Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 08.03.2022.

10:05

Poznati polufinalisti beogradskog Grand prija

U polufinalu drugog FIDE Grand pri turnira sastaće se Dmitrij Andrejkin i Aniš Giri, odnosno Ričard Raport i Maksim Vašje Lagrav.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Poznati polufinalisti beogradskog Grand prija
Foto: FIDE

Posle velikih uzbuđenja i ukupno odigrane 24 partije, Rus, Holanđanin, Mađar i Francuz su potpuno zasluženo stekli priliku da se bore za trijumf na ovom renomiranom takmičenju.

Ostalih 12 učesnika krenuće ka svojim domovima.

U grupi A Dmitrij Andrejkin je prema sopstvenom priznanju trebalo da izgubi partiju od Etjena Bakroa, ali je na kraju imao i sreće koja prati hrabre (ponovo žrtvovao damu) i zauzeo je prvo mesto sa 4 poena.

Drugo mesto pripalo je Amerikancu Semu Šenklendu koji je remijem sa Aleksandrom Griščukom stigao do 3,5 poena. Bakro je turnir okončao sa 2,5 poena, dok je na začelju završio Griščuk sa 2 poena. U grupi B Anišu Giriju remi je bio dovoljan u duelu sa Nikitom Vitjugovim za prvo mesto. Crni je bez problema održao ravnotežu i tako eliminisao jedinog igrača koji je mogao da ga ugrozi.

U drugoj partiji iste grupe Amin Tabatabei iz Irana kaznio je neprincipijelnu igru Indijca Pentale Harikrišne i crnim figurama stigao do prve pobede. Giri je do polufinala stigao sa 4 poena, po 3 su osvojili Vitjugov i Tabatabei, a 2 Harikrišna. Iz grupe C dalje se plasirao Mađar Ričard Raport koji je brzim remijem sa Aleksejom Širovim praktično sebi obezbedio dva dana odmora pred borbu za finale.

U drugoj partiji iste grupe Fedosejev i Vidit su takođe remizirali, ali je partija bila daleko interesantnija od duela Raporta i Širova.

Na oproštaju od beogradske publike oba igrača nisu kalkulisala, i na kraju su Širov i Fedosejev osvojili po 2,5 poena. Vidit je bio drugi sa 3 poena iza Raporta koji je osvojio 4. Konačno u grupi D Šahrijar Mameđarov je napao Maksima Vašje Lagrava jer mu je jedino pobeda davala priliku za polufinale. Ipak, Francuz se odlično branio, uspostavio je ravnotežu i na kraju bez većih problema stigao do 3,5 poena što je u ovoj grupi bilo dovoljno za trijumf.

Mameđarov je takmičenje u Beogradu završio sa 3 poena baš kao i Aleksandar Predke koji je pobedom crnim figurama nad Ju Jangjiem prepustio poslednje mesto u grupi Kinezu koji je osvojio 2,5 poena. Prve partije polufinala igraju se u sredu, revanši su u četvrtak. Ukoliko rezultat u mini mečevima bude 1:1 u petak pada odluka o finalistima. U subotu i nedelju na programu je finale. Eventualno doigravanje je planirano za ponedeljak. U senci FIDE Grand Prix turnira, u prizemlju hotela Crowne Plaza odigrano je drugo kolo velemajstorskog turnira Beograd 2022. Mladi Uzbekistanac Nodirbek Abdusatorov nastavio je sa sjajnim igrama. Do drugog poena stigao je u partiji sa našim Robertom Markušem. Abdusatorov je stezao obruč oko Markuševog kralja bez šansi za srpskog reprezentativca, kada se Robert predao postalo je jasno da je Uzbekistanac istakao kandidaturu za najviši plasman na turniru. Rus Aleksej Sarana i naš Aleksandar Inđić ostali su najduže u sali. Remi je najrealniji ishod u partiji u kojoj su i jedan i drugi imali motiva da igraju na pobedu. Ivan Ivanišević je belim figurama remizirao sa Indijcem Nihalom Sarinom. Prema poziciji reklo bi se da niko nije želeo previše da rizikuje. Pozicija našeg Velimira Ivića u duelu sa Irancem Parhamom Magsudluom bila je bolja. Beli je stekao kvalitet više, ali su aktivne figure crnog sačuvale ravnotežu. Iranac je svakako zadovoljniji podelom poena. Rus Sanan Sjugirov je nadigrao Čeha Davida Navaru i pridružio se Abdusatorovu na vrhu tabele sa maksimalnim učinkom. U trećem kolu, u utorak od 15:30h, na programu su partije trećeg kola u kome se sastaju: Markuš Robert - Sarana Aleksej Nihal Sarin - Abdusatorov Nodirbek Magsudlu Parham - Ivanišević Ivan Navara David - Ivić Velimir Inđić Aleksandar - Sjugirov Sanan U prilogu je fotografija ruskog velemajstora Dmitrija Andrejkina. Fotografija je sa sajta FIDE i možete je koristiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve