Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.12.2022.

12:00

Švajcarci za B92.net: Šaćiri i Džaka će biti osramoćeni

Kada je obavljen žreb i raspored za Mundijal i Srbiju ponovo spojio sa Brazilom i Švajcarskom, znali smo da će odlučujući biti meč protiv starog dužnika.

Izvor: SS

Autor: SS

Švajcarci za B92.net: Šaćiri i Džaka će biti osramoćeni
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Upravo tako se i odvila situacija, s tim da smo se nadali da će "orlovi" zauzeti nešto bolju poziciju. Ovako, u petak od 20.00 će morati da pobede ako žele da izbegnu sudbinu iz Rusije 2018. godine.

Znajući nas, to je možda i bolja opcija, umesto da branimo remi i, vrlo verovatno, u toj situaciji se raspadnemo.

Dobijamo znake da je sada sve drugačije, da smo igrački bolji nego što smo bili pre četiri godine, pa i zreliji upravo za to iskustvo.

Isto tako, sa svih strana stižu informacije da će biti drugačije i kada je reč o politizaciji tog duela, odnosno, provokacijama sa švajcarske strane, prvenstveno od njihovih igrača rođenih na teritoriji Kosova.

Đerdan Šaćiri i Granit Džaka neće smeti da pokazuju simbole "Velike Albanije", kao ni da imaju zastavu tzv. Kosova na opremi, kao što je to bio slučaj u pomenutom duelu u Kalinjingradu, kada su obojica bili strelci protiv Srbije.

"Ukoliko to urade ovog puta, biće osramoćeni u Švajcarskoj. To je izvesno", rekao je za B92.net Roland, navijač Švajcarske, koji je sa suprugom Martom došao na Svetsko prvenstvo u Kataru, kao i na prethodnih pet prvenstava.

Od prvog dana mog boravka u Dohi, hotelom u kom odsedam defiluje veliki broj stranih navijača, pretežno Engleza i Velšana, ali sam gotovo svakog dana sretao stariji bračni par sa obeležjima Švajcarske.

Roland i Marta su uvek odeveni potpuno identično, u crvenoj trenerci sa dugim rukavima. Vrlo ljubazni, svaki put se osmehnu.

Kako se približio dan utakmice Srbija – Švajcarska, nisam mogao da odolim, a da ne priđem i pitam da porazgovaramo o šampionatu.

"Supruga i ja svuda pratimo reprezentaciju Švajcarske. Bili smo na poslednjih pet velikih takmičenja", rekao nam je Roland, koji se bolje snalazi sa engleskim jezikom.

Dakle, bili ste i 2018. godine u poslednjem duelu Srbije i Švajcarske?

"Da, naravno, i to smo stajali iza gola gde su viđena sva tri pogotka. Bili smo tužni kada je Srbija povela rano (Mitrović, prim. aut.), ali smo u drugom poluvremenu preokrenuli i pobedili".

Međutim, Roland ističe da nije bio u potpunosti srećan tada.

"To što su Džaka i Šaćiri uradili prilikom proslava gola, nije dobro. Ljudi u Švajcarskoj su to osudili i njih dvojica su se našli na udaru javnosti. Sada će, ako to ponove, biti osramoćeni. Zato ne očekujem da će to opet uraditi", poručio je Roland, dok je Freuda samo klimala glavom.

Kakav meč sada očekujete, da li je Švajcarska jača ili slabija nego tada?

"Ekipa se nije mnogo promenila. Samo su sada stariji i iskusniji Džaka, Akanđi, Šaćiri, Embolo... Mislim da je slična situacija i u Srbiji".

Da, s tim da Srbija sada ima i nešto mlađe i pune energije, Dušana Vlahovića, Strahinju Pavlovića...

"Uh, u pravu si, veoma kvalitetan tim. Mislim da su šanse 50:50", istakao je Roland na kraju našeg kratkog razgovora i nije želeo da se snima.

Kako kaže, prestar je za to.

Makar su imali šta da nam kažu uoči utakmice koju svi željno čekamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve