Nova vest
Fudbal

Utorak, 06.12.2022.

09:23

Hrvati – majstori nokaut faze

Britanski "Gardijan" analizirao je igru Hrvatske, koja je u osmini finala posle penala eliminisala Japan.

Izvor: MT

Autor: MT

Hrvati – majstori nokaut faze
EPA-EFE/Abir Sultan

Vicešampion sveta je tako još jednom slavio posle regularnih 90 minuta, baš kao što je to činio pre četiri godine u Rusiji, kada je do finala stigao upravo na taj način.

Japan je, sa druge strane, pokazao da je trkačka ekipa, koju je ovakva Hrvatska usporila.

"Tokom 90 minuta Japan je više puta trkom gazio Hrvatsku. Posebno impresivno su to radili bek Ito i krilni napadač Doan. Logično bi bilo da ekipa sa toliko energije, brzine i sposobnosti izleti iz odličnog odbrambenog bloka, trkom razbije rivale i u produžecima", piše "Gardijan" i dodaje:

"Ali s druge strane bila je ekipa koja u život dolazi usporenom snimkom. Ekipa Zlatka Dalića se ukopala, usporila igru i radila ono što inače radi. To nas je podsetilo na Hrvatsku u produžecima protiv Engleske u polufinalu SP-a u Moskvi pre četiri godine. Istina, Luka Modrić je tada odigrao spektakularno, a protiv Japana rezervisano".

Britanci pišu da bi Hrvatska ovakvim tempom mogla da ugrozi i Brazi, protiv kojeg igra u petak.

"Hrvatska nije zgazila Japan. Ona ga je šetnjom odvela do ruba litice. Modrić je igru napuštao mrseći kosu, ne izgledajući zabrinut da su mu odbrojani dani na najvećoj sceni. On i Hrvatska će sve ovo što su napravili Japanu ponoviti i protiv Brazila. Nejmara, Vinisijusa i društvo će svesti na tempo koji odgovara Hrvatskoj. To bi favorite za svetsku titulu moglo da pošalje kući", zaključuje britanski list.

Uspešnije od Hrvatske po broju pobeda u nokaut fazi Mundijala posle 1998. samo su četiri reprezentacije.

"Vatreni" su se izjednačili sa Argentinom po broju pobeda u eliminacionoj fazi, imaju po sedam, a ispod njih na listi ostali su Italija, Engleska i Španija sa po pet prolazaka.

Bolji od Hrvatske i Argentine su samo Holandija sad evet, Brazil sa 12, Francuska sa 13, odnosno Nemačka sa 14 trijumfa.

Hrvati su u seriji od četiri prolazaka na ovaj način, a u Rusiji 2018. godine savladali su Dansku i domaćina na penale, dok su od Engleske bili bolji posle produžetaka.

Inače, Hrvatska je od spomenute Francuske 1998. igrala samo jedanput meč nokaut faze, a da ga je završila u regularnih 90 minuta.

Bilo je to u finalu pre četiri godine, kada su poraženi od Francuske rezultatom 4:2.

Podsetimo, Hrvatska će u četvrtfinalu u Kataru igrati protiv Brazila, u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve