Kostarika – na krilima veterana

Kostariki će ovo biti treći uzastopni, a šesti ukupno, nastup na Svetskom prvenstvu. Brazil 2014. se i dalje pamti.

Izvor: MT

Ponedeljak, 24.10.2022.

12:00

Kostarika – na krilima veterana
Profimedia/Mikhail Japaridze/TASS

Sudeći po težini grupe u kojoj su (Španija, Nemačka, Japan), to će biti gotovo nemoguće. Međutim, kako su krenuli kvalifikacije, sâm nastup na završnom turniru je već uspeh.

Delovali su zaista loše na startu, a onda vezali šest pobeda i jedan remi, a potom preko baraža i Novoj Zelanda stigli do Katara.

Od istorijskog uspeha i četvrtfinala 2014. godine, izvršena je promena generacije, ali ne potpuno, te će startna postava sada biti praktično pola popunjena sa reprezentativcima koji su igrali u Brazilu.

Prva zvezda je svakako vremešni golman Kejlor Navas, od zvučnijih imena su tu Brajan Oviedo, Brajan Ruis, Kristijan Gomboa, Džoel Kempbel, a dosta se očekuje i od 18-godišnjeg Dževisona Beneta.

Kostarika igra u klasičnoj formaciji 4-4-2, koja joj je i donela uspeh u poslednjim utakmicama, a sa dva snažna napadača i kontranapadom, mogli bi nekog da uhvate na spavanju.

Ova selekcija je trenutno 34. na FIFA rang-listi, selektor od 2021. je Luis Fernando Suares, a kapiten Brajan Ruis, koji je od debija 2005. postigao 29 golova na 145 utakmica.

Kostarika se prvi put na Mundijalu našla 1990. u Italiji, propustila je naredna dva, a onda od 2002 do 2022. još samo Južnu Afriku 2010. godine.

Rekorderi u broju golova na svetskim prvenstvima su Paulo Vančop i Ronald Gomes (3), dok najviše nastupa ima Kristijan Bolanos (9), na tri različita prvenstva – 2006, 2014. i 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: