Biciklom osvojio Mont Everest

Sanjin Memić, član Biciklističkog kluba Mostar jutros u 4.27h ostvario je svoje snove i uspešno završio Everesting.

SNIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Foto: BK Mostar
Foto: BK Mostar

Svoj izazov započeo je u nedelju u 3 sata, dok je grad čvrsto spavao Sanjin Memić je sa nekolicinom svojih kolega krenuo u osvajanje Everestinga.

I uspeo je, nakon 26:04:21h i 224.33km Sanjin je uspeo da popne visinu Everesta od 8.848 metara nadmorske visine.

"Moj prvi Everesting je uspešno završen, brutalni usponi i napori, pad koncentracije, ali sa ovakom podrškom sve je bilo mnogo lakše. Želim da pohvalim najbolju ekipu iz BK Mostar, sve svoje prijatelje i kolege, a najviše moje roditelje i čitavu porodicu koji su bili tu uz mene, bez njih ovo ne bi bilo moguće. Svi smo pobjednici", komentirao je Sanjin Memić.

"Na prvih 5-6 uspona sam se osećao super, tu sam probijao led. Kako je zora krenula počela je da pristiže ekipa pa svaki uspon ide podrška, već na 8. usponu počeli su grčevi, bolovi u leđima i tu sam počeo lagano da posustajem. Na spustu ugledam ekipu od 15 vozača i razmišljam kako bi ovo moglo fizički i psihički da me podigne. Idemo na 2 nova kruga s ekipom sve se može. Kako je krenula noć noge su bile sve teže i teže i psihički se nisam baš dobro osećao. Odlučio sam se za malo dužu pauzu od 15 minuta kako bih izbegao grčeve u posednjim usponima. Još dva uspona i idemo kući, malo po malo deo po deo dođe i kraj i ovog "paklenog" izazova i Everest je osvojen", rekao je Sanjin.

"Očekivao sam da uspon ide ispod 24h, ali loše vreme, vetar sa niskim temperaturama dao je svoj prilog težini uspona, tako da sam se na nekoliko poslednjih uspona baš loše osećao i prekoračio sam sat vremena više od planiranog"

Napomenimo, Everesting je vožnja gore i dolje istim usponom dok ne dođete do nadmorske visine od 8.848 m što je jednako vrhu Everesta. Uspon može biti kratak ili dug i bilo kojeg uspona, ali sve to će diktirati koliko dugo, koliko ponavljanja i u osnovi koliko će biti težak vaš pokušaj savladavanja Everesta.

Sanjin je za svoj Everesting odabrao brdo Fortica iznad Mostara i nakon 26 sati vožnje postao je prvim Mostarcem koji je završio jedan ovakav izazov.

Da bi Everesting bio i službeno završen, on mora biti objavljen na zvaničnoj stranici Everestinga, a u narednim satima Sanjin će sa kolegama iz kluba poslati svoj GPX zapis uspona, sa svim relevantnim podacima. Nakon što zvaničnici provjere ispravnost uspona, Sanjinov izazov će biti i službeno objavljen u "Kuću Slavnih"

Foto: BK Mostar
Foto: BK Mostar

Foto: BK Mostar
Foto: BK Mostar

Foto: BK Mostar
Foto: BK Mostar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.