korumpiranom.

Drugi insistiraju da reprezentacija, za koju igraju pojedini fudbaleri koji su na društvenim mrežama govorili u znak solidarnosti sa protestima, predstavlja narod Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve