Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 16.11.2017.

23:52

Smederevo za vikend streljački centar Srbije

Predstojećeg vikenda Smederevo će biti centar streljačkog sporta Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Smederevo za vikend streljački centar Srbije
Foto: Getty images

Najpre će u subotu, na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali, biti održano drugo kolo kupa Srbije, a dan kasnije i prvo državno prvenstvo u novoj streljačkoj disciplini, takmičenju mešovitih parova vazdušnom puškom i pištoljem.

Drugo kolo kupa je nova šansa za srpske strelce koji će se boriti za medalje, ali i bodove za učešće na finalnom turniru, koji će biti održan nakon tri kola kupa, početkom sledeće godine.

Na prvom Prvenstvu Srbije u novoj olimpijskoj disciplini, miksevima vazdušnom puškom i pištoljem, prijavljena su ukupno 34 mešovita para (21 u gađanju puškom i 13 pištoljem). Među njima su i Andrea Arsović iz „Partizana" i Milutin Stefanović iz kragujevačkog „Čika Mate", trostruki uzastopni evropski prvaci u ovoj disciplini i osvajači srebrne medalje na ovogodišnjem finalu Svetskog kupa u Nju Delhiju, na kome je ova disciplina prvi put uvrštena u program takmičenja.

Vazdušnim pištoljem u miksu sa svojim klupskim partnerom takmičeće se i dvostruki uzastopni evropski prvak pištoljem u miksu Damir Mikec iz „Policajca". Mikec je ove titule osvojio u paru sa Zoranom Arunović iz „Crvene zvezde", koja se neće takmičiti ovog vikenda.

U disciplini mešovitih parova vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem ekipu čine dva strelca (jedan muškarac i jedna žena). Svaki klub može da prijavi do dve ekipe po disciplini. Takmičenje se odvija kroz tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. U kvalifikacionom meču svaki član ekipe puca po 25 hitaca za 30 minuta. Rezultat u miksu je zbir rezultata oba člana ekipe. Prvih osam ekipa iz kvalifikacija nastavljaju takmičenje u polufinalu.

Na osnovu plasmana iz kvalifikacija formiraju se dve polufinalne grupe od po 4 ekipe. U prvoj eliminacionoj fazi svaki član ekipe gađa 2 serije po 3 hica (6 hitaca) za 150 sekundi, zatim 2 hica za 100 sekundi. Nakon toga najslabije rangirana ekipa ispada. Posle naredna 2 hica za 100 sekundi, sledeća najslabije rangirana ekipa ispada. U drugoj eliminacionoj fazi preostale dve ekipe opaljuju još 2 hica za 100 sekundi da bi završili polufinalno takmičenje (ukupno 12 hitaca).

Pobedničke ekipe iz polufinalnih grupa se kvalifikuju za meč za zlatnu medalju, a dve drugoplasirane ekipe iz polufinalnih grupa se kvalifikuju za meč za bronzanu medalju. Dve eliminisane ekipe iz dve polufinalne grupe će biti rangirane od 5. do 8. mesta na osnovu njihovih polufinalnih rezultata. Prvo se puca meč za bronzanu medalju, a zatim meč za zlato. Nakon svakog hica, ekipa sa boljim zbirom vrednosti hitaca članova ekipe dobija 1 poen. U slučaju nerešenog rezultata, nijedna ekipa ne dobija poen. Pobednik je ekipa koja prva osvoji 5 poena.

Takmičenje u subotu počinje u 9.00, a u nedelju u 10.00 časova. Finala mešovitih parova u disciplini pištoljem počinju u 13.00, a puškom u 14.00 časova. Ulaz na strelište u Sportskoj hali Smederevo je slobodan za sve zainteresovane koji žele da vide ovo atraktivno takmičenje u najmlađoj disciplini sportskog streljaštva u kojoj je Srbija odmah u startu zauzela svetski tron i suvereno ga drži.

Strelište u Smederevu sastavni je deo Sportske hale, koje je kao takvo i projektovano. Sportska hala u Smederevu gradila se punih dvanaest godina, a svečano je otvorena 2009. godine. Strelište je otvoreno 2012. godine. U Srbiji postoje razna strelišta, ali su sva ona napravljena u prostorima koja nisu za to predviđena (podrumi, deo ispod tribina u halama, atomska skloništa) i samim tim ne ispunjavaju mnoge uslove koje traži savremeno sportsko streljaštvo.

Strelište Smederevo zauzima prostor od 1.260 metara kvadratnih. Projektovano je tako da na njemu mogu da se održe najveća domaća i međunarodna takmičenja. Raspolaže sa dve streljane. Prva je za vazdušno oružje, na 10 metara i ona sadrži 40 streljačkih mesta. Druga je streljana za vatreno oružje, na 25 metara i ona će, kada bude završena, imati 10 streljačkih mesta. Prostor ove streljane se transformiše u finalnu streljanu kada to uslovi takmičenja zahtevaju.

Strelište raspolaže i sa prostorom za smeštaj strelaca, svlačionicama, kancelarijom za sudijsku komisiju, kancelarijom za tehničku komisiju, kancelarijom granskog saveza, magacinom oružja, magacinom municije i prostorom za klupska druženja strelaca. Unutar objekta postoje i uređena kupatila i toaleti. Sve ovo čini jednu celinu kakva ne postoji na našim prostorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

1 d

U fokusu

Vidi sve