Nova vest
Fudbal

Nedelja, 04.12.2022.

09:32

Presek posle "hiljadarke": Mesi ili Ronaldo?

Otvorimo još jednom Pandorinu kutiju i postavimo svima znano pitanje – Mesi ili Ronaldo?

Izvor:

Autor:

Presek posle
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Pitate se koji je povod? Sem činjenice da je to uvek aktuelna tema, kapiten "gaučosa" je u meču osmine finala protiv Australije odigrao svoj 1000. meč u karijeri.

Govorimo o utakmicama u dresu Barselone, Pari Sen Žermena i dresu nacionalnog tima, a jubilej je proslavio golom u pobedi nad "kengurima" i plasmanom u četvrtfinale. Ujedno, njegov prvi pogodak u nokaut fazi Mundijala.

To je bio njegov 789. gol na 1000. meču, a pored toga je skupio i 338 asistencija. Računica je laka, Mesi u tom periodu ima više učešća u golovima (1.127) nego samih utakmica (1000).

Međutim, kako stoji kada ga uporedimo sa Ronaldom. Portugalski fudbaler je svoj jubilej dočekao protiv Spala pre dve godine u Seriji A. I on je postigao gol u pobedi svoje ekipe.

Ne blista doskorašnji igrač Junajteda u Kataru. Dok je Mesi po izborima specijalizovanih portala našao svoje mesto u idealnih 11, Ronaldo je često na listama najgorih igrača.

Ronaldo je posle tog meča u Seriji A bio na koti od 725 golova i 216 asistencija, dakle po oba parametra je slabiji od Mesija. Gotovo je smešno da kao argument zašto je Mesi bolji kažemo da Ronaldo nije imao ni 1000 učešća u golovima na toliko mečeva.

Ono što pre možemo jeste da pogledamo trofeje, gde je opet Mesi značajno bolji. Argentinac na svom kontu ima 41, dok je Portugalac u istom tom periodu 2020. godine imao 31.

Mesi je sedam puta bio laureat "Zlatne lopte", 22 puta najbolji strelac takmičenja u kojima je nastupao, 10 puta igrač godine (9x špansko prvenstvi, 1x Liga šampiona), tri puta najbolji igrač Evrope i dvostruki osvajač "Best" nagrade koju dodeljuje FIFA.

U svojim vitrinama ima sve trofeje klupskog fubala, dok je sa Argentinom osvojio zlato sa Olimpijskih igara i bio šampion Kopa Amerike. Dakle, fali samo jedno i to ono glavno.

To "samo" jedno fali i Ronaldu koji je sa Portugalom osvojio i Evropsko prvenstvo i Ligu nacija.

Pet puta je bio dobitnik "Zlatne lopte", kao i Mesi dvaput najbolji u izboru FIFA za nagradu "Best", ali i jednom više najbolji igrač Evrope (4x).

Takođe ima sve trofeje klupskog fudbala, ali je onaj glavni, "ušati" Lige šampiona, osvajao dva puta više. Čak 10 puta je bio proglašen za najboljeg portugalskog fudbalera, a 19 puta najbolji strelac takmičenja u kojima je igrao.

Mogli bismo da nastavimo sa nabrajanjem, ali Ronaldo bi tu bio u najbolju ruku barabar sa Mesijem. Ono što njega odvaja od Argentinca, tj. ono što je Mesiju često falilo, jeste da povuče svoju ekipu onda kada je teško.

Ronaldo je veći lider, Mesi je lepši "za oko". Napravimo takvu podelu, ali ona nam ne odgovara na ključno pitanje:

Ko je bolji?

P.S. Na listi Mesijevih uspeha nije ona glavna koju je dobio kada je reč o Svetkim prvenstvima. Reč je o onoj za najboljeg igrača u Brazilu 2014. godine. Mesiju pokloni nisu potrebni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve