Izbacio O'Salivena, pa i osvojio titulu

Kineski snukeraš Ding đunhui osvojio je titulu na Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva, pošto je u finalu pobedio Britanca Stivena Megvajera sa 10:6.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo by George Wood/Getty Images
Photo by George Wood/Getty Images

Ding je posle prvog dela meča vodio sa 5:3, a u nastavku je vezao dva frejma i poveo sa 7:3. Megvajer je zaigrao bolje, u naredna četiri frejma imao je trocifrene brejkove, ali više od toga nije mogao.

Ding je treći put u karijeri osvojio titulu u Jorku, ali prvu na tom turniru posle 10 godina. Prvi put trijumfovao je 2005. godine.

Osvojio je 14. rangirnu titulu u karijeri, ali prvu od 2017. godine.

"Ovo je posebno. Dve godine ništa nisam osvojio, ali igrao sam veoma dobro ove nedelje. Bio sam zabrinut, pitao sam se da li mogu ponovo da osvojim nešto, ali ove nedelje sam imao mnogo samopouzdanja, a pobeda protiv Ronija dala mi je veru da mogu da osvojim trofej", rekao je Ding za "BBC".

"Porodica me je podržala. Zbog svoje ćerke želim da budem najbolji, pa kada odraste da može da misli da ima najboljeg tatu", dodao je 32-godišnji snukeraš.

On je postao tek treći igrač koji je najmanje tri puta osvajao titulu na Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva. Priključio se Roniju O'Salivenu, koji ima sedam trofeja, Stivu Dejvisu sa šest, Stivenu Hendriju sa pet i Džonu Higinsu sa tri titule.

Ovom pobedom Ding je sa 16. skočio na deveto mesto na svetskoj rang-listi, a podsetimo da je prethodno na turniru izbacio legendarnog O'Salivena.

Megvajer je pohvalio Dinga.

"Postiže mnogo poena. Svaki put kada mu dozvolite, on postigne 100. Rekao sam mu pre nekoliko frejmova: 'Ne igramo pikado, već snuker'. Pomislio sam, ako uđem u igru, da ću možda uspeti, ali to je teško kada igra dobro sejfti udarce. Imao sam sjajnu nedelju. Barbikan centar je bio sjajan, Jork je bio sjajan, publika je bila nestvarna i takmičio sam se sa najboljim"
, rekao je Megvajer.

Megvajer (38) je osvojio samo pet rangirnih titula u karijeri, među kojima i Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva 2004. godine.

Poslednju titulu koja se boduje za svetsku rang-listu osvojio je u Velsu 2013. godine.