Gledanje Hrvata uz legendu Reala – zahtev Japanaca sve nas je šokirao

Ponedeljak u Dohi u svakom smislu obeležili su Japanci, iako su na kraju i sami morali da pakuju kofere sa Mundijala.

Izvor: SS

Utorak, 06.12.2022.

08:00

Gledanje Hrvata uz legendu Reala – zahtev Japanaca sve nas je šokirao
Foto: Profimedia

Ali, na samom početku doneli su mi veliki užitak.

Nakon odrađenog televizijskog uključenja, sa kolegom Milutinom sam se uputio u ulicu "Suk Vakif", najprometniju pešačku zonu, kako bih napravio kraći video blog, kupio po koji suvenir i bio na licu mesta ukoliko navijači naprave neko "ludilo" pred duele koji slede.

Međutim, nisu bili preterano aktivni. Hrvata nema u velikom broju u Kataru, pa smo se uputili u Host Country Media centar koji se nalazi baš u toj ulici. Pravo mesto, a i vreme, da se nešto pojede i podignu karte za meč.

Međutim, pažnju nam je privukao detalj u samom ćošku velike medijske dvorane. Dve stolice, dobro poznata konzola, džojstici i veliki ekran. Spremni, "čekaju" samo na nas.

Soni 5, najnoviji ponos i dika japanske kompanije, kao poručen pred nama da se "zagrejemo" pred ono što nas čeka.

Samo smo se pogledali i odmah razumeli, a već u sledećem momentu birali reprezentacije. Posao može da sačeka, mora malo i da se "podetinji".

Neću ovom prilikom pisati ko je pobedio i kojom razlikom, da se kolega ne bi naljutio, ali smo se obojica dobro zabavili i zakazali novi duel već u narednim danima.
Foto: SS/B92.net
Pogled na sat, vreme je da se krene ka "Al Džanub" stadionu, prilično udaljenom, u oblasti Al Vakra. Čekaju nas Japanci i Hrvati, a Mića baca prognozu da će biti produžetaka i penala.

Sumnjičavo vrtim glavom, ali bilo je rezona za takvo razmišljanje. To je i pokazalo 120 minuta tvrdog i disciplinovanog fudbala, ali ne preterano zanimljivog za gledanje.

Uporni japanski navijači su sve to vreme vrteli jednu te istu pesmu, sa samo jednim istim stihom i istim intenzitetom. Kao na baterije.

Bilo bi baš monotono, da na stolicu red ispred mene nije selo dobro poznato lice. Ma, kakvi poznato... Legendarno!
Foto: SS/B92.net
U prvi mah nisam poverovao, ali pogledam malo bolje i vidim Hose Mariju Gutijeres Ernandesa, svima nama poznatijeg kao Guti.

Proslavljeni kapiten Real Madrida, verovali ili ne, zdušno je bodrio Japan i reagovao na sve njihove pokušaje da ugroze Domagoja Livakovića.

Nije ih bilo mnogo, a kroz penal seriju je čuvar mreže "vatrenih" postao heroj njihovog novog plasmana u četvrtfinale. Čovek je odbranio tri od četiri penala Japancima.

Imaju Hrvati umeća u tim penal-serijama, jer to više nije pitanje sreće, kao što neko reče sinoć, već čisto iskustvo. I smirenost da u pravom trenutku pokažeš ono najbolje od sebe, fizički i mentalno.

Ono što, recimo, Srbi, nisu umeli ni na ovom šampionatu...
Foto: SS/B92.net
Dok Hrvati slave, pešaka hitam pet spratova niže u miks zonu da pohvatam izjave novih četvrtfinalista.

Na samom ulazu u salu, dočekuje nas priličan šok. Svi moraju da imaju hirurške maske. Molim?! Skoro 20 dana smo ovde i niko nije ni reč rekao o koroni, niti bilo kom obliku virusa, a sada najednom sve postaje striktno.

"To je zahtev Japanaca. Svi moraju da nose maske dok su u kontaktu sa igračima“, dobijam objašnjenje i, šta ću, stavljam masku kao da je mart 2020. godine.

I zaista, svaka osoba u miks zoni ispoštovala je ovu odluku, a iako ih do sada nisam primećivao, japanski novinari su dominirali prisustvom.
Osim "vatrenih", srpski novinari čekali su i Takumu Asana. Razumljivo, zbog njegovog bitisanja u Partizanu i svega što se izdešavalo nakon što je iznenada otišao iz Humske ulice.

Međutim, od popularnog "Jaguara" dobijamo samo ljubazno, ali pomalo "lažno" opravdanje:

"Izvinite, ali ne govorim dobro engleski", reče nam Asano baš na engleskom i ode kod Japanaca na domaćinski razgovor od bezmalo 20 minuta.

Propade prilika da nam iz prve ruke kaže šta se sve to zaista dešavalo između njega i uprave crno-belih, ali i da iznese utiske posle eliminacije sa Mundijala.

Ako ništa drugo, maske nam više neće biti potrebne. Japanci, srećan vam put kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: