Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 10.06.2021.

11:50

Crveno-bele šahistkinje – Zvezda predstavila tri velemajstorke

U pres centru SD Crvena zvezda održana je konferencija za medije povodom predstavljanja ženske ekipe šahovskog kluba Crvena zvezda.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Crveno-bele šahistkinje – Zvezda predstavila tri velemajstorke
Foto: SD Crvena zvezda

Medijima su se obratili Dragoljub Raičković, direktor kluba, profesor dr Danica Grujičić, potpredsednica kluba zadužena za žensku ekipu, Aleksandar Srećković, predsednik UO i Jovana Raport, veliko pojačanje i druga tabla ekipe.

Nakon uvodnog obraćanja direktora Raičkovića, potpredsednica kluba profesor dr Danica Grujičić je upoznala prisutne sa radom klubom, popularizacijom i razvojem ženskog šaha, a zatim i predstavila ekipu.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što očigledno postoji grupa entuzijasta koja smatra da je pametnije igrati šah nego da vreme provodi na telefonu i igra krajnje destruktivne igrice. Šah je jedna konstruktivna igra koja razvija fer odnos sa protivnikom, pun poštovanja i nadmudrivanja. Ja sam šah igrala dosta dugo i u osnovnoj školi i u gimnaziji, ali sam prestala, nažalost, posle odlaska u Moskvu sa roditeljima, jer sam učila dve škole. Šah je bio i ostao moja velika ljubav. Šahovski klub je jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda, na čijem čelu je bio veliki Svetozar Gligorić, a za klub su nastupala brojna velika imena. Bio je izuzetno popularan u Srbiji svojevremeno, svi smo pratili velike turnire koji su se odvijali i nadmudrivanja ruskih i američkih šahista. Smatralo se da ako imate dobru šahovsku ekipu onda pripadate pametnim narodima. Što se naše ekipe tiče za narednu sezonu imamo jedno veliko pojačanje, koje nije prisutno danas ovde sa nama, nažalost, a to je Ticija Gara, iz Mađarske, naša komšinica. Na drugoj tabli je još jedno veliko pojačanje Jovana Raport. U ekipi su takođe i moja koleginica, budući dečiji neurolog, Vesna Đurić i najmlađa, ali od koje najviše očekujemo u budućnosti, Iskra Đurišić".

U narednoj sezoni ekipu će činiti pomenuta velika pojačanja na prvoj i drugoj tabli, reprezentativka Mađarske i višestruka šampionka svoje zemlje, velemajstor Ticija Gara i višestruka šampionka Srbije i Crne Gore, prva tabla reprezentacije Srbije, velemajstor Jovana Raport. Na trećoj tabli je velemajstor Svetlana Prudnjikova, nekadašnji šampion Rusije i Jugoslavije u dva navrata i četvrta tabla Vesna Đurić.

Rezerve su Iskra Jurišić i Ksenija Tomin. Trener ekipe je velemajstor Boško Abramović, ujedno i član muške ekipe, bivši selektor ženske i muške šahovske reprezentacije Srbije.

I predsednik UO Aleksandar Srećković je potvrdio ambicije ženskog kolektiva u narednom periodu.

"Pozdrav svima, hvala vam što ste došli. Veliko mi je zadovoljstvo što sam u ovako divnom društvu i što nam je povod za okupljanje za nas vrlo bitan i značajan, za šahovsku zajednicu, kao i za sportsku zajednicu uopšte. Kod nas dame uvek imaju prednost, tu smo da predstavimo naše, mislim, vrlo opravdane ambicije za žensku ekipu u narednoj sezoni. Mi „pucamo“ na najviše ciljeve i prve pozicije. Siguran sam, ukoliko nas opet neke spoljne okolnosti ne spreče u tome, da ćemo taj cilj i ispuniti. Vrlo mi je drago da vidim ovoliko medija, i ja sam se za ovo vreme, koliko sam na poziciji predsednika UO Šahovskog kluba Crvena zvezda. vrlo trudio da naš klub i šah vratimo u centar pažnje. Mi ćemo dati sve od sebe da naše ekipe naprave što bolje rezultate, da se muški tim vrati gde mu je i mesto, u Prvu ligu, a da ženski tim preuzme i trofej".

I profesor dr Danica Grujičić i Aleksandar Srećković su istakli da će jedan od ciljeva biti i da se šah vrati u osnovne škole kao izborni predmet.

Jedno od velikih pojačanja, velemajstor Jovana Raport se zahvalila na poverenju po dolasku u Crvenu zvezdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve