Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 16.03.2010.

14:55

Predstavljamo „Red Bull Stratos”

Kompanija Red Bull krajem januara predstavila je projekat pod nazivom „Red Bull Stratos“, a B92 je dobio ekluzivnu priliku da ga medijski predstavi u Srbiji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Reč je o jedinstvenom projektu u kojem će ’glavnu ulogu’ imati Austrijanac Feliks Baumgartner, koji će pokušati da postavi novi rekord u visini slobodnog pada iz stratosfere, kao i da postane prvi čovek koji će dostići brzinu zvuka. Sve to će se desiti u Severnoj Americi, u toku 2010. godine, a tačna lokacija i vreme biće određeni na osnovu procene uslova.

Rekord u visini slobodnog pada već pola veka drži Džozef Kitindžer iz Sjedinjenih Država, a upravo on je glavni Baumgartnerov savetnik u misiji „Red Bull Stratos“.

Pored Kitindžera projekat je okupio vodeće svetske naučnike, inženjere, fizičare i medicinske stručnjake, koji se nadaju da će zahvaljujući Baumgartneru doći do novih podataka koji će im pomoći u daljem radu u svojim oblastima.

Cilj misije „Red Bull Stratos“ je da postavi nove granice ljudske izdržljivosti koje nisu nadmašene skoro 50 godina, uprkos naučnim i medicinskim dostignućima.

B92 će vas u narednim danima i nedeljama upoznati sa celim projektom i svim učesnicima uz eksluzivne intervjue sa ljudima koji su napravili istorijski pomak ili će to tek učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve