Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 08.08.2022.

12:11

Streljački turnir na OI 2024. čak 270 km od Pariza?

Streljačka takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine će možda, umesto u Parizu, biti održana u Nacionalnom streljačkom centru u Šateruu,

Izvor: SN

Autor: SN

Streljački turnir na OI 2024. čak 270 km od Pariza?
Foto: Streljaèki savez Srbije

Trebalo bi da to bude u gradu udaljenom oko 270 kilometara od prestonice Francuske, saopštio je Streljački savez Srbije.

Ista lokacija je planirana i za turnir na Paraolimpijskim igrama.

Lokalni organizacioni odbor OI 2024. je nedavno razmatrao ovu mogućnost i predložio da turnir bude organizovan u Šateruu.

Po prvobitnom planu, streljački turniri na OI i POI je trebalo da budu održani u montažnom strelištu, privremenom objektu, u La Kurnevu, mestu oko osam kilometara udaljenom od centra Pariza.

"Bord direktora Olimpijskih igara je potvrdio da streljački turniri na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama treba da budu premešteni u Šateru, koji se pokazao kao najpovoljnija opcija, jer pruža najbolje uslove za organizaciju takmičenja", saopštio je Organizacioni odbor OI u Parizu.

"Posle uspešnih razgovora sa Streljačkom federacijom Francuske i lokalnim vlastima, Organizacioni odbor nastavlja dogovore svih uključenih strana kako bi finalizovao tehničke i finansijske detalje organizovanja takmičenja na novoj lokaciji", dodaje se u saopštenju.

Konačni predlog o novoj lokaciji olimpijskog streljačkog turnira bi trebalo da bude definisan do sredine septembra i onda predstavljen i prosledjen Međunarodnom olimpijskom komitetu i Paraolimpijskom komitetu na usvajanje.

Saopšteno je da će prostor za sportski objekat u La Kurnevu, koji je prvobitno bio planiran za domaćina streljačkih turnira, ostati olimpijsko borilište.

Na njemu će startovati maraton i biciklističke trke na Paraolimpijskim igrama. Za ova dva takmičenja je neophodno manje privremene infrastrukture nego za strelište.

Nacionalni streljački centar u Šateruu je novi objekat, sala za finalna gadjanja je otvorena ove godine, a prvo veliko takmičenje održano u centru bio je Svetski kup u parastreljaštvu, održan početkom juna.

Kako je saopšteno, Organizacioni komitet OI u Parizu od juna radi na optimizaciji glavnog plana olimpijskih borilišta, koji osigurava bolje uslove za takmičenje, pomaže da budžet ostane u okvirima predvidjenog, a istovremeno ostavlja nasledje za lokalno stanovništvo.

Stoga je predloženo nekoliko novih lokacija. Jedan od predloga je da se preliminarna takmičenja u košarci održe u Lilu. I ova odluka čeka na odobrenje MOK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve