Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 07.11.2022.

11:02

Ko će naslediti Modrića?

Pre četiri godine u Rusiji, Luka Modrić je odigrao turnir za pamćenje i za to je nagrađen titulom najboljeg igrača.

Izvor: Dušan Đukanović

Autor: Dušan Đukanović

Ko će naslediti Modrića?
Foto: Profimedia

Sada je došlo vreme da dobije naslednika, a ko zna, možda i on uzme tu prestižni nagradu drugi put u nizu.

Donekle je prestiž iste poljuljan kada je pripala Lionelu Mesiju 2014. godine nakon oko čega se digla velika fama.

Tada igrač Barselone je predvodio Argentinu do finala, ali je protiv Nemačke bio nevidljiv.

Na kraju se ispostavilo da je komitet posmatrao samo igrače koji su igrali u toj utakmici, iako je bilo onih koji su van te dve ekipe zaslužili to priznanje.

Neslaganja će uvek biti, ali bilo kako bilo i u Kataru ćemo gledati najveća fudbalska imena, te stoga pogledajmo listu pojedinaca koji bi trebalo da predvode svoju selekciju do "boginje" ili makar do nokaut faze, u zavisnosti od očekivanja.

Virdžil Van Dajk

Mnogi će postaviti pitanje da li je stameni Holanđanin i dalje „zvezda“ svetskog fudbala, te tako potvrditi staru parolu „svakog čuda tri dana dosta“.

Van Dajk nije igrao fudbal skoro godinu dana, vratio se i predvodio Liverpul do tri finala uz za dlaku izgubljenu Premijer ligu.

Ove sezone čitav tim ekipe iz Mersisajda je u „kanalu“, pa se tako i Virdžil stopio.

Za njega će put u Katar biti prvi odlazak na Svetska prvenstva, pošto Holanđana nije bilo pre četiri godine u Rusiji.

Očekivanja su da u jednoj od lakših grupa osvoje prvo mesto, ali pitanje je da li je to njihova realnost.

„Lale“ su napravile pun krug i od tima koji je poznat po napadačkim opcijama su došli do toga da je najveća konkurencija upravo kod štopera, a jedini siguran kod Luja Van Gala je upravo Van Dajk kog nije bilo na Evropskom prvenstvu prošle godine zbog povrede.

Do sada je odigrao 49 mečeva za nacionalni tim i upisao se u strelce šest puta.

Tu su još i Memfis Depaj, Matijas De Liht i Frenki De Jong.

Hari Kejn

Prelazimo u grupu B gde Engleska ima ulogu favorita pored SAD, Irana i Velsa, a još jednom se ispostavilo da je kapiten ujedno i „zvezda“ tima.

Hari Kejn će sa trakom oko ruke predvoditi selekciju „Gordog albiona“ u ko zna koji po redu pokušaj da „fudbal vrate kući“.

Činilo se da će to uraditi prošle godine na evropskoj smotri, ali su im račun pomrsili Italijani kojih neće biti u Kataru.

Napadač Totenhema je bio kapiten i pre četiri godine u Rusiji kada su Englezi stigli do polufinala, tako da je svakako najuspešniji predvodnik bilo koje generacije ostrvskih fudbalera u 21. veku već sada.

Tokom kvalifikacija nije postigao gol samo protiv Mađarske u mečevima koje je igrao, dok se naročito istakao protiv Albanije (het-trik) i San Marina (četiri gola).

U Kataru će imati priliku da obori rekord Vejna Runija kada su golovi u dresu nacionalnog tima u pitanju.

Bivši igrač Junajteda ih je skupio 53 u 120 nastupa, dok je Kejnu samo 75 utakmica bilo dovoljno za dva manje.

Engleze bije glas da su precenjeni, ali mladi gro ekipe koji čine Bukajo Saka, Džud Belingem, Fil Foden nikoga neće ostaviti ravnodušnim i pružiće idealnu podršku najisturenijem Kejnu ako im se pruži prilika.

Lionel Mesi

Teško da je ikome neophodno posebno predstavljati sedmostrukog osvajača „Zlatne lopte“ i četrtog kapitena u nizu na ovoj listi.

Mesi je ušao u Mundijalski mesec preporođen nakon prošle sezone, prve profesionalne van Barselone, kada su svi mislili da nikada neće u dresu PSŽ-a pružati kao što je to bio slučaj kod Katalonaca.

I istina, nije to više isti Mesi. Argentinac je preuzeo ulogu plejmejkera, a očigledno je da čega god se dotakne u tome je najbolji kako je dokazao ove sezone, te „gaučosi“ sanjaju novo finale kao ono 2014. godine.

Argentina od 1986. ne zna za „boginju“ i gotovo se stekao utisak da Mesi nikada neće osvojiti niti jedan trofej sa reprezentacijom pre nego što su slavili u Kopa Americi. Apetiti dalje rastu.

U Kataru će se izjednačiti sa Lotarom Mateusom, Rafaelom Markesom i Antoniom Karbahalom kao jedinim igračima koji su do sada igrali na pet Mundijala.

Mesi je centralna figura argentinskog nacionalnog tima čiji je najbolji strelac u istoriji sa 90 golova na 164 utakmice.

Pored njega, podršku će mu pružiti Anhel Di Marija i Lautaro Martines od kojih se očekuje da zajedno sa njim formiraju napadačku trojku.

Robert Levandovski

Pet od pet za kapitene.

Napadač Barselone je i u poznim igračkim godinama prvo ime na spisku Česlava Mihnjeviča.

Pred sobom će imati zadatak da prekinu čekanje od 1986. godine, a ono se odnosi na prolazak te selekcija u drugu fazu takmičenja.

Levandovski do sada nije imao naročitog uspeha u tom pogledu jer je za njegovog mandata Poljska igrala nokaut fazu samo na Evropskom prvenstvu 2016. kada su u četvrtfinalu eliminisani od potonjeg šampiona Portugalije.

On je igrač sa najviše utakmica (134) i golova (76) u istoriji nacionalnog tima, ali postoji disperzitet u njegovim performansima.

Levandovski je jedan od najboljih igrača u kvalifikacionim ciklusima, što pokazuje statistika – na 57 takvih utakmica ima 49 golova i 18 asistencija.

Kada se stigne do završnog turnira stižemo do brojeva od 14 utakmica i pet golova uz dve asistencije, što i nije toliko loš učinak. Međutim, njegovi golovi nisu pravili razliku, a na Svetskim prvenstvima ih još uvek nema.

Doduše, igrao je samo pre četiri godine u Rusiji, ali tada su bili u grupi bez iti jedne velike fudbalske selekcije koju bismo opravdano mogli da smestimo u prvi „šešir“.

Levandovski je proveo svih 270 minuta na terenu protiv Senegala, Japana i Kolumbije, a njegov tim je na tim mečevima dao samo jedan gol.

Njegova generacija ulazi u poslednji mundijalski ciklus, neki igrači poput Zjelinskog, Pjonteka, Milika, Bednareka su značajno iskusniji u odnosu pre četiri godine, pojačao ih je i Keš, a tu su i neka nova lica poput Zalevskog iz Rome.

Karim Benzema (Kilijan Mbape)

Napadač Francuske na Mundijal stiže kao zvanično najbolji fudbaler na planeti, te stoga dobija prednost u odnosu na Kilijana Mbapea na ovoj listi.

Benzema se prošle godine vratio na vreme za EURO, a nakon šestogodišnjeg odsustva zvog svojevrsnog skandala u koji je bio umešan sa tada saigračem iz ekipe „trikolora“ Metjuom Valbuenom.

Posledica tako dugog odsustva je da će igrač njegove reputacije i iz takve fudbalske nacije u 34. godini nastupiti na tek drugom Svetskom prvenstvu i, ono što važi potencijalno za gotovo sve do sada nabrojane, njegovom poslednjem ukoliko ne bude iznenađenja.

Benzema se mučio sa povredama pred put na Bliski Istok, a iste su počele da ga muče od septembra. Propustio je veliki broj utakmica, ali su i neki drugi to uradili pa se uočila shema. Da li tu ima nešto više, odnosno da li su se igrači čuvali, to ne možemo sa sigurnošću da znamo.

Ono što možemo, jeste da je laureat „Zlatne lopte“ u prethodnoj sezoni postigao 44 golova i imao 15 asistencija na samo 46 mečeva i postao peti Francuz u istoriji kojem je pripalo ovo laskavo priznanje.

Bio je i najbolji strelac Lige šampiona sa 15 golova, ujedno i najbolji strelac španskog prvenstva sa 27 golova. U oba takmičenja je slavio sa svojim Realom.

Pomenuti Mbape je bio šesti u izboru za tu nagradu i predstavljaće mu partnera u napadu. Najbolji mladi igrač sa prethodnog Mundijala nije jedini koji će Benzemi pružati podršku s obzirom na to da je reč o ekipi koja verovatno ima najdublju pokrivenost na svim pozicijama.

Pažnju treba obratiti na Orelijena Čuamenija zbog velikog broja povreda u veznom redu Francuske, te je za očekivati da mu Didije Dešan pruži priliku.

Uz to, ukoliko bude samo malo manje sentimentalan, iza napadačkog dua će umesto Grizmana staviti možda neko manje zvučno ime, ali koje je u poslednje dve godine daleko bolji igrač.

Isti problem je i između stativa gde je pitanje da li kapiten Igo Loris zaslužuje to mesto pre Majka Menjana.

Tomas Miler

Kako je Dešan sentimentalan prema nekim igračima, tako ćemo i mi nastaviti u istom maniru sa veteranima.

Zaista bi bila nepravda kada tu ne bi bilo ikone minhenskog Bajerna koji se sa 10 golova na Mundijalima deli osmu poziciju najboljih strelaca ovog takmičenja.

Mnogi su bili samo deca kada se pre 12 godina pojavio na najvećoj sceni i predvodio Nemce do trećeg mesta.

Miler na tom turniru nikakav učinak nije imao samo u porazu protiv Srbije (protiv Španije u polufinalu nije igrao zbog suspenzije), a okončao ga je sa pet golova i tri asistencije i bio proglašen za najboljeg strelca.

Četiri godine kasnije je imao identičan učinak, ali ovoga puta je bio tu za “pancere” u polufinalu protiv domaćina Brazila, a svi se sećamo kako se taj meč završio.

Heroj je naposletku bio Mario Gece, ali Miler je naprosto naučio da ostane u senci drugih naročito na klupskom nivou gde je do letos to bio slučaj sa Robertom Levandovskim.

Miler samo pre četiri godine nije imao dobar turnir, ali su Nemci navikli da se loše provode u Rusiji gde su ispali u grupnoj fazi.

Od tada je legenda Bavaraca postao prava mašina za asistencije, te u samo jednoj sezoni imao manje od 20 uspešnih dodavanja za gol.

Miler nije Brazilac koji će vas oduševljavati driblinzima i prebacivanjem lopte preko protivnika, nije neko ko će dovlačiti navijače na stadion, ali je zato igrač kojeg bi svaki trener želeo u svom timu.

Niti jedan član ekipe Hansija Flika nema više nastupa od njega (118), golova (44), a ni asistencija (40).

Kevin De Brujne

Ponekad se zapitamo kada će belgijski vezista dostići vrhunac s obzirom na to da je sve bolji sa godinama. Igrač koji je u stanju da jednim pasom ili centaršutom otvori protivničku odbranu, pa i reši čitav meč.

Debitovao je 2010. i od tada pokrivao sve moguće pozicije.

Počeo je kao krilni igrač, gde ga je nedavno i Robert Martines netipično koristio u meču sa Poljskom, dok je u poznijim godinama prešao u unutrašnjost terena i iako uglavnom ima ofanzivniju rolu, nije neobični ni da ga vidimo na poziciji zadnjeg veznog.

De Brujne će u Kataru igrati na svom trećem Svetskom prvenstvu, a sa “zlatnom” generacijom belgijskog fudbala je na prethodna dva beležio zapažene rezultate.

Sigurno je da su neki očekivali i više, ali četvrtfinale u Brazilu i polufinale u Rusiji su respektabilni rezultati. Od veziste Sitija se očekuje i da ovog puta predvodi svoje saigrače barem do sličnog uspeha, iako se uvek potajno nadaju da mogu do “boginje”.

De Brujneu je 31 godina i deo je sve starije generacije koja se možda po poslednji put okuplja u ovom sastavu.

Mertens i Vertongen imaju po 35, Vitselu i Aldervejlerdu je 33, Azar je nešto mlađi sa 31 godinom, ali se čini da je već završio sa nekim višim nivoom fudbala, koliko ima i Menije, dok na vrata 30. godine kucaju Bašuaji, Lukaku, Karasko i mlađi Azar.

I Tibo Kurtoa ima 30, ali golmanske godine nisu isto što i one igrača u polju.

Videćemo kako će u Kataru funkcionisati Martinesova 3-4-3 taktika od koje ne odustaje, a u kojoj je Kevinu De Brujneu “be more expressive” postavka odvrnuta do daske.

Do sada je odigrao 93 utakmice za nacionalni tim i sigurno da priželjkuje da u Kataru bude u prilici da stigne do “stotke”. U izboru za “Zlatnu loptu” je završio na trećem mestu.

Luka Modrić

Sa jednog genija u veznom redu na drugog. Modrić je u 37. godini i dalje ubedljivo najbolji igrač “vatrenih”, uz napomenu da bi to bio i u većini drugih selekcija.

U Kataru neće osećati pritisak s obzirom na to da je pre četiri godine predvodio Hrvate do najvećeg uspeha u istoriji te zemlje kada je izboreno finale u Rusiji, ali je Francuska bila bolja i tako im srušila snove.

Na “krilima” tog uspeha je Modrić proglašen najboljim igračem sveta tako prekinuvši dominaciju Lea Mesija i Kristijana Ronalda.

Za njega će ovo biti treći Mundijal u karijeri. Igrao je 2006. i 2014. godine kada nisu uspeli da prođu grupu, dok se Hrvatska nije kvalifikovala za turnir u Južnoj Africi 2010. godine.

Uspesi su stigli kada je Modrić preuzeo kapitensku traku i po prvi put u Rusiji predvodio tim na planetarnoj smotri. Stigao je tek tada i do svojih prvih golova u grupnoj fazi protiv Argentine i Nigerije.

O njegovoj dugovečnosti svedoči podatak da je u tako poznim godinama zvanično deveti najbolji igrač sveta.

Ima tu sreću da je uvek okružen sjajnim partnerima u veznom redu, pa će tako biti upamćen jedan od najboljih trija u vidu Krosa, Kazemira i Modrića.

Kada je reč o reprezentaciji, Hrvatska ima jedan od najboljih veznih redova na svetu. Modrić bi trebalo da igra zajedno sa Kovačićem i Brozovićem, a tu su i Majer, Pašalić, Jakić, Sučić, Moro…

Modrić je rekorder Hrvatske po broju nastupa (154).

Vinisijus (Nejmar)

Napokon igrač mlađi od 30 godina i to “debelo”. Sa samo 22 godine fudbaler Reala je najbolji igrač petostrukog šampiona sveta.

Da, Nejmar jeste i dalje zvučnije ime. Međutim, bilo bi nepošteno ne dati prednost Vinisijusu nakon svega što je uradio sa Madriđanima prošle sezone.

U špansku prestonicu je stigao kao drugi najskuplje plaćen igrač iz brazilskog šampionata iza upravo Nejmara, ali se dugo čekalo da proigrao onako kako se od njega očekivalo.

Uspeo je da značajno popravi završnicu, što je rezultiralo usponom među najbolje igrače sveta za zvanično devetog najboljeg u izboru za “Zlatnu loptu”.

Vinisijus je prošle sezone na 52 utakmice postigao 22 gola i podelio 20 asistencija, a mrežu je zatresao onda kada je bilo najpotrebnije – u finalu Lige šampiona protiv Liverpula.

Stoga verujemo da će klupsku formu konačno preneti na “Selesao” za koji je odigrao 16 mečeva do sada i postigao samo jedan gol.

Zbog toga bismo jednu od “zvezda” sa ove liste mogli da gledamo kako meč počinje sa klupe. Sve zavisi od toga da li će Brazil igrati sa krilima sa obe strane ili će Rišarlison biti najistureniji kao “devetka”.

Ne kažemo da ne bi trebalo da začudi da igrač takvog renomea mečeve počinje kao rezervista, samo da to nije nešto što nismo viđali.

Poređenja radi, Nejmar je do sada sakupio 121 meč i postigao 75 golova, te je samo pitanje vremena kada će prestići Pelea. Za to mu fale samo tri pogotka, te bi to moglo da se desi već u Kataru za koji je najavio da mu može biti posledni Mundijal u karijeri.

Začkoljica je samo u tome što ga Tite vidi više u ofanzivnom delu veznog reda nego napadu, pa će samim tim imati i manje prilika da zatrese mrežu.

Kristijano Ronaldo

Jedini na listi za kog kažemo – na staru slavu. Ipak i to treba zaslužiti.

U aktuelnom timu Portugala postoji igrača koji su u boljoj formi, ali koji po završetku karijere neće moći da priđu onome što je Ronaldo uradio tokom svoje.

Uz to, ne bismo smeli da ga otpišemo u potpunosti, ali za očekivati je da mu je ovo poslednji Mundijal. Stoga ćemo ga ispoštovati i staviti na listu ispred drugih koji to u ovom trenutku više zaslužuju.

Verovatno su se i u “Frans fudbalu” vodili istom logikom, te je po njihovom merilu Ronaldo 20. najbolji igrač na svetu, a bolje plasiran od Portugalaca je bio samo aktuelni najbolji igrač Serije A Rafael Leao.

Kao i Mesi, Ronaldo će se pridružiti Markesu, Mateusu i Karbahalu sa petim učećem na planetarnoj smotri. Do sada je odigrao 17 utakmica na Svetskim prvenstvima, ali je najveći uspeh zabeležio kada nije bio kaptien ekipe.

Te 2006. u Nemačkoj je stigao do polufinala, a od tada je njegovoj selekciji najveći uspeh osmina finala. Nije im strano ni da ispadnu u grupnoj fazi takmičenja, što je bio slučaj 2014. godine u Brazilu.

Ronaldo u Katar ide u možda najgorem trenutku dosadašnje klupske karijere.

Menadžer Junajteda Erik Ten Hag nije sklon da mu progleda kroz prste na reputaciju, dok Portugalac pokušava svim silama da ode iz Mančestera, kluba koji ga je lansirao u svetski vrh.

Ove sezone je postigao samo jedan gol u 10 premijerligaških utakmica.

Ronaldo je igrač sa najviše utakmica u dresu Portugala (191) i ima više golova za svoj nacionalni tim od bilo kog igrača u istoriji (117).

Federiko Valverde

Tek drugi igrač mlađi od 30 godina i opet iz Reala. U ovom trenutku, Valverde je najbolji igrač male južnoameričke države i jedan od najboljih fudbalera na svetu.

Krasi ga izrazita polivalentnos, a u susret Svetskom prvenstvu je toliko digao formu u završnoj trećini, da učestvuje u više golova svojih ekipa nego ikada ranije.

Zajedno sa gorepomenutim Vinisijusom je bio heroj pobede nad Liverpulom. Ako pitate Valverdea, ono u finalu je bio pas, iako je teško otrgnuti se utisku da je u pitanju bio šut ka golu Alisona.

I zaista, na drugoj strani je spreman bio Brazilac koji je loptu sproveo u mrežu, a klupskom kolegi je upisana asistencija.

Za razliku od Vinisijusa, Fedea nije bilo na spisku 25 najboljih igrača sveta, što je svojevrsni skandal.

Čak je i jedan sunarodnik u liku Darvina Nunjesa bio tu i iako je napadač Liverpula zaista imao sjajnu sezonu iza sebe, teško da je zaslužio mesto pre Valverdea kao i mnogi drugi. Ispravićemo nepravdu time što ćemo ga ovde smestiti među najbolje na svetu.

I od Nunjesa i od Valverdea ima većih imena u selekciji Dijega Alonsa. Međutim, vreme Luisa Suaresa, Edinsona Kavanija i Dijega Godina koliko god da i dalje traje teško da može da ih smesti u “krem” svetskog fudbala.

Valverde je debitovao sa 19 godina kod Oskara Tabaresa, ali nije dobio poziv na Mundijal u Rusiji gde je Urugvaj završio svoje učešće u četvrtfinalu. Stoga ga u Kataru očekuje premijera na najvećoj sceni.

Do sada je upisao 44 meča u dresu nacionalnog tima i postigao četiri gola.

Hjun-min Son

Napadač Totenhema dolazi iz tima koji ima najmanja očekivanja na Svetskom prvenstvu, a Son im je najbolji igrač.

Postoji bojazan da li ćemo ga uopšte i gledati. Son je igrao krajem septembra u prijateljskom meču protiv Kameruna gde je postigao jedini gol, ali je u međuvremenu imao nezgodu tokom meča Lige šampiona sa Marsejem.

Tokom jednog duela ga je udario Šansel Mbemba i tom prilokom mu slomio kost ispod levog oka. U međuvremenu je operisan, a iz tamošnjeg saveza su poručili da je još uvek rano pričati o njegovom učešću.

Bila bi šteta da ga ne gledamo, ali teško da i on može da donese prolaz Koreji u grupi sa Urugvajem, Ganom i Portugalijom.

Bio je protagonista prethodna dva Mundijala, gde je vredno pomena samo pobeda protiv Nemačke u Rusiji kada je Son postigao jedan od dva gola.

Zvanično 11. najbolji igrač sveta je u šest mečeva na ovom takmičenju postigao tri gola i deli prvo mesto najboljih strelaca na Svetskim prvenstvima u istoriji te zemlje, te bi mogao da se osami na vrhu upravo na Bliskom Istoku.

U suprotnom, možda ga više i ne budemo gledali na Svetskim prventsvima. I njemu je već 30 godina, te ne možemo da znamo da li će imati dugovečnost nekih igrača koje smo već nabrojali.

Ukoliko bude spreman za 2026. verujemo da će tmao biti i Koreja kojoj je nastup u Kataru 10. u nizu.

Son je do sada 105. puta oblačio dres sa nacionalnim grbom, a golove je postizao u 35 navrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve