Nova vest
Fudbal

Petak, 02.12.2022.

08:00

Ne trebaju nama senke prošlih vremena

Uvod u Svetsko prvenstvo u Kataru selektor Dragan Stojković napravio je citirajući pesmu Aleksandre Prijović, na opšte iznenađenje domaće javnosti.

Izvor: SS

Autor: SS

Ne trebaju nama senke prošlih vremena
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

"Nije kome je rečeno, nego kome suđeno je", gotovo je zapevao Piksi u Beogradu dan pred odlazak na Bliski istok.

Zagrebavši malo po tekstu pomenute pesme našao sam još prihvatljiviji stih uoči utakmice protiv Švajcarske, koja će odlučiti koja će od ove dve selekcije proći u osminu finala (najverovatnije, ako uzmemo pretpostavku da Kamerun neće pobediti Brazil).

"Ne trebaju nama senke iz prošlih vremena", reklo bi se, prava je poruka uoči ulaska u fudbalski rat sa Granitom Džakom, Đerdanom Šaćirijem, Manuelom Akanđijem i ostalim vedetama švajcarske reprezentacije.

Prethodnih dana u Dohi, švajcarski novinari opsedali su nas redom da dajemo intervjue za njihove medije u kojima su pitanja uglavnom bila politička, vezana za zastavu "Nema predaje" u svlačionici Srbije, te da li se ovog puta mogu očekivati provokacije i nefudbalske stvari.

Lično sam odbio svaki poziv, jer nisam želeo da se vraćam na te bolne teme, a i bilo mi je čudno zbog čega se to potencira. Ako sa svih strana dobijamo signale da su Švajcarci rešeni da ovog puta ne urade ništa iole provokativno, jer su prošlog puta prošli kroz "ribanje" po dolasku kući uprkos ostvarenom uspehu, zašto, kolege, sada ponovo želite da igru svedete na taj teren?

Sa tim u vezi, raduju prethodnih dana reči kapitena Dušana Tadića, Sergeja Milinković-Savića, Filipa Kostića, Dušana Vlahovića, Aleksandra Mitrovića, a na kraju i selektora Stojkovića. Svi su redom jasno stavili do znanja da ih ta utakmica iz Kalinjingrada 2018. apsolutno ne zanima i da je sada potpuno nova situacija i novi meč.

"Sa naše strane nema nikakvih problema. To je bila druga utakmica, 90 odsto je drugih igrača i novi je izazov. Drugačija je i atmosfera... Fokusirani smo na nas, a šta će da urade navijači i druga strana mi ne možemo da utičemo“, poručio je u četvrtak Aleksandar Mitrović sa govornice glavnog Medija centra.

Čini se da ni zvanični predstavnici selekcije Švajcarske ne žele da se vraćaju na staro, još od rane najave direktora švajcarskog tima Pjerluiđija Tamija da je igračima naređeno da neće smeti da provociraju.

Potvrdu sam dobio od Granita Džake lično oči u oči u miks zoni posle duela sa Brazilom, navijači Švajcarske su mi takođe preneli loša iskustva iz domovine od pre četiri godine, a u četvrtak je istu pomirljivu i fudbalsku poruku poslao selektor Murat Jakin.

"Još od aprila i žreba, švajcarski Savez i svi čelnici rade na tome da se uoči ove utakmice priča samo o sportu. To važi za sve nas, za igrače, a posebno za Džaku i Šaćirija. Igrači moraju da imaju poštovanja jedni za druge. Ovo je sportski događaj i ništa drugo ne može da utiče na utakmicu. Želimo da pobedimo fer i sportski i da našu naciju učinimo ponosnom", izjavio je Jakin.

Dakle, svi se slažemo da nam ne trebaju senke iz prošlih vremena.

Pa, neka tako i bude ove večeri, ne samo kada su u pitanu tenzija i provokacije, već i što se tiče suđenja (još pamtimo Feliksa Briha), pa i krajnji rezultat.

Jer, i ta nas senka prošlog vremena prati još od 1998. godine.

Da, više od 24 godina naša reprezentacija nije prošla nokaut fazu Svetskog prvenstva.

Vreme je!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve