Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 26.03.2020.

13:05

Tur d'Frans 2020. možda iza zatvorenih vrata

Francuska ministarka za omladinu i sport Roksana Marasineanu rekla je novinarima da bi se Tur d'Frans ipak mogao da se vozi

Izvor: PT

Autor: PT

Tur d'Frans 2020. možda iza zatvorenih vrata
Photo by Doug Pensinger/Getty Images

Ona ističe da bi najvažnija drumska biciklistička trka sveta mogla da se održi "iza zatvorenih vrata" – bez publike, preneo je specijalizovani sajt "Cyclingnews.com".

Međutim, po francuskom sportskom listu Ekip (L'Equipe), Marasineanu je upozorila da je zbog neizvesnog toka pandemije koronavirusa još rano za takvu odluku.

Potvrdila je da se sa organizatorom Tura - kompanijom ASO, razgovora o različitim scenarijima koji bi mogli odlučiti sudbinu ovogodišnje trke koja bi trebalo bude od 27. juna do 19. jula.

"Ekonomski model 'Tur d'Fransa' ne temelji se na prodaji ulaznica, već na pravima TV prenosa", rekla je u sredu za francusku radio-mrežu "Frans ble" francuska ministarka Marasineanu, nekadašnja olimpijska plivačica Rumunije.

"Svi razumeju da (zbog pandemije) moraju ostati kod kuće, zato gledaju televiziju, ne prisustvuju takmičenjima. Tako ne bi bilo teško ako i Tur može da se gleda samo na televiziji", rekla je ona.

Marasineanu je u ponedeljak rekla novinarima da se nada da bi i u sadašnjim uslovima nametnutim pandemijom, moglo u nekom obliku biti najvećih takmičenja, kao što je "Tur".

Ipak ove nedelje je objavljeno da se Olimpijske igre odlažu, Evropsko prvenstvo u fudbalu već je odloženo za 2021. godinu, u biciklizmu su odložena mnoga talmičenja, te i majski "điro d'Italia", ali o "Turu" se još ništa ne zna.

U sredu je bivši predsednik Svetske biciklističke organizacije (UCI), Brajan Kukson rekao za Cyclingnews.com da se "Tur" i ostale dve najveće trke iz serije "Grand Turs" - "Điro" i "Vuelta a Espanja" mogu skratiti sa uobičajene tri nedelje na dve, kako bi stale u ovogodišnju sezonu, znatno skraćenu nizom odlaganja trka.

Tako bi "skraćeni 'Tur'" mogao da bude krajem jula ili u avgustu, predložio je Kukson.

Ministarka Marasineanu je kasnije na Tviteru ponovila da je prerano da se donesu čvrste odluke šta može biti s "Turom".

"'Tur' je spomenik sporta", napisala je ministarka.

"Još je prerano za odlučivanje. Ima vremena za sve. Sada imamo hitniju borbu (pandemiju). Uložimo sav svoj trud u uspon na tu planinu, pre no što se latimo sledeće".

"Tur d'Frans" se vozi od 1903. godine, obično u julu. Trku kroz veći deo Francuske, a obavezno i preko Pirineja i Alpa, dvadesetak timova sa po osam vozača spektakularno završava na Jelisejskim poljima u Parizu. Za 23 dana trke vozači prevale oko 3.500 kilometara tokom 21 etape, među kojima imaju svega dva dana odmora. "Tur" nije vožen samo 1915-19. i 1940-47. godine zbog svetskih ratova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

1 d

U fokusu

Vidi sve