Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 03.08.2020.

17:50

Biciklistička Trka kroz Srbiju slavi 60. rođendan

Trka kroz Srbiju, najpoznatija i najprestižnija biciklitička trka na ovim prostorima, slavi veliki jubilej.

Izvor: PT

Autor: PT

Biciklistička Trka kroz Srbiju slavi 60. rođendan
(Photo by Robertus Pudyanto/Getty Images)

Od 31. avgusta do 3. septembra biće voženo jubilarno, 60. izdanje naše najznačajnije trke.

Na ovogodišnjoj Trci kroz Srbiju nastupiće 150 biciklista iz 30 svetskih zemalja. Voziće se ukupno tri etape, a ukupna dužina staze iznosiće 450 kilometara.

Drugu godinu za redom Trka kroz Srbiju će startovati iz Republike Srpske, to jest sa Jahorine 1. septembra, dok će cilj trke biti u centru Novog Sada, na Trgu Slobode 3. septembra.

Zvanično otvaranje trke I predstavljanje ekipa biće održano 31. avgusta u Istočnom Sarajevu. Gradovi domaćini etapa na ovogodišnjoj, 60. Trci kroz Srbiju biće:

- Istočno Sarajevo I Olimpijski centar Jahorina
- Zlatibor
- Mionica
- Požarevac
- Beograd
- Zrenjanin
- Novi Sad

Prva etapa biće najduža I najteža na trci, a biciklisti će 1. Septembra voziti sa Jahorine sve do samog centra Zlatibora. Dužina prve, kraljevske etape iznosi 170 kilometara. Biće to etapa u kojoj će do izražaja doći brdski vozači.

Druga etapa voziće se 2. septembra iz Mionice preko Beograda sve do Požarevca, gde će u centru grada biti I cilj etape duge 160 kilometara. Poslednja, treća, najkraća etapa najviše će pogodovati sprinterima. Voziće se iz centra Zrenjanina sve do Novog Sada, gde nas na Trgu Slobode, u samom centru Novog Sada očekuje I cilj ovogodišnje manifestacije. Poslednja etapa biće duga 120 kilometara.

Trka kroz Srbiju je uvrštena u znavičan kalendar Međunarodne biciklističke Federacije (UCI), koja je u ovim teškim vremenima propisala najoštrije mere zaštite od koronavirusa. Te mere zaštite, prema rečima direktora Trke kroz Srbiju Vladimira Kuvalje I sportskog direktora Saše Gajičića biće podignute na još viši nivo tokom samog takmičenja na našoj najznačajnijoj trci.

Zainteresovanost ekipa za učešće je ogromna, a pored ekipa i vozača iz Holandije, Belgije, Nemačke, Rusije, Austrije, Italije, Francuske I čitavog regiona, posle dugog niza godina, na našim drumovima ćemo videti I jednu ekipu iz Španije – tim Kaha Rural.

Već 4. septembra biciklisti će započeti i 14. međunardnu trku Beograd Banjaluka, na kojoj će takođe nastupiti 150 biciklista iz celog sveta. Karavan će startovati iz Beograda I voziće se sve do centra Banjaluke, gde nas I ove godine očekuje spektakularna kružna trka glavnim gradskim ulicama prestonice Republike Srpske. Karavan će takođe brojati više od 300 učesnika u trci koja se završava 7. septembra u Banjaluci.

Trka Beograd – Banjaluka i Trka kroz Srbiju su ove godine faktički objedinjene u jednu veliku trku i manifestaciju, usled situacije sa koronavirusom, ali I zbog same promocije velikog jubileja koji slavi Trka kroz Srbiju. Interesantno je da će se obe trke voziti kroz Srbiju i Republiku Srpsku, tako da će biciklisti iz celog sveta dva puta preći državnu granicu bez zaustavljanja.

Biciklistički savezi Srbije I Republike Srpske intezivno rade na promociji i popularizaciji sporta, promociji biciklizma među najmlađima, povezivanju naroda i promociji turizma na ovim prostorima.

Gradovi domaćini etapa na trci Beograd – Banjaluka, koja se vozi od 4. do 7. septembra biće:
- Beograd
- Bijeljina
- Vlasenica
- Brčko
- Teslić
- Prnjavor
- Banjaluka

I Trka kroz Srbiju i trka Beograd – Banjaluka proglašene su manifestacijama od posebnog značaja za Srbiju i Republiku Srpsku. Sama činjenica je da su najveći turistički centri poput Jahorine, Zlatibora, Požarevca, Beograda, Novog Sada, Teslića i Banjaluke prepoznali naše najznačajnije biciklističke trke kao savršen način promocije svojih turističkih potencijala, dovoljno govori o značaju obe trke za našu zemlju i region.

Međunarodna biciklistička Trka kroz Srbiju jedna je od najstarijih sportskih manifestacija na ovim prostorima. Ideja o organizaciji Trke kroz Sriju pokrenuo je čuveni novinar Radio Beograda i Politike Aleksandar Bugarski još za vreme Kralja Aleksandra Krađorđevića, a prva Trka kroz Srbiju održana je daleke 1939. godine, pod visokim pokroviteljstvom Kralja Petra Drugog Karađorđevića, koji je pobedniku Avgustu Prosineku darivao pehar od čistog zlata.

Prošle godine, trka je proslavila 80 godina postojanja, dok je ove godine sve podređeno velikom jubileju – 60. izdanju jedne od najpoznatijih i najpriznatijih biciklističkih trka i sportskih manifestacija u ovom delu Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

3 d

U fokusu

Vidi sve