Nova vest
Fudbal

Subota, 26.11.2022.

11:50

Nemačka i Španija u različitom raspoloženju dočekuju derbi grupne faze SP

Kada je u aprilu objavljen žreb za SP u Kataru, jedan od najvažnijih događaja grupne faze bio je nedeljni meč Španije protiv Nemačke na stadionu Al Bajt.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Nemačka i Španija u različitom raspoloženju dočekuju derbi grupne faze SP
Foto: Profimedia

Osam meseci kasnije, utakmica između dva bivša svetska šampiona i favorita pre turnira dobila je još veću važnost zahvaljujući iznenađujućem porazu Nemačke od Japana u prvom kolu Grupe E.

Još jedan neuspeh protiv Španije ovog vikenda i Nemačka će možda ranije krenuti kući na drugom uzastopnom Svetskom prvenstvu. Poraz - zajedno sa barem remijem Japana protiv Kostarike ranije u nedelju - značiće eliminaciju za četvorostrukog svetskog šampiona.

Španije će, na drugoj strani, nastojati da obezbedi svoje mesto u narednoj fazi turnira i da učvrsti svoj status jednog od kandidata za titulu nakon ubedljive pobede protiv Kostarike sa 7:0 na otvaranju prvenstva.

Znaci nisu ohrabrujući za Nemačku. Njen poslednji meč protiv Španije bio je sraman poraz od 6:0 u Ligi nacija pre dve godine. Nemačka je poslednju pobedu protiv Španije upisala u prijateljskoj utakmici pre osam godina.

Nemačka je osvojila svoju četvrtu titulu an Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, ali nije prošla grupu četiri godine kasnije u Rusiji posle poraza od Meksika i Južne Koreje. Novi neuspeh bi značio da Nemačka prvi put u istoriji neće proći grupnu fazu na dva uzastopna Svetska prvenstva.

Španija je svoje jedino Svetsko prvenstvo osvojila 2010. godine u Južnoj Africi, dok je u Rusiji eliminisana u osmini finala. Pobeda protiv Nemačke omogućiće Španiji da prođe među 16 najboljih, ako Kostarika ne pobedi Japan.

Očekivanja u vezi sa mladom selekcijom Španije porasla su posle sjajne igre protiv Kostarike, kada je tim ponovo uveo "tika-taka" stil posedovanja lopte i kada je 18-godišnji Gavi postao najmlađi strelac Svetskog prvenstva od Pelea 1958. godine.

Sedam golova koje je dala Kostariki jednak je ukupnom broju golova koje je Španija postigla na turniru u Rusiji 2018.

"Rezultat nam daje veliki podsticaj. Ali sada moramo da igramo protiv nemačkog tima kome je potrebna pobeda", rekao je selektor Španije Luis Enrike.

Enrike je rekao da ga ne brine to što su njegovi mladi igrači preterano samouvereni i obećao je da će promeniti startnu postavu za nedeljni meč, ne navodeći detalje.

Krilo Leroj Sane bi mogao da se vrati u tim Nemačke nakon što je zbog povrede kolena propustio prvi meč protiv Japana.

Biće to peti susret ovih reprezentacija na svetskim prvenstvima, a Španija je pobedila na poslednjem sa 1:0, u polufinalu turnira 2010. godine.

Španije nije izgubila od Nemačke na zvaničnim utakmicama od Evropskog prvenstva 1988. godine i od tada je upisala tri pobede i dva remija.

Na drugoj strani, Nemci su izgubili tri od poslednja četiri meča na svetskim prvenstvima, računajući i turnir u Rusiji.

Fudbaleri Nemačke su dospeli na naslovne strane i pre početka meča protiv Japana tako što su prekrili usta u znak protesta zbog zabrane Fife da koriste kapitensku traku "One Love". Nije jasno da li će taj gest ponoviti i pred meč sa Španijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve