Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.11.2022.

15:20

Nemci se narugali FIFA; Ministarka sa gej trakom u ložu FOTO

Fudbaleri Nemačke pokrili su usta tokom fotografisanja svog tima pre početka prve utakmice na Svetskom prvenstvu.

Izvor: B92

Autor:B92

Nemci se narugali FIFA; Ministarka sa gej trakom u ložu FOTO
Foto: Profimedia

Razlog je odluka FIFA da zabrani nošenje specijalnih kapitenskih traka u znak protesta zbog diskriminacije u zemlji domaćinu prvenstva, Kataru.

Tim se postavio u tradicionalnoj formaciji pre utakmice protiv Japana, koja je počela u 14 sati, a svaki od 11 igrača je pokrio usta desnom rukom.

Taj potez dolazi kao odgovor na upozorenje FIFA za sedam evropskih federacija, uključujući i Nemačku, da će igrači biti kažnjeni ako nose šarene trake sa natpisom "Jedna ljubav" kao simbol inkluzije i različitosti.

Katar se nalazi "pod lupom" zbog ljudskih prava u toj zemlji i zakona koji kriminalizuju homeseksualnost.

FIFA je izdala upozorenje u ponedeljak i saopštila da će igrači koji nose tu traku odmah dobiti žuti karton.

Selektor Nemačke Hansi Flik i predsednik Fudbalskog saveza Bernd Nojendorf bili su među onima koji su kritikovali tu odluku.

Dešavanja tokom četvrtog dana Svetskog prvenstva možete pratiti u LIVE BLOGU B92.net.

Ministarka sa gej trakom u loži

Dok reprezentacija Nemačke, zbog pretnje sankcijama FIFA nije imala hrabrosti, ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer na stadionu u Dohi nosila je oko ruke zabranjenu traku „"Jedna ljubav"“, koja je simbol podrške LGBT zajednici.

Ona je, sedeći pored šefa FIFA Đanija Infantina, noseći traku uputila jasnu poruku da ne prihvata izrečene zabrane te krovne fudbalske organizacije.

Uoči utakmice Fezer je nemačkim medijima rekla da je ogromna greška FIFA što je zabranila traku „Jedna ljubav“.

„Svakom navijaču slama se srce kako se FIFA odnosi u ovom konfliktu“, naglasila je ona.

Kazala je da je dokaz nemoći svetske fudbalske organizacije da igračima, koji se zalažu za toleranciju, preti posledicama.

„Mora biti moguće otvoreno prikazati raznolikost. Za žaljenje je što se evropski fudbalski savezi nisu zajedno suprostavili odluci FIFA. To bi bio važan signal“, naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve