Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 06.04.2017.

10:40

Cela reprezentacija nestala bez traga u Splitu

Reprezentativci Azerbejdžana u dizanju tegova nestali su bez traga nakon što su stigli na Evropsko prvenstvo u Splitu.

Izvor: AK

Autor: AK

Cela reprezentacija nestala bez traga u Splitu
Foto: Getty images

Kako prenose hrvatski mediji Oktaj Muhtarov, Mahamad Mamadli, Kamran Ismajilov, Elnur Huseinov, Isa Rastamov, Husein Ismailov i Ilham Mamadov viđeni su u gradu pod Marjanom, postoji i pisana potvrda da su rezervirali hotelski smeštaj od 31. marta do 8. aprila, ali su posle samo jednog dana otišli bez pozdrava i bez nastupa.

Dok kruži dosta glasina u vezi sa tim gde su "isparili" Azerbejdžanci, najzvučniji je stav da su se uplašili rigorozne antidoping kontrole, koja je mnogo efikasnija nego na prethodnim takmičenjima u ovom sportu.

Azerbejdžanci imaju bogatu istoriju dopingovanih predstavnika u dizanju tegova, tako je prošle godine Međunarodna federacija ovog sporta suspendovala sedam njihovih predstavnika i zabranila im nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Među njima je bila i najveća zvezda tim Bojanka Minkova Kostova (na slici), koja je važila za prvog favorita na OI 2016. u kategoriji do 58 kilograma.

Kostova je, što se po prezimenu da naslutiti, naturalizovana Azerbejdžanka, ova 23-godišnja dizačica tegova je samo jedna u nizu sportista iz Bugarske koji su promenili državljanstvo i počeli da nastupšaju za Azerbejdžan zbog dobrih "uslova".

Kao predstavnica Azerbejdžana nastupila je na Olimpijskim igrama u Londonu i bila peta, a nakon toga je osvojila tri titule prvaka Evrope (Antalija 2012, Tbilisi 2015, Forde 2016) kao i svetsko zlato pre dve godine u Hjustonu. Prošle godine je dominirala u Norveškoj sa 30 kilograma (235) više u bijatlonu od drugoplasirane Irine Lepse iz Rumunije.

Međutim, nastup na Igrama u Londonu joj je došao glave, zahvaljujući doping skandalu u Rusiji, Međunarodni olimpijski komitet je naredio nova testiranja sa Igara 2008. i 2012, a među sportistima kojima je utvrđen prisustvo zabranjenih supstanci našla se i Bugarka, pardon, Azerbejdžanka.

Zbog toga joj je izbrisano peto mesto iz Londona, te oduzete sve medalje do 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest na Kopaoniku

Kopaonik biće domaćin velikog sportsko-rekreativnog događaja pod nazivom SKI FEST 2024.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:50

19 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d