Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 11.09.2019.

18:30

Održana još jedna trka dronova u Srbiji

Povoljni vremenski uslovi proteklog vikenda, bili su dovoljan motiv za novo okupljanje najbrzih trkača dronova u Srbiji.

Izvor: PT

Autor: PT

Održana još jedna trka dronova u Srbiji
foto Sreæko Menjiæ

Sportski aerodrom u Lišičjem jarku je zvanična trening lokacija naših dron pilota, na čijem poligonu se oni spremaju za domaća ali i međunarodna takmičenja.

Organizator ove trke, beogradski klub Rc dron Srbija, organizovao je još jednu trku ove sezone, prateći sve standarde trka dronova koje se realizuju širom sveta.

U ovoj trci je učestvovalo 16 takmičara iz Srbije, koji su demonstrirali vestinu upravljanja mini dronova pri velikim brzinama. Trka dronova, koja podseća na trke formule jedan u vazduhu, odvijala se na poligonu sastavljenom od kapija i zastava.

Zapanjujuće velike brzine dronova, na livadi dimenzija fudbalskog terena, koji lete kroz kapije visine 1,5 metara i slalome zastava, ostavile su publiku bez daha. Adrenalinska vožnja dronova dovodi do nekih zanimljivih situacija kao što je sudaranje modela u vazduhu, što je i ovaj put bila česta pojava.

Veliki okršaj vodio se između pilota kluba "Archibald racing team" i RC dron Srbija. Ovaj put su bili brzi takmičari A.R.T. plasmanom sa tri mesta u finalu. U jako uzbudljivoj finalnoj trci, pobedio je najbrži srpski pilot Aleksandar Stojanoviž iz "Archibald racing team", uspostavljanjem dominantnog letenja tokom cele trke.

Drugo mesto je pripalo hrabrom pilotu RCDS, Svilajnčaninu Vladanu Vojinoviću koji je demonstrirao veliku veštinu i bio jedan od najbržih pilota tokom trke. Ishod finalne trke bi mozda bio drugačiji, da se iskusni takmičar kluba A.R.T. Miroslav Štulić nije iznenada isprečio ispred svog klupskog kolege Nikole Tubića na izlazu jedne od kapija, i time ga onemogućio da se eventualno na postolju nađe kao pobednik. Fantasticnom Tubiću pripalo je treće mesto, dok je najveće iznenađenje trke, Štulić , zauzeo četvrtu poziciju.

Trke dronova su sport u velikom usponu, čija su zvanična takmičenja u svetu počela 2016. godine. U Srbiji je nadmetanje u ovoj disciplini počelo prošle godine, a poslednji rezultati govore da se nasi takmičari nalaze među najbržima u regionu. Sledeća međunarodna trka na kojoj ce nastupati naši najbolji takmicari je FAI svetski kup u Bugarskoj (Plovdiv PamCup 2019) sledećeg vikenda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

1 d

U fokusu

Vidi sve