Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 21.10.2022.

11:27

Arunović: Nadam se da sam dala podsticaj deci koja se bave ovim sportom

Trofejna strelkinja Zorana Arunović prvi je srpski sportista koji je obezbedio učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Arunović: Nadam se da sam dala podsticaj deci koja se bave ovim sportom
Foto: Starsport/Xinhua News Agency

Kako kaže, uspesi su posledica dobrog rada sa njenom sestrom Jelenom, koju ocenjuje kao "vrhunskog stručnjaka".

Do plasmana na najveću svetsku smotru sporta, koja se za dve godine održava u glavnom gradu Francuske, Arunović je stigla osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u disciplini vazdušni pištolj, koje je nedavno održano u Egiptu.

Zorana je pucala na izuzetno visokom nivou. Sa 590 krugova oborila je svetski rekord koji je nedugo zatim, u nastavku takmičenja, za jedan krug nadmašila neverovatna Kineskinja Lu Kaiman, nova svetska prvakinja.

Bronza u Kairu bila je 51. odličje za Zoranu Arunović u karijeri u olimpijskim disciplinama, a zanimljivo je da je ona bila i prva srpska takmičarka koja je obezbedila normu i za minule Igre u Tokiju.

"Priču o zaista odličnom rezultatu u Egiptu moram da počnem izvanrednim pripremama koje sam imala pred ovo takmičenje. Odlukom mog trenera, moje sestre Jelene, završnu fazu priprema sprovele smo u Francuskoj. Tamo smo praktično bile u nekoj vrsti karantina. Iako to do sada nismo praktikovale, Jelena je čvrsto verovala da je to ispravno i ispostavilo se da je ponovo bila u pravu. Tamo smo imale vrhunske uslove za rad, ali i neophodnu mirnoću pred veliko takmičenje", priča Zorana Arunović za Tanjug.

Osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu, i to kao jedini srpski strelac u olimpijskim disciplinama, Zorana je na najbolji mogući način zaokružila izuzetno trofejnu godinu. U 2022. ona se na Evropskom prvenstvu u Hamaru okitila srebrom u pojedinačnoj konkurenciji, bronzom u miksu i ekipnim zlatom. Na svetskim kupovima osvojila je četiri zlata i bronzu, a na Mediteranskim igrama bronzu u individualnoj konkurenciji i zlato u miksu.

"Nadam se da sam svojim ostvarenjima dala još jedan podsticaj deci koja se bave ovim sportom. O svemu tome je bilo mnogo reči i na Medvedniku, u kampu koji je uz moju podršku organizovala i uspešno realizovala moja sestra Jelena, a u kome je učestvovalo preko 40 strelaca, trenera i različitih stručnjaka u sportu. Jelena je zaista vrhunski stručnjak i tim svojim projektom je još jednom pokazala da ispravan pristup pomaže prevazilaženju mnogih naizgled nesavladivih prepreka i da rezultati ne dolaze slučajno”, konstatuje Arunovic.

Ona se posebno osvrće na pozitivnu atmosferu koja postoji tokom zajedničkih treninga sa Damirom Mikecom, koji je njen dugogodišnji partner u miksu.

"Ti treninzi koje nama organizuju Jelena i Damirov trener Goran Mikec, su zaista dragoceni. Oni nam mnogo pomažu da oboje budemo mnogo bolji u našim individualnim nastupima. O tome svedoči i podatak da je Damir trenutno vodeći na svetskoj rang listi, a ja zauzimam drugu poziciju", ističe Zorana.

Ona naglašava da oko sebe ima izvanredan tim stručnjaka sa kojima saradjuje, u koje ma beskrajno poverenje i koji joj ulivaju sigurnost.

"Streljaštvo nije samo pucanje kad se izadje na vatrenu liniju i to svima treba da bude jasno. Tu postoji i ozbiljna kondiciona i psihološka priprema, rad na preventivi od povreda, treninzi sa sparing partnerima, velika je uloga analitičara treninga i takmičenja, ali pre svega tu je glavni trener koji ceo taj trenažni proces stalno usavršava, prilagodjava i prati trendove kako bih mogla da budem konkurentna medju zaista vrhunskim strelcima. Svi ovi rezultati nisu plod sreće, već posledica kontinuiranog stručnog rada u kome nauka zauzima značajno mesto".

Iako je već više od decenije u samom svetskom vrhu, Zorani Arunović ne nedostaje motiva za buduće izazove.

"Ono što bih najviše volela je da u dogledno vreme realizujemo zamisao da naš klub Olimpik 011 ima svoj dom, adekvatan prostor, kao dugoročno rešenje za svakodnevni rad i dalje sportsko usavršavanje, ne samo moje, već onih koji će doći nakon mene i nastaviti tradiciju da srpski strelci pištoljem redovno sa velikih takmičenja donose odličja. To smatram svojom misijom i činom odgovornosti ka mladima koji treba da dodju iza mene", zaključuje Zorana Arunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve