Nova vest
Fudbal

Petak, 25.11.2022.

09:00

Srbija na skeneru B92.net: Ocenite igru "orlova"

Hrabrili smo se da ćemo pobediti i Brazil, niko neće zameriti na porazu, ali igra Srbije nas je razočarala.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Srbija na skeneru B92.net: Ocenite igru
Foto: Profimedia

U četvrtak uveče na stadionu Lusail smo videli verovatno najslabiju Srbiju u poslednjih nekoliko godina.

Naš tim je bio nemoćan, nevidljiv, nedorastao rivalu u svakom segmentu igre.

Srpski fudbaleri su se mučili da prate Brazilce, koji su pokazali zašto ih svi smatraju glavnim favoritima za osvajanje Mundijala u Kataru.

U našem timu nije bilo pojedinca dovoljno sposobnog da preokrene situaciju, a najbolji među njima na kraju je bio golman, a kada izgubiš 2:0 i još dobro prođeš, to najbolje govori o odnosu snaga na terenu.

Vanja Milinković Savić

Iako je za malo primio jedan gol svojom greškom, bio je ubedljivo najbolji pojedinac Srbije na ovom meču. Odbranio je nekoliko zicera, sjajno pratio igru, istrčavao, gospodario u vazduhu, a za dobru igru ga je nagradila i sreća jer ga je dva puta sačuvao i okvir gola.

Nikola Milenković

Skoro celo prvo poluvreme je bio besprekoran, a onda je napravio neočekivan potez koji nas je umalo koštao gola. Konstantni napadi Brazilaca, te sudijski kriterijum u duelima sa Nejmarom su ga učinili nervoznim pa je u nastavku povremeno donosio pogrešne odluke.

Miloš Veljković

Najstabilniji iz defanzivne trojke, nije komplikovao, odlično čitao igru, zatvarao prostor i učinio Rišarlisona nevidljivim sat vremena, ali jednom je morao i on da popusti i to je bilo dovoljno napadaču Brazila da u dva poteza reši meč.

Strahinja Pavlović

Prebrzo je dobio žuti karton što je svakako uticalo na slobodu u igri. Opterećenja javne opomene ga je dovelo do niza grešaka, ali je imao i nekoliko sjajnih intervencija i odlično čuvao Rafinju. U drugom poluvremenu je posrnuo sa ostatkom tima.

Andrija Živković

Nije se najbolje snašao sa pretežno defanzivnom ulogom po desnom boku na strani na kojoj su špartali Nejmar i Vinisijus Žunior. Te defanzivne obaveze su ga potpuno "osakatile" u napadu što se i osetilo u igri Srbije. U trenucima kada je mogao da napravi nešto nedostajala mu je i podrška saigrača, pa su njegove lopte ka napadačima bile neupotrebljive. U drugom poluvremenu se osetio i grč u njegovoj igri, pa je očekivano izveden u 57. minutu.

Saša Lukić

Trčao je, trudio se, odrađivao svoj deo posla, ali nije pravio razliku na terenu. Nemoć u tranziciji iz odbrane u napad je unosila u njega nervozu, koja je kulminirala verbalnim napadom na sudiju posle jedne od niza besmislenih odluka. Selektor ga je u 66. minutu povukao iz igre kako ne bi rizikovao isključenje.

Nemanja Gudelj

U prvih pola sta možda i najraspoloženiji naš igrač, ali poput Lukića nije uspevao da se izbori sa brazilskim "zverima" u sredini. U drugom delu je usledila početnička greška kakve mu se povremeno dešavaju, doduše uz asistenciju svog golmana, koja ne može da se zanemari čak iako je Brazil nije kaznio golom. Nakon još nekoliko oštrijih faulova i žutog kartona, i njega je Piksi povukao pola sata pre kraja.

Filip Mladenović

Neočekivano se našao u startnih 11 zbog povrede Kostića. Na kraju je možda bio i najslabija karika u srpskom timu u ovom meču. Potpuno neprimetan i neupotrebljiv na levom boku. Poput Živkovića, i njega su opteretili defanzivni zadaci, koji su postali još bitniji nakon Pavlovićevog kartona. Rafinja mu je nekoliko puta umakao, dok s druge strane Brazilci nisu imali previše posla s njim u svojoj odbrani.

Sergej Milinković-Savić

Igrač od koga se uz kapitena najviše očekuje, posebno u ovakvim utakmicama koje stvaraju legende. Nije se video pored Kazemira, niti je ijednom uspeo da pomeremi odnos između brazilskih linija i otvori prostor svom centarforu. Videli smo samo jednu upotrebljivu loptu na stranu za Živkovića i to je bilo sve.

Dušan Tadić

Utakmica zbog koje je jasno zašto ga ove sezone povremeno kritikuju legende Ajaksa. On je igrač koji u ovakvim utakmicama mora da "iskoči" i povuče tim kad mu ne ide, a njega nije bilo. Doduše, i Brazilci su obratili posebnu pažnju na njega pa je uvek bio pod pritiskom kad god je bio blizu lopte. Kazemiro i Tijago Silva mu nisu dozvoljvali da diše. Međutim, i kada je imao loptu u nogama, nije delovalo kao da ima snage i ideju šta dalje sa njom.

Aleksandar Mitrović

Očekivalo se da će ga selektor ostaviti na klupi na startu meča, ali je krenuo odmah. A kada je ceo vezni red odsečen od igre kao što je to bio slučaj sa ovom utakmicom, ne može se očekivati ništa više ni od usamljenog centarfora. Brazilski štoperu su ga pratili u stopu, a nije imao situacija u kojima je dobijao loptu okrenut licem ka golu. Nije bilo ni upotrebljivih centaršuteva da pokuša da iskoristi svoju skok igru.

Ivan Ilić

Debi koji će pamtiti samo po tome što je bio protiv Brazila. Nije doneo neophodnu svežinu ni ideju u veznom redu koji bi pokrenuli naš tim.

Nemanja Radonjić

Njegov ulazak je trebalo da osveži naš napad i zakomplikuje Brazilcima posao, ali je na kraju bio jedan od odgovornih za vodeći gol Brazila. Kasnije je promenio stranu, ali nije bio ništa opasniji.

Darko Lazović

Možda bi od starta meča bio korisniji timu, ali kao rezerva u trenutku kada se Brazil oslobodio pritiska je bio potpuno nevidljiv.

Dušan Vlahović

Nedugo pošto je ušao u igru Srbija je primila drugi gol i tada se sve u potpunosti raspalo, pa nije ni dobio priliku da promeni nešto na terenu.

Nemanja Maksimović

Ušao je u trenutku kada su čak i Brazilci čekali kraj meča. Premalo vremena za konkretan učinak.

Dragan Stojković

Iznenadio nas je startnom postavom, a prvi put posle dugo vremena Srbija nije ličila na tim na kakav smo navikli pod Piksijem. Štaviše, delovala je kao ekipa koja nas je prethodnih godina suviše često razočarala. Bez povređenog Kostića i sa rovitim Mitrovićem sigurno nije mogao da ostvari ono što je zamislio, ali možemo dovesti u pitanje odluke da u startnih 11 budu Mladenović i Živković umesto možda Lazovića i Radonjića. Srbija je bila nemoćna na terenu protiv razigranih Brazilaca, a selektor nije imao rešenje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

3 h

U fokusu

Vidi sve