Nova vest
Pojedinačni sportovi

Subota, 28.01.2023.

16:15

"Za mene je Kosovo Srbija i tako će ostati"

Predsednik Balkanske biciklističke unije (BCU) Vladimir Kuvalja oglasio se povodom odluke prvog čoveka Biciklističkog saveza Srbije Radomira Pavlovića.

Izvor: SS

Autor: SS

Foto: BCU

Pavlović je istakao da ima nameru da podrži predlog Albanije i tzv. Kosova da ga smene sa čela ove organizacije.

Kuvalja je, kao predsednik BCU, doneo odluku da samoproglašeno Kosovo ne može da se takmiči na šampionatima Balkana bez saglasnosti, pre svega Srbije, a onda i zemlje domaćina.

"Na taj način Srbija je imala veto. Ako ona kaže da ne mogu učestvovati biciklisti iz samoproglašenog Kosova onda nisu ni mogli. Moj stav je da je Kosovo deo Srbije, i ja to podržavam bez obzira na sve okolnosti. Odluku smo doneli pre svega jer je stav upravnog odbora da je Kosovo deo Srbije, a naravno zbog bezbednosnih razloga. Srbin sam iz Republike Srpske i smatram da je na prvom mestu zaštita nacionalnih interesa. Ipak, sada je jasno da postoje i oni koji ne misle kao ja", izjavio je Kuvalja.

Dodaje da je očekivao reakciju predstavnika Albanije i samoproglašenog Kosova.

"Ono što nije bilo očekivano jeste da im glavnu podršku pruži predsednik Biciklističkog saveza Srbije, a lično znam da ni klubovi iz Srbije niti sportisti ne stoje iza toga. Smatram da je iznad svih naših interesa država Srbija ali i Republika Srpska. Uvideo sam da je isti taj predsednik Biciklističkog saveza zajedno sa svojim Upravnim odborom stavio trku oko samoproglašene države Kosovo u kalendar nastupa klubova iz Srbije i u kalendar Biciklističkog saveza Srbije. Ja to neću prihvatiti kao ni klubovi iz Srbije koji su se usprotivili takvoj odluci i jasno rekli da ne podržavaju taj stav, što mi je veoma drago. Ne samo klubovi nego i priznati sportisti iz Srbije, pre svega biciklisti, pa i ostali", izjavio je predsednik Balkanske biciklističke unije.

Istakao je da stavove oko nacionalnih interesa neće menjati zbog pozicija, kao i da je došao do informacija da će sutra na Kipru biti održan neformalni sastanak na kom će druga strana pokušati da promeni prvobitnu odluku oko neučestvovanja na takmičenjima biciklista tzv. države Kosovo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

2 d

U fokusu

Vidi sve