Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 26.10.2021.

11:11

Srbija bez trojice najboljih do bronze na SP – Serafimović otkrovenje turnira

Šahisti Srbije osvojili su treće mesto i bronzanu medalju na 44. Prvenstvu sveta u rešavanju šahovskih problema.

Izvor: B92

Autor:B92

Srbija bez trojice najboljih do bronze na SP – Serafimović otkrovenje turnira
Foto: Profimedia

Srpski problemisti našli su se iza Rusije i Poljske, dve šahovske velesile u problemskom šahu, za koje je bilo očekivano da će voditi borbu za prvo mesto.

Ovoga puta mladost Rusije je pobedila i tako prekinula niz od 11 poljskih zlatnih medalja. Srbije je na ovo prvenstvo otputovala sa jednim omladincem i dva veterana, a kako je saopštio Šahovski savez Srbije, 17-godišnji Ilija Serafimović je bio pravo otkrovenje prvenstva. Zauzeo je 9. mesto u pojedinačnoj konkurenciji i time značajno doprineo osvajanju ekipne medalje. Ilija je bio uspešan i u pratećim disciplinama.

Posebno je bilo zanimljivo u finalu brzog rešavanja problema (solving show) u kome je pokazao svoju snagu, nekoliko puta se uspešno vraćao iz minusa i na kraju pobedio novog svetskog prvaka, Danila Pavlova iz Rusije. U tandemu sa debitantom u reprezentaciji Srbije Živanom Šušulićem, osvojio je prvo mesto u brzoj kompoziciji, a na Petom medjunarodnom turniru mladih u komponovanju ponovio je uspehe iz ranijih godina i po peti put imao najbolji ukupni rezultat.

Godina za pamćenje za mladog Iliju Serafimovića. Marjan Kovačević, velemajstor problemskog šaha i prvak sveta zabeležio je svoje 44. učešće na isto toliko takmičenja. Bogatim iskustvom je doprineo ekipnoj bronzanoj medalji, a u konkurenciji veterana preko 60 godina pokazao je da nema pravog rivala. Još jedna zlatna medalja će naći mesto u bogatoj riznici trofeja.

Koliki je uspeh postigao ovogodišnji sastav Srbije najbolje govori podatak da su na put krenuli bez trojice velemajstora i najboljih po rejtingu: Bojana Vučkovića, Vladimira Podinića i Miodraga Mladenovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

3 d

U fokusu

Vidi sve