Harakiri

Nakon debakla koji je pretrpela Argentina, potpuno isti scenario zadesio je i reprezentaciju Nemačke.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 24.11.2022.

08:00

Harakiri
Profimedia/Marcelo Machado de Melo/Fotoarena/Sipa USA

Argentina je protiv Saudijske Arabije vodila 1:0, golom iz penala, ali su u nastavku "zeleni" preokrenuli i režirali šokantnu pobedu.

Ista priča, samo drugi rivali, dogodila se u sredu, kada je favorizovana Nemačka, takođe, vodila 1:0 protiv Japana, pogotkom iz penala, ali je azijski tim i ovoga puta stigao do podviga.

Problem "pancera" je, ipak, malo složeniji od onog koji imaju "gaučosi", kojima predstoje susreti sa Meksikom i Poljskom, koji su remizirali bez golova (0:0).

Tim Hansija Flika čeka u nedelju susret sa Španijom, koja je pokazala lepršavost i silinu u duelu sa Kostarikom, koju su deklasirali (7:0).

Četvorostruki šampion sveta bi već za vikend mogao da završi takmičenje, u istoj fazi kao i pre četiri godine u Rusiji, kada su branili titulu.

"Bili smo na dobrom putu, zaslužili smo da vodimo na poluvremenu. Nismo rizikovali, Japanci su bili konkretniji, a mi smo pravili greške koje ne bi trebalo da se dešavaju", rekao je selektor Nemačke Hans-Diter Flik posle meča.
U pravu je Flik, čovek koji je u maju prošle godine seo na kormilo ove selekcije, zamenivši Joakima Leva, koji je na tom mestu proveo deceniju i po.

Nemačka je zaista u prvom poluvremenu dominirala protiv Japana, imala posed veći od 80 odsto, odnos šuteva 13 naspram 1.

Nije to bilo loše ni u drugom poluvremenu, stvarali su Nemci šanse, ali je golman Japana Šuiči Gonda ostavio svoj tim u životu.

U pojedinim momentima je imao sreće, kao kada je Gindoan, inače strelac gola za Nemačku, pogodio njegovu stativu.
EPA-EFE/Rungroj Yongrit
Upravo je iskusni vezista otvorio dušu nakon susreta, te uputio kritiku pojedinim saigračima, koji nisu bili baš toliko odgovorni kao on.

"Olakšali smo im posao, posebno drugim golom. Ne znam da li je ikada postignutim lakši gol na Svetskom prvenstvu. Nedostajal nam je vera. Previše smo se oslanjali na duge lopte, a kod kratkih dodavanja smo grešili. Osećao sam da nisu svi želeli loptu", rekao je Gindoan.

Očigledno je da ni Nemci nisu što su nekad bili. Falila je ta želja za postizanjem golova, ma koji rezultat bio, ali i potrebna staloženost i opreznost u situacijama kada imaju sve u svojim rukama.
EPA-EFE/Rungroj Yongrit
Ne može se reći da su potcenili Japance, ali je činjenica da su golove primili olako. Nekako, kao da nisu verovali da rival može da im naudi.

Ko bi rekao da će Nemci nakon onakvog jedinstva, koje su pokazali uoči utakmice kritikujući FIFA, na kraju istog meča delovati razbijeno, rastavljeno.

Naime, "panceri" su pre duela pozirali pred kamerama, tako što su svi stavili ruku na usta, aludirajući na kršenje slobode govora, a sve u svetlu zabrana Svetske kuće fudbala da se nose kapitenske trake u duginim bojama.

Poslali su snažnu poruku tako, baš kao što je poraz posle preokreta prvi još od Mundijala 1978, poslao poruku da su razmere krize sa kojom se ekipa suočava velike.

Paralele sa nemačkim noćnim morama iz Rusije 2018. svakako su očigledne, samo što im je poraz tada naneo Meksiko.

Desetak dana kasnije nakon susreta sa Južnom Korejom ispadanje je bilo samo ozvaničeno, a to poređenje nikako nije prijalo Fliku.

"Nisam bio deo tima 2018, tako da me nije briga. Gledam u budućnost", rekao je Flik.
EPA-EFE/Ronald Wittek
Takefua Kubo, igrač Sosijedada, priznao je da je Japancima Saudijska Arabija poslužila kao inspiracija.

"Srećni smo zbog njih. Mnogo nas je inspirisalo. Čuo sam da je sada državni praznik u Saudijskoj Arabiji. Možda će biti i u Japanu", rekao je Kubo.

Japanci su jednostavno odbijali da se predaju, iako su bili u zaostatku i podređenom položaju sve do poslednje faze utakmice.

Strpljivo su postavljali temelje za munjeviti kontranapad, rezultatski, koji je usledio u periodu od 75. do 83. minuta.

Najpre je Ricu Doan pogodio mrežu Nojera nakon odbitka i udarca Minamina, da bi pobedu doneo Takuma Asano, bivši fudbaler Partizana, koji je iskoristio nepažnju Šloterbeka, a onda iz mrtvog ugla savladao Nojera.

U danima pre ovog susreta, Japanci su uporno pričali o doprinosu Nemačke u razvoju tamošnjeg fudbala u decenijama posle Drugog svetskog rata.

Ali, kada su napustili teren "Kalifa" stadiona u Dohi, očigledno je bilo da su učenici nadmudrili učitelje.
EPA-EFE/Friedemann Vogel
I danas dosta japanskih fudbalera nastupa u Nemačkoj, a upravo su strelci golova članovi dva bundesligaša, Bohuma i Frajburga.

Ukupno osmorica nastupa u prve dve divizije nemačkog fudbala i tačno se videli šta su naučili.

Njihov trijumf bio je rezultat čiste odlučnosti, hrabrosti, vere i želje da se igra do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Nemačka nije ličila na sebe, samouništila se, izvršila "harakiri", a ovaj neozbiljan pristup igri i protivniku vrlo verovatno će ih skupo koštati na kraju.

Moraće dobro da analiziraju utakmicu, koju su morali da reše još u prvom poluvremenu, te da vide kako su promašaji i neiskorišćene šanse surovo, a opet olako kažnjene.

Decenijama su Nemci bili poznati po tome da igraju do kraja, bez obzira na rezultat, a sada su izgubili upravo na taj način, golovima u finišu meča.

"Nemačka je napravila budalu od sebe protiv Japana", glasio je naslov lista "Die Velt".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: