Armstrong priznao doping kod Opre

Američki biciklista Lens Armstrong navodno je priznao da je koristio doping tokom profesionalne karijere, prenosi Asošiejted pres.

AKIzvor: B92 SAD
Podeli

Armstrong je priznanje saopštio tokom snimanja intervjua sa Oprom Vinfri. Izvor AP-a tražio je da ostane anoniman jer je emitovanje intervjua predviđeno za četvrtak veče na Oprinom kanalu.

Pre intervjua Armstrong se izvinio zaposlenima u fondaciji "Livestrong", tokom emotivnog sastanka na kojem je bilo i uplakanih.

Armstrong planira da svedoči protiv zvaničnika Međunarodne biciklističke unije, vrhovnog tela sveta biciklizma, u vezi sa njihovom umešanošću u doping u biciklizmu, ali neće svedočiti protiv kolega biciklista.

Američka anti-doping agencija (USADA) je prošle godine optužila Armstronga da je koristio doping, zbog čega mu je oduzeto svih sedam titula sa Tur d'Fransa. Armstrong jeodbio ponudu USADA da zadrži pet titula sa Tura, a da za uzvrat prizna da je koristio doping.

Međunarodna biciklistička unija prošle godine izbrisala je sve njegove rezultate i izrekla mu doživotnu zabranu bavljenja profesionalnim biciklizmom zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava. Amerikanac je zbog dopinga izgubio milione dolara.

USADA je saopštila da je Armstrong bio deo najsofisticiranijeg doping programa u istoriji spota. Optužen je da je koristio EPO, transfuziju krvi, testosteron, kortikosteroide, hormon rasta i prodavao doping sredstava drugim biciklistima.

Ovo priznanje moglo bi mu omogućiti da nastavio spotsku karijeru u bijatlonu i maratonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.