"Crveni lokvanj" za spas "lala"

Teško da ima čudnije kombinacije stvari od klompa i lala, oko kojih se okupila čitava nacija.

Izvor: Dušan Ðukanoviæ

Utorak, 22.11.2022.

09:00

Foto: Profimedia/ANP MAURICE VAN STONE /ANP/Sipa USA

Opsednutošću drugim se bavio i Aleksandar Dima u svom, subjektivno, najboljem romanu.

Delu o cvetu zbog kojeg je svet doživeo prvi veliki ekonomski slom je dao ime "Crna lala“, a sigurno je bilo onih (što iznad, što ispod nivoa mora) koji su pomislili "Crni, Van Gale“ kada su videli startnu postavu Holanđana za prvi meč Svetskog prvenstva protiv Senegala.

Prvo ime na toj listi je bio Andris Nopert, golman koji do tog trenutka nikada nije igrao u dresu nacionalnog tima, te ni čoveku kod kog su debitovali Karles Pujol, David Alaba, Ćavi, Andres Inijesta, Klarens Sedorf i Patrik Klajvert između ostalih, ovakav potez nije mogao da prođe bez upitnih pogleda navijača kod kuće.

Luju Van Galu će ovo biti poslednje putovanje i uprkos teškoj bolesti ga pamćenje i dalje služi. Dao je bolji primer kada su ga novinari upitali kako se odlučio na takav potez, a to nije bio Viktor Valdes.

“Kažete da je Nopert rizik? Van der Sara sam ubacio sa 18 godina. ‘Kliknuo‘ sam sa Nopertom. Danas nije pogrešio. Hoće li on ostati moj prvi golman? Da”, kratko i što je važnije jasno je odgovorio 71-godišnji stručnjak.
Kako i da ne ostane među stativama? Nopert nije imao bogzna kakvu utakmicu, ali je ono što je trebalo odradio baš kako treba.

“Skinuo” je par solidnih udaraca Bulaja Dije i Idrise Gana Geja, a pružio se koliko je dug kada je Papa Gej oprobao svoj šut.

Ne govorimo o novom Giljermu Očoi (još uvek), ali nije baš ni kao pomenuti Van der Sar i tu dolazimo na sasvim nov nivo Van Galove “ludosti”.

Ne možemo baš da iskoristimo onu krilaticu “ako si dovoljno dobar, onda si i dovoljno star”, jer je Nopertu 28 godina i iza sebe ima samo 51 utakmicu profesionalnog fudbala. Karijeru je počeo u omladinskim pogonima Herenvena, klubu iz rodnog grada za koji sada nastupa, ali koji u to vreme nije imao mesta za njega.

Pokušao je da se oproba u nešto slabijem NAC-u, gde je postalo simptomatično da njegovi timovi ispadaju iz lige, a da on brani malo ili nimalo.

Doduše, da tim iz Brede nije ispao u drugi rang holandskog takmičenja pitanje je da li bi Nopert i debitovao, a i tako je samo kratko popunjavao poziciju u startnih 11.

Stekao je utisak da se njegovo umeće u Holandiji ne ceni. Sa 2,03 metara visine najviši je igrač na Svetskom prvenstvu ispred Vanje Milinkovića-Savića i upravo su to kod njega isticali kao glavni kvalitet, prenebegavši njegove druge talente.

Odlučio je da potraži novu sredinu i izbor je spao na Fođu.
Foto: Profimedia
Tim je tek ušao u Seriju B, ali ne samo da je i tu Nopert izuzetno malo branio, već su uspeli ponovo da ispadnu u treću diviziju. Da je sva nesreća bila u tome…

Po sopstvenom priznanju, tokom boravka na Apeninskom poluostrvu je morao plati mafiji kako bi dobio svoj ukradeni auto nazad.

Istakao je da se nije osećao sigurno u Fođi, a o čemu svedoče podaci o autu njegovog saigrača koji su ostrašćene pristalice kluba zapalile.

“Nismo mogli da idemo gradom posle poraza. ‘Ultrasi‘ bi nam probušili gume ili bi nam bombe eksplodirale u dvorištu”, prisećao se Nopert vremena u klubu koji je po ko zna koji put proglasio bankrot na kraju te sezone. Daleko je to bilo od napadačke ekipe koju je proslavio Zdenek Zeman.

Bilo je vreme za kraj internacionalne avanture, vratio se u Dordreht, ali je priča ista. Odigrao je samo dva meča u drugoj ligi. Kumovala je tome u velikoj meri povreda ligamenata kolena zbog čega ga nije bilo godinu dana, pa su se dve strane razišle.

U tom trenutku je iza sebe imao šest godina profesionalne karijere i samo 17 odigranih utakmica. Bez kluba je bio šest meseci, porodica ga je ubeđivala da se mane fudbala i postane policajac, doktori su mu takođe savetovali da okonča karijeru, ali je Nopert bio odlučan u svojoj nameri. Posle pola godine čekanja javio se Go Ahed Igls, ali je se Nopert i tu prvih godinu dana našao u ulozi rezerviste iako je i taj tim u tom trenutku bio drugoligaš.

Paradoksalno, priliku je dobio u Erediviziji. Prvi golman je bio bolestan, a ekipa u zoni ispadanja. Nopert nije uspeo da sačuva mrežu na prvih sedam utakmica, a onda jeste na tri uzastopne pobede koje su bile dovoljne za opstanak "orlova".

Tokom te polusezone su se pojavili navodi o tome da će ga Van Gal pozvati u nacionalni tim, na šta je tada golman u formi života uputio kontra pitanje da li novinari misle na reprezentaciju Frizije, priobalnu oblast Holandije gde je rođen.

Poziv “lala” tada nije stigao, ali jeste frizijskih “crvenih lokvanja”. Njegov matični klub Herenven je bio u potrazi za golmanom i obratio se poznatom licu.

Nopert je od leta za nama član i prvih golman tog tima za šta je naposletku i dobio nagradu. Našao se na spisku Holandije za prijateljske mečeve u septembru protiv Poljske i Belgije, ali je na istim debitovao i branio 39-godišnji Remko Pasver, golman Ajaksa neobičnog kraja karijere koji zaslužuje poseban tekst.
Foto: Profimedia
Ipak, Nopert je bio taj koji je na čuđenje svih stao među stative po prvi put i to baš na planetarnoj smotri.

Govorimo golmanu koji je na početku tekuće godine imao samo 17 utakmica u svojoj karijeri i to u ponajviše u nižim ligama.

"U Holandiji se svi žale kako nemamo kvalitetne golmane, ali morate dati mladima šansu. Morate biti dovoljno hrabri da napravite takvu odluku. Nije važno da li je logično ili ne. Nisam više mlad, ali sam dobio svoju šansu i drago mi je što sam je iskoristio“, rekao je Nopert posle meča i dodao:

"Debi na Svetskom prvenstvu? To je posebno. Mislim da postoji samo jedan menadžer koji može to da ti omogući."

Ili ga mrzite ili ga volite. Ili vas voli ili vas mrzi. Jedinstveni Luj Van Gal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: