Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 28.11.2022.

08:00

Krotitelji lavova

Fudbaleri Srbije su arhivirali neuspeh protiv Brazila i sada ih čeka novi izazov na Mundijalu – selekcija Kameruna, u ponedeljak od 11.00 časova.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Krotitelji lavova
EPA-EFE/Neil Hall

Iako na papiru najlakši, tim Rigoberta Songa svakako nije za potcenjivanje, naročito ne u ovom momentu, kada su "orlovi" uzdrmani.

Poraz od Brazila, kada se sve uzme u obzir, ipak je bio zaslužen i donekle očekivan, ali takav, da je uneo sumnju u naše reprezentativce, koji su u Katar ispraćeni sa najvećim očekivanjima.

Nesporno je i da su izabranici Dragana Stojkovića favoriti u duelu sa "afričkim lavovima", koji su na startu pretrpeli minimalan poraz od Švajcarske (1:0).

Na tom susretu presudio im je momak rođen upravo u njihovoj zemlji, Bril Embolo, napadač Monaka.

Rezultat ove utakmice u suštini najbolje pokazuje kakav je bio odnos snaga na terenu – ekipa Murata Jakina je tačno za taj jedan gol i bila bolja.

"Ključ je da koristimo šanse. Da smo protiv Švajcarske iskoristili naše prilike, sada bi bilo drugačije. Čeka nas zahtevan meč, ustajemo rano, termin je dnevni, ali spremni smo", rekao je Song uoči duela.

Kamerun se suočava sa teškim zadatkom, a prolazak grupne faze, kao što su učinili 1990. do sad jedini put, samo je u domenu teorije.

Porazom od Švajcarske produžili su niz neuspeha na planetarnim smotrama i ovo im je osmi uzastopni.

Ta serija izgubljenih utakmica počela je pre 20 godina u Japanu i Južnoj Koreji, kada su ih Nemci, kasniji vicešampioni, savladali 2:0.

Ukoliko budu poraženi u ponedeljak od Srbije, izjednačiće negativni rekord koji drži Meksiko, koji je devet puta uzastopno gubio u periodu od 1930. do 1958. godine.

Inače, ovo je osmi nastup Kameruna na svetskim prvenstvima, a uz gore spomenutu 1990, jedini trijumf na Mundijalima ostvarili su upravo 2002, protiv Saudijske Arabije.

Remizirali su i sa Republikom Irskom, ali im to nije bilo dovoljno za prolazak grupe.

Inače, Kamerunci su na svetskim šampionatima odigrali 23 utakmice, zabeležili tri pobede, sedam remija i 12 poraza, uz gol-razliku 18:43.

Logično, mnogo uspešniji su na Afričkom kupu nacija, takmičenje koje su osvajali pet puta, poslednje 2017. godine.

Uz to su na kontinentalnom turniru slavili 1984, 1988, 2000, 2002, dok su na poslednjoj smotri prošle godine, zauzeli treće mesto.

Kamerun nije u najboljoj formi, a uoči Katara, nisu znali za pobedu u četiri prijateljske utakmice.

Pobeđivali su ih Uzbekistan i Južna Koreja, dok su sa Panamom i Jamajkom samo remizirali.

Afrički tim se nikada ranije na Svetskom prvenstvu nije suočio sa Srbijom, a jedini prethodni duel bio je onaj 2010, kada je Srbija pred put na Mundijal, slavila rezultatom 4:3.

Interesantno, jedan strelaca na tom susretu bio Erik Čupo-Moting, aktuelni kapiten "lavova".

Kamerun na poslednjih 12 susreta sa evropskim selekcijama ne zna za pobedu, a jedinu, na 15 mečeva, ostvarili su protiv Rumunije 1990. godine.

Pored toga, Kamerun je jako teško davao golove na Mundijalima, te 0,8 u proseku, što je najmanji prosek od svih nacija, na uzorku od bar 20 odigranih utakmica.

Optimizam im podiže činjenica da je Srbija u svim kvalifikacionim mečevima za Katar primila bar jedan pogodak.

Najrealnije, da ugrozi gol Vanje Milinkovića-Savića najveće šanse imaće spomenuti Čupo-Moting, koji se nije baš proslavio protiv Švajcarske.

Imao je tek jedan solo prodor i priliku, međutim, odlična forma u dresu minhenskog Bajerna (11 golova na 16 utakmica) garantuju mu mesto u startnih 11.

Njemu će u ofanzivi najviše pomagati Brajan Mbeumo, iz Brentforda, odnosno Karl Toko Ekambi, iz Liona.

Jedna od većih zvezda je svakako i Andre Onana, čuvar mreže Intera, koji pored odličnih atletskih sposobnosti, ima i kvalitet u vidu pravovremenih istrčavanja.

Iako su umeli da ispadnu naivni protiv Švajcarske, poslednja linija Kameruna trebalo bi da bude ista i u sastavu Kolins Fai (Al Tae), Žan-Šarl Kasteljeto (Nant), Nikolas Nkulu (Aris), Nuhu Tolo (Sijetl).

Najzvučnije ime na sredini terena je Andre Zambo Angisa iz Napolija, a u vezi će mu društvo praviti Martin Hongla (Verona), kao i, verovatno, Gael Ondua iz Hanovera, koji bi u startnoj postavi mogao da zameni Samjuela Guea (Mehelen) na poziciji zadnjeg veznog.

"Svesni smo da poraz protiv Srbije znači i povratak kući i zato ćemo dati sve od sebe i boriti se do kraja. Moramo da damo 120 odsto. Protiv Švajcarske smo dobro počeli, ali presudila je jedna greška u odbrani. Nećemo mnogo menjati u našoj igri, pokušaćemo da ispravimo greške i spremni smo da potražimo način da pobedimo", rekao je selektor Kameruna Rigobert Song.

Situacija koja je dosta uticala na izdanje Srbije protiv Brazila, ona zdravstvena, nešto je bolja, tako da će svi igrači konkurisati za tim.

Selektor Stojković nije želeo da otkriva imena startera, a glavno pitanje tiče se toga da li će "orlovi" krenuti sa dvojicom napadača, Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem.

Najavljena je ofanziva u duelu sa afričkom selekcijom, koja će probati da krene putem Senegala i Maroka, koji su u Kataru ostvarili pobede.

"Jako poštujem afrički fudbal, Kamerun uvek bio dobar reprezent. Imaju dobre igrače, neke koji su legende svetskog fudbala koji su obeležili igru. Treba da budu ponosni zbog toga. To je ekipa koja ima nekoliko vrhunskih igrača, koja u konti može mnogo problema da napravi. Moramo biti jako oprezni, da ne bi došli u siitruacju da trčimo mnogo. Nadamo se da ćemo mi biti na svom nivou i da ćemo supeti da ukrotimo lavove, iako nije prijatno boriti se sa njima. Nije prijatno sresti se sa lavovima. Moramo da odigramo, verujem u tim, mislim da će što se nas tiče biti sve u redu", rekao je Stojković.

Kamerunci, fizički jaki, svakako su opasni u ovakvoj situaciji kada nemaju šta da izgube, ali nema sumnje da su oni fudbalski kvaliteti na strani Srbije.

Tamošnja legenda Samjuel Eto optimistično je uoči prvenstva najavio osvajanje titule prvaka sveta.

Srbija ima priliku da takve snove sruši ovoj selekciji, a onda, u odlučujućem meču sa Švajcarskom u petak, isto učini i "sajdžijama", starim dužnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve