Zbog dopinga IWF potvrdio suspenziju Rusije

Međunarodna federacija za dizanje tegova (IWF) potvrdila je jednogodišnju suspenziju devet zemalja, uključujući i Rusiju.

SMIzvor: B92, Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Prema ponovljenim analizima nalaza sa Olimpijskih olimpijskih igara 2008. i 2012. godine, Rusija sadrži bar tri pozitivna slučaja.

Federacije na koje se odnose sankcije, koje će o tome biti obaveštene, a koje će stupiti na snagu sredinom oktobra, pored Rusije, su i Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kina, Moldavija, Turska i Ukrajine, objavila je IWF

"Ne vidim nikakvo dobro u ovoj odluci i ne razumem njen cilj.Čini mi se da će IWF zažaliti zbog te odluke.To je odluka protiv sporta dizanja tegova", rekao je trener ruskog tima, Nikolaj Kolesnikov, ruskoj agenciji R-Sport.

"Oni nemaju pravo na to", rekao je Oleg Pisarevski, trener mučkog tima. "Zašto ubijaju u korenu razvoj dizanja tegova u našoj zemlji? Mi smo promenili upravu federacije, stari šefovi timova više nisu tu. Živimo pod drugim pravilima, nedeljno obavljamo šezdeset provera, naši momci su se vrlo ozbiljno pripremili, a sada su im suze u očima".

Juna 2016. godine, pre Olimpijskih igara u Riju, IWF je odlučila da suspenduje Rusiju, Belorusiju i Kazahstan na godinu dana, zbog tri slučaja dopinga otkrivena nizom analiza uzoraka sa Igara iz Pekinga i Londona, čime je upravljao Međunarodni olimpijski komitet (IOC).

Na kraju, ruskim dizačima tegova je uskraćeno učešće na Olimpijskim igrama 2016. godine, kao i zemljama sa više od tri pozitivna slučaja, uključujući Kazahstan i Belorusiju. Azerbejdžan, Moldavija, Severna Korejae, Rumunija i Uzbekistan takođe su sankcionisane u Riju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.