Nadljudski napor: Kontador se "popeo" na Mont Everest VIDEO

Alberto Kontador, proslavljeni španski biciklista, postavio je novi "Everesting" rekord sa vremenom od sedam sati, 27 minuta i 20 sekundi.

PTIzvor: B92
Podeli
Foto: SS/Alberto Contador/Instagram
Foto: SS/Alberto Contador/Instagram

Više o karijeri Alberta Kontadora možete pročitati u temi našeg Petra Tadića El Pistolero.

Kontador, koji se iz biciklizma povukao 2017. godine, sedmog jula je postavio novi rekord Mont Everesta vozeći po brdu Sila del Rej u Kastilji i Leonu u Španiji.

Sedmostruki Grand tur šampion oborio je rekod Lahlana Mortona za nešto više od dva minuta.

Mnogi se pitaju o čemu se tačno radi, a evo i objašnjenja.

Nadmorska visina Mont Everesta, najvećeg planinskog vrha na svetu, je 8.848 metara i kako je nemoguće za bicikliste da voze na tim nadmorskim visinama, oni su odlučili da improvizuju.

Završni uspon na brdu Sil del Rej je oko jednog kilometra, a procenat nagiba uspona je oko 13 odsto. Da bi dostigao nadmorsku visinu, Kontador je morao da odvozi 78 krugova i na kraju je došao do cifre od 8.925 metara, odnosno odvozio je ukupno 139,35 kilometra (uključen i spust sa brda).

Kontador je vozio "gore-dole", pravio je takozvane krugove i odvozio je ukupno 78 kako bi bio siguran da će dostići nadmorsku visinu Mont Everesta.

Prosečna brzina nekadašnjeg španskog biciklite bila je 18,2 kilometara na čas, dok je jednom prilikom na spustu zabeležio brzinu od 96,1 kilometara na čas.

Kontadoru je ukupno trebalo 7 sati, 27 minuta i 20 sekundi.

"Ludilo Everesta je kompletirano. Hvala na porukama koje su me hrabrile, proveo sam više od sedam sati pedalirujaći i 8.848 metara uspona. Veoma zahtevan izazov, ali i lepo iskustvo", napisao je Kontador na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.